© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
25.02.2016 18:27:47

Obdali so se z ljudmi, ki so jim pomagali ostati brez ficka

vszi

Iz njih bi lahko sestavil postavo, ki bi si jo kljub močnemu in nepredvidljivemu značaju najbrž želel prenekateri trener in ki bi bržkone konkurirala za šampionski prstan.

Fantje, ki so imeli košarko v malem prstu in ki so bili kralji na igrišču. Problem je nastopil, ko so zapustili dvorano in se podali v širni svet, kjer se milo rečeno niso ravno znašli. Bila bi to svojevrstna dvorana slavnih oziroma v tem primeru dvorana sramu. 'Hall of shame' namesto 'Hall of fame'.

Na igrišču je obstajal fantazijski svet, v katerem za njih pogosto ni bilo meja, življenje zunaj njega pa je imelo neke druge zakonitosti. Izgubljeni so bili tudi ali pa predvsem v svetu financ. Zgrešene investicije, razsipanje z denarjem, številni otroci in še številnejše ženske, svetovalcev in "svetovalcev" ob tem ni manjkalo, prijateljev in sorodnikov prav tako ne, spremstvo je štelo tudi po nekaj deset ljudi, na zlato pipico so bili pač priključeni številni, dokler se ta seveda ni presušila, pogosto pa so prišli tudi navzkriž z zakonom.

Nekatere je izučilo, spet drugih ne, in vztrajali so na tem vlaku, ki je nezadržno drvel proti bankrotu. Številke sicer precej nihajo, a po nekaterih podatkih naj bi celo več kot polovica košarkarjev lige NBA pet in več let po koncu kariere zabredla v dolgove. Nekateri so po tem prostem padu pristali na samem socialnem dnu, tako tudi nekdanji as Atlante iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja John Drew, ki je bil zaradi kokaina kot prvi dosmrtno izključen iz lige, zdaj pa po ulicah Houstona prevaža taksi, in Eric Williams, ki je v najmočnejši ligi prebil ducat let in zaslužil prek štirideset milijonov dolarjev, pa je po lastnih besedah ostal brez strehe nad glavo in je – brezdomec. Le dva izmed številnih primerov, ki jih ne (z)manjka.

PROGRAMU NAVKLJUB
Igralci, ki vstopajo v ligo, so seveda deležni intenzivnega tečaja o finančnem upravljanju in odgovornosti, kar je prepotrebna lekcija za edinstven ter mikroskopski segment mlade populacije, ki dobesedno čez noč v roke dobi – bogastvo. A vseh program, ki obstaja od leta 1986, seveda ne more rešiti. "Fantje ostanejo brez ficka, ker se obdajajo z ljudmi, ki jim pomagajo ostati brez ficka," denimo pravi Karl Malone, ki bi tudi sam vedel marsikaj povedati o zgrešenih investicijah, a je kljub temu danes na zeleni veji oziroma med tistimi, ki jim je zdrsom navkljub uspelo oplemenititi priigrano med kariero. "Napake, zgrešene investicije se zgodijo, a iz njih se je treba učiti," še dodaja Poštar.

Vse tiste milijonske pogodbe je sicer treba jemati z določeno mero rezerve, precej namreč pobere davkarija, pa stroški ... "Moja prva pogodba je bila za 350 tisoč dolarjev, na koncu leta pa me je šokiral znesek, ki mi je ostal na računu. Odštel sem 50 odstotkov za davke, od pet do deset odstotkov za menedžerja, stroške bivanja sem si moral kriti sam, na vsako tekmo sem moral priti v obleki in kravati, vse letalske vozovnice sem si moral plačati sam. Ko sem prišel domov, mi je na koncu ostalo toliko, da sem šel s prijatelji za 14 dni v Premanturo," se je pred dnevi za časnik Finance v njemu lastnem slogu spominjal Marko Milić, ki je v devetdesetih dve sezoni nosil dres Phoenixa.

A da je Miliću ostalo zgolj za dopust v Premanturi, je razumljivo; Air Milko je bil pač v najboljšem primeru stranski igralec in kot tak pri samem repu zaslužkarjev v NBA. Precej težje je navadnemu smrtniku razumeti, da so se na tem črnem seznamu znašli zvezdniki igre, ki so med kariero v žep letno pospravili tudi po deset milijonov in več. Zveni nestvarno, da lahko nekdo, ki je v karieri zaslužil več kot sto milijonov dolarjev zgolj s klubskimi pogodbami, vsega nekaj let kasneje ostane praznih žepov. Nekakšen skupni imenovalec bi lahko bila trditev, da skromnost nikakor ni bila njihova čednost.

