© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
07.09.2015 08:53:20

Grčija v končnici premagala Hrvaško

Arsen Perić

Grčija je na tekmi z gostiteljico Hrvaško dokazala, zakaj jo številni uvrščajo v ožji krog favoritov za zmago na košarkarskem evropskem prvenstvu.

Košarkarska reprezentanca Grčije je v drugem krogu moškega evropskega prvenstva v razburljivi končnici premagala Hrvate, tako da je v skupini C v Zagrebu edina ekipa z obema zmagama. Do prve so prišli slovenski košarkarji, ki so bili boljši od Gruzijcev, prav tako Makedonci z zmago proti Nizozemski.

V derbiju drugega kroga skupine je Grčija s košem Giannisa Antetokounmpa povedla z 2:0, to pa je bilo tudi njeno edino vodstvo do štirih minut pred koncem rednega dela tekme, ko je s točkama Kostasa Slukasa, njegovima edinima na tekmi, povedla s 66:65. Z uspešno izvedenima prostima metoma je Mario Hezonja Hrvate še enkrat popeljal do vodstva, toda z delnim izidom 6:0 so bili Grki na pragu zmage. Krunoslav Simon je z metom za tri točke še vlil nekaj upanja domači reprezentanci, njegov zadnji met za tri točke za zmago Hrvaške, ki je igrala brez poškodovanega Bojana Bogdanovića, pa ni zadel cilja. Grčija je tako v skupini C edina reprezentanca z dvema zmagama, njen najučinkovitejši igralec je bil Vasilis Spanulis, ki je dosegel 16 točk, v hrvaški ekipi jih je Simon dosegel 18.

Slovenija je z zmago proti Gruziji naredila prvi korak k uvrstitvi v nadaljnje tekmovanje oziroma v izločilne boje v Franciji. Najboljša strelca v slovenski reprezentanci sta bila Klemen Prepelič z 21 točkami in Jaka Klobučar, ki jih je dosegel dvajset. V gruzijski ekipi je bil najboljši strelec Šengelia z 21 točkami. Po ponedeljkovem dnevu odmora bodo izbranci Jureta Zdovca v torek igrali z Nizozemci, ki so bili po presenetljivi zmagi v prvem krogu, ko so bili boljši od Gruzijcev, danes brez možnosti za zmago v dvoboju z Makedonijo. Najboljši strelci makedonske izbrane vrste so bili Vladimir Ilievski s 14 točkami, po 13 sta jih prispevala Aleksandar Kostovski in Bojan Trajkovski, pri Nizozemcih se je z 19 točkami izkazal Nicolas de Jong.

Za presenečenje so v skupini A v Montpellieru poskrbeli Poljaki, ki so za tri točke ugnali Ruse. Adam Waczynski je bil s 23 točkami najboljši strelec poljske ekipe, pri Rusih jih je Andrej Zubkov dosegel 21. Z dvema zmagama se v tej skupini lahko pohvalita še reprezentanci Izraela in Francije. Izraelci so bili boljši od Fincev, medtem ko so aktualni evropski prvaki premagali reprezentanco Bosne in Hercegovine. Z 11 doseženimi točkami je Tony Parker izenačil rekord Nikosa Galisa po številu doseženih točk na evropskih prvenstvih, oba sta pri 1030 točkah, seveda pa Francoz še ni končal z igranjem. Njegov edini strelski tekmec bo bržkone Nemec Dirk Nowitzki, ki je trenutno pri 1013 točkah.

V skupini B so v Berlinu srbski košarkarji odpor domače izbrane vrste zlomili šele s košem Nenada Bjelice v zadnji sekundi tekme. Z 12 točkami je bil Bjelica tudi najboljši strelec svoje ekipe, v nemški reprezentanci sta jih po 15 dosegla Dirk Nowitzki in Tibor Pleiss. Do prve zmage na letošnjem evropskem prvenstvu so prišli Italijani, ki so v zadnjih treh minutah z delnim izidom 10:3 premagali Islandce. Z 19 točkami se je pri zmagovalcih izkazal Alessandro Gentile. Španci so se po porazu s Srbijo hitro pobrali in danes že v prvem polčasu nadigrali Turke. Z dobro igro so nadaljevali tudi v drugem polčasu, na koncu so slavili s 27 točkami naskoka.

Do najvišje zmage drugega dne so prišli Belgijci, ki so Estonce premagali z 29 točkami razlike. V baltskem obračunu so Litovci prepričljivo ugnali domačine turnirja Latvijci, na zadnji tekmi drugega kroga pa so tudi Čehi še drugič visoko zmagali. V soboto so visoko premagali Estonijo, danes še Ukrajino, z 19 točkami je bil najboljši strelec Jan Vesely, ki je pred leti igral za ljubljanski Slovan.