© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ue
ue
01.06.2017 12:17:53

Zakaj je LeBron James prav zdaj spomnil na primer brutalno umorjenega črnskega fanta iz leta 1955? (foto)

Reuters

Danes ponoči po našem času se v ligi NBA začenja finale med Golden Statom in Clevelandom.

Dva dni pred začetkom finalne serije pa je prvi igralec sveta LeBron James doživel neprijetno izkušnjo. Nepoznani storilci so namreč z žaljivimi sporočili popisali njegovo vilo v Los Angelesu. Incident se je zgodil v Brentwoodu, kjer ima James eno od svojih hiš, v kateri pa trenutno ne živi. Nepremičnino je kupil predlani za nepolnih 21 milijonov dolarjev.

Policija preiskuje primer, varnostne kamere pa so posnele skupino zamaskiranih ljudi, ki so vdrle na posestvo Jamesa in izpisale več grafitov, eden od njih je imel še posebej žaljivo vsebino, uperjeno proti temnopoltim, velik N, ki je bil izpisan na vratih, pomeni besedo "nigger".

James je o dogodku spregovoril v San Franciscu, kjer je že bil z ekipo pred prvim dvobojem finala proti Golden Statu. "Moja družina je na varnem, to je najbolj pomembno. Ta dogodek kaže na to, da je rasizem še vedno del tega sveta. Je del Amerike. Sovraštvo, posebej proti Afroameričanom je prisotno vsakodnevno. Največkrat je skrito, ljudje se vam smejijo, ko se pogovarjajo z vami in ga skrivajo, toda sovraštvo živi, vsak dan," je začel precej čustven govor James.

In se potem vrnil v zgodovino, na primer Emmitta Tilla, 14-letnega fanta, ki so ga leta 1955 belopolti mladeniči brutalno iznakazili, na koncu tudi ubili. "Razmišljam o Emmitu Tillu, o njegovi mami. To je prva stvar, ki mi pride na misel. Njena odločitev, da na pogrebu pusti odprto krsto, je bila sprejeta, da bi svetu pokazala, kaj je prestajal njen otrok. Da bi svet videl, kako močno je lahko sovraštvo, ki ga občuti črnec v Ameriki. In sploh ni pomembno, koliko denarja imate, kako znani ste, kako vas ljudje občudujejo. Biti črnec v Ameriki je težko. Še dolga pot je pred nami, da se bomo Afroameričani počutili enakovredne ostalim v Ameriki."

Galerija
Truplo Emmita Tilla