ČEVLJI, ŽENSKE, OTROCI,...
Med najbolj razvpite razsipneže nedvomno spada Gilbert Arenas, ki sicer še ni povsem brez denarja, je pa vsekakor na dobri poti, da (p)ostane. Športne copate je že pred leti pospravil v omaro, in to precej veliko omaro, bojda ima kar 2000 parov čevljev, ki so poleg kockanja njegova velika strast, v njegovi vili pa boste našli tudi bazen z morskimi psi.

Jason Caffey ima po drugi strani težave drugačne narave. Možakar, ki je v karieri zamenjal precej klubov in zaslužil nekaj čez trideset milijonov, ima namreč z osmimi različnimi ženskami kar deset otrok. Da je denarja za preživnino pogosto in kmalu zmanjkalo, najbrž ni treba pisati.

V isto kategorijo lahko uvrstimo tudi Shawna Kempa, ki ni poznal besedne zveze varen seks. Na igrišču ga je bilo užitek gledati, v navezi z Garyjem Paytonom sta iz Seattla naredila eno najbolj atraktivnih ekip devetdesetih let prejšnjega stoletja. Svojo slavo je znal unovčiti tudi pri ženskah; številke sicer precej variirajo, a nekateri pravijo, da ima s šestimi različnimi ženskami sedem otrok, koliko potomcev je dejansko zaplodil, pa najbrž ne ve niti sam. In če k temu dodamo še težave z drogami in zakonom, potem ni čudno, da je svoj čas eden najatraktivnejših košarkarjev, ki je v žep samo s klubskimi pogodbami pospravil prek 90 milijonov dolarjev, danes praznih žepov.

Eddy Curry je po drugi strani po podpisu večmilijonske pogodbe spoznal, da ima nenavadno veliko prijateljev in sorodnikov, ki jim je radodarno poklanjal denar in darila, ko pa je denar začel kopneti, si je z zgrešeno investicijo zabil še zadnji žebelj v krsto. A tudi oderuško posojilo s 85-odstotno obrestno mero ni bila največja težava v Curryjevem življenju. Šofer ga je obtožil spolnega nadlegovanja, bil je žrtev oboroženega ropa, njegovo nekdanje dekle in desetmesečna hčerka pa sta bili v nekem drugem incidentu umorjeni.

IVERSON, PIPPEN, RODMAN,..
Da tudi dvesto milijonov in več ni dovolj za lagodno življenje v penziji, ponazarja primer Allana Iversona, ki se je zaradi ločitve, zasvojenosti z igrami na srečo (prepovedan ima vstop v igralnice Atlantic Cityja), raznoraznih incidentov ter sporov z zakonom in številčnega spremstva že nekajkrat spogledoval z bankrotom. "Nimam niti za hamburger," je zabrusil zdaj že nekdanji ženi, ko sta se pred sodnikom prerekala o delitvi premoženja. Bivša žena mu je v odgovor poklonila 61 dolarjev. A Iverson ima še vedno aduta v rokavu, Reebok je namreč že davno tega zanj pripravil sklad, v katerem je trideset milijonov, ki pa se jih ne sme dotakniti pred svojim 55. letom. Še petnajst let torej. Vlekla se bodo leta ...

Na tem seznamu lahko najdete tudi tako slovita imena, kot je denimo Scottie Pippen, legendarni Bik, ki je bil sicer precej bolj mirne narave kot velika večina tu omenjenih kolegov, ki pa se je v finančnih škripcih znašel zaradi serije zgrešenih naložb, med katere lahko štejemo tudi nakup pokvarjenega (!) letala.

V tej dvorani sramu bi svoje mesto bolj ali manj pričakovano našli tudi Latrell Sprewell, Derrick Coleman, pa seveda Dennis Rodman, Kenny Anderson ... Nekateri podatki so naravnost bizarni, Rick Mahorn, najbolj zloben od zlobnih dečkov iz Detroita, med drugim dolguje 55 dolarjev tudi lokalni knjižnici, med v zadnjih letih bolj razvpitimi primeri pa je tisti Antoina Walkerja. Slednji je imel v zlatih časih v svojem spremstvu sedemdeset ljudi, v garaži pa dva bentleyja, dva mercedesa, range roverja, pa cadillac escalade, hummerja in maybacha. Leta 2009 so ga v Las Vegasu prijeli, ko je želel unovčiti ponarejene čeke. Človeka, ki je v karieri zaslužil 110 milijonov dolarjev.