© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
16.06.2023 01:55:30

Zmaji, pozor! Zamenjava na vrhu evrolige prinaša pomembno spremembo - širitev tekmovanja

Na mestu generalnega direktorja evrolige je Marshalla Glickmana zamenjal Litovec Paulius Motiejunas.

Kaj bo prinesla zamenjava na vrhu najpomembnejšega košarkarskega tekmovanja na stari celini? Do nje je prišlo po manj kot enem letu, kolikor je na svojem položaju zdržal Glickman. Delničarji firme 'Euroleague Basketball' so Motiejunasa, ki je bil doslej direktor Žalgirisa, izglasovali soglasno.

Dvainštiridesetletni litovski športni funkcionar je kariero začel kot direktor komunikacij v Žalgirisu, potem je napredoval na položaj direktorja kluba, od leta 2013 pa je celo predsednik in solastnik Žalgirisa. Obenem je direktor Žalgirio Arene. Motiejunas je dvakrat (2018 ini 2019) prejel nagrado za funkcionarja leta v evroligi.

Paulius Motiejunas


Kar je pri imenovanju Litovca na pomembno mesto v evropski košarki najbolj pomembno, je njegov boj za razširitev evrolige. Večkrat je namreč izpostavil, da se temu ne bo mogoče izogniti. "Mislim, da se bo to vsekakor zgodilo. Težavo predstavljata koledar in reprezentančna tekmovanja," je dejal pred enim mesecem.

Motiejunas ne skriva, da mu je všeč potencialni član evrolige iz Dubaja. "Večkrat sem že povedal, da sem užival, ko smo obiskali Dubaj. Pokazali so nam dvorano. Spoznali smo ljudi, ki stojijo za prejektom. Vse je v redu, normalno, stabilno, predvsem pa ima velik potencial. Moramo analizirati. Za nas je Dubaj le dve uri dodatno oddaljen z letalom in v tem ne vidim težave. Imajo dobre namestitve, dobre povezave, odlično bodo poskrbeli za vse ekipe ... itd. Skratka, veliko je prednosti, da bi jih kar tako - zaradi dve dodatnih ur - zavrnili. To za mene ni razumen argument."

Kaj natančno pomeni širitev evrolige za preostale klube, predvsem tiste, ki v tem trenutku ne zmorejo prestopiti (pre)visoke ovire in ostajajo pred zaprtimi vrati? Takšna je, denimo, tudi Cedevita Olimpija. Če se bo sprostilo še kakšno dodatno mesto, se možnosti povečujejo tudi Ljubljančanom. Seveda, če bodo dovolj ambiciozni za takšen projekt. Navijači zmajev so nekoč že dobro spoznali evroligo, zato bodo težko sprejeli kakršno koli drugo različico evropskega tekmovanja (evropokal, Fibina tekmovanja ...).