© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
07.06.2017 14:33:07

Košarka 3x3 se poteguje za olimpijske igre v Tokiu

kzs

Mednarodni olimpijski komite (Mok) bo še v tem mesecu odločil o širitvi programa poletnih olimpijskih iger. Gre za predlog, da se košarka 3x3 vključi med olimpijske športe na igrah leta 2020 v Tokiu. Odločitev vodilnih mož mednarodne olimpijske družine z nestrpnostjo pričakujejo tudi v Sloveniji, kjer ima ulična košarka veliko privržencev.

Košarka z igro tri na tri je naletela na zelo ugoden odziv. Navdušuje s svojo hitrostjo in atraktivnostjo, veliko priljubljenost pa je doživela med narodi, ki v klasični košarki ne morejo zbrati dvanajst kakovostnih igralcev in konkurirati košarkarski velesili ZDA.

O vse bolj svetli prihodnosti prav svojstvene različice klasične dvoranske košarke so govorili tudi na torkovi novinarski konferenci, na kateri so predstavili Samsung državno prvenstvo v košarki 3x3 in challenger pod okrilje Fibe, ki bo v avgustu potekal v Ljubljani.

Letošnja sezona Samsung državnega prvenstva v košarki bo nekaj posebnega. Štirje kvalifikacijski turnirji bodo potekali v Ljubljani (Študentski kampus - 10. junij), Velenju (Titov trg - 17. junij), Piranu (Tartinijev trg - 1. julij) in Kranju (Slovenski trg - 15. julij).

"Košarka 3x3 je šport, ki ga lahko predstavimo širši publiki, saj so igrišča postavljena v center mest. Takšen dogovor smo dosegli tudi s Kranjem in Velenjem. To je prava promocija za košarko 3x3 in košarko nasploh," je ob predstavitvi mest, ki bodo organizirala turnirje, dejal Simon Rožnik, direktor podjetja Extrem.

Finalni turnir bo na sporedu 13. avgusta na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Poleg omenjenih petih turnirjev je Slovenijo doletela čast, da prvič organizira FIBA Samsung Challenger, ki bo na sporedu 18. in 19. avgusta na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Na challengerju bo nastopalo 16 ekip, ki si mesto na turnirju zagotovijo s položajem na svetovni jakostni lestvici ali zaradi dosežkov na tekmovanjih nižjega ranga. V tem trenutku so na ljubljanski challenger uvrščene vse tri slovenske World Tour ekipe 3x3 Ljubljana Brezovica, Piran in Kranj. Poleg slovenskih ekip so prihod potrdila moštva iz ZDA, prvaki iz Rusije in Egipta.

Prvo reprezentančno tekmovanje v tej sezoni je člansko svetovno prvenstvo v Nantesu od 17. do 21. junija. Slovenija je v skupini B z Romunijo, Francijo, Salvadorjem in Filipini. Slovenci nato potujejo na kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bodo potekale v Andori. Ob uspešno opravljenih kvalifikacijah čaka člansko zasedbo evropsko prvenstvo, ki bo od 7. do 9. julija v Amsterdamu, kjer bodo Slovenci branili zlato medaljo.

Prvi kvalifikacijski turnir bo na sporedu že v soboto. V Študentskem kampusu v Ljubljani se bodo ekipe pomerile v sedmih kategorijah.