© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
16.06.2015 14:12:56

Zdovc: Kocke so se začele podirati

Nikola Miljković

Slovenska košarkarska reprezentanca na evropskem prvenstvu 2015 znova ne bo nastopila v najmočnejši postavi. Odpovedim Bena Udriha in Luke Dončića ter koncu reprezentančne kariere Boštjana Nachbarja in Jake Lakoviča so sledili Goran Dragić, brata Lorbek, Edo Murić in Mirza Begić. A selektor Jure Zdovc ostaja optimist: "Gremo po medaljo."

Jure Zdovc je danes predstavil težko pričakovani seznam reprezentance. Če je bilo v preteklih sezonah kot po pravilu na njem preveč igralcev, je tokratni tako osiromašen, da se slovenski ljubitelji košarke že držijo za glavo. Odpovedi so Zdovca pripeljale tako daleč, da je Košarkarsko zvezo Slovenije zaprosil za naturaliziranje ameriškega košarkarja Bryanta Dunstona.

"O njegovi kakovosti, borbenosti in pripadnosti kolektivu ne dvomim, saj mi ga je priporočil moj pomočnik Stefanos Dedas, ki je bil njegov trener pri Arisu. Verjamem, da če mu bo Slovenija podelila izredno državljanstvo, v kar srčno upam, bo hitro postal ljubljenec publike," pravi Jure Zdovc.

Kar se tiče najboljšega slovenskega košarkarja Gorana Dragića, je položaj prav tako še negotov. Z ženo Majo bosta konec avgusta drugič postala starša. Drugi sin se bo rodil v ZDA. "Goran je pokazal velik interes za igranje na evropskem prvenstvu, vendar se je po tehtnem premisleku odločil, da bo na prvo mesto postavil družino. V tem ga popolnoma podpiram, zato smo ga pripravljeni čakati. Zagotovo ga bo dres čakal do dva tedna pred začetkom prvenstva," je na novinarski konferenci dejal Zdovc.

Drugi Slovenec v ligi NBA Beno Udrih je odločitev selektorju sporočil pred nekaj tedni. "Že pred začetkom sezone sem dobil namig, da želi Beno igrati za reprezentanco. Požrl sem svoj ego in stopil v stik z njim. Dolgo sva bila v kontaktu, a žal je moral po koncu sezone na operacijo in tu se je zgodba končala," pravi Zdovc in nadaljuje: "Mirze Begića sploh nisem klical, saj me je že dvakrat zavrnil. Najprej leta 2009 in nato še lani. Domen Lorbek je dejal, da si mora vzeti nekaj počitka, saj je celo sezono čutil posledice napornega svetovnega prvenstva. Z Erazmom Lorbkom se velikokrat vidiva, saj najini otroci hodijo v isto ustanovo, vendar Erazem ni v trenažnem procesu, zato ga nisem uvrstil na seznam. Kar se tiče Eda Murića, je položaj jasen - ima poškodovano ramo, z Jako Lakovičem pa sem se tudi pogovarjal in priznal mi je, da razmišlja o koncu kariere. Prihodnost slovenske košarke pa je zagotovo Luka Dončić, ki je velik talent."

Jure Zdovc je tako na seznam uvrstil: Jureta Balažiča, Jako Blažiča, Žiga Dimca, Zorana Dragića, Bryanta Dunstona, Nebojšo Joksimovića, Jako Klobučarja, Alena Omića, Klemna Prepeliča, Uroša Slokarja in Gašperja Vidmarja.

"Trener mora biti navajen na odpovedi, saj so poškodbe sestavni del športa. Tako bodo več priložnosti dobili drugi, hkrati pa se bo reprezentanca pomladila, saj bomo A-selekciji priključili kar nekaj mlajših igralcev iz B-ekipe oziroma reprezentance do 20 let," pravi Zdovc.

V prvem delu EP v Zagrebu Slovenijo čakajo Hrvaška, Gruzija, Nizozemska, Grčija in Makedonija. "Slovenija mora zadržati svojo podobo v evropski košarki. Resda so se začele kocke podirati, vendar se še niso porušile. Ostajam optimističen in verjamem, da se lahko tudi s to ekipo borimo za medaljo. Velikokrat se stvari začnejo slabo in končajo dobro," je še dejal Zdovc, ki bi bil zagotovo zadovoljen tudi z uvrstitvijo do šestega mesta, ki bi pomenila neposredno uvrstitev na EP 2017 ter preboj v kvalifikacije za OI 2016.