© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
db
db
03.12.2015 13:08:20

Pretresljivo: nekoč zvezda, zdaj prosi za sendvič

Tragična zgodba o nekdanji košarkarici, ki se ji je nekoč obetala velika kariera.

Schuye LaRue je bila na začetku 21. stoletja na pragu slave. Blestela je že v srednješolskih časih na Archbishop Carroll High Scholl, nato pa je dobro formo prenesla še University of Virginia.

Na fakulteti je bila zvezda svoje ekipe, pri njenih 19 letih, ko je imela pred seboj še dve leti univerzitetne košarke, pa se je presenetljivo podala v Italijo.

Schuyeina mama, Barbra LaRue, je pojasnila, da je imela njena hčerka že takrat psihične težave, ko se je leta 2002 vrnila z Apeninskega polotoka, pa so ji diagnosticirali shizofrenijo in psihične motnje. Njene težave je še poglobil umor njenega brata, ki je bil ustreljen v domačem Washingtonu.

BOLEZEN JE BILA PREMOČNA
Od takrat se LaRuejeva ni več pobrala, a so jo kljub diagnozi kot 27. na naboru (za katerega je bila tedaj dovolj stara) za ligo WNBA izbrali pri Los Angeles Sparks. A v mestu angelov ni odigrala niti tekme, saj je imela po enem od treningov psihotično epizodo, po kateri so jo v klubu odpustili.

LaRuejeva se je vrnila v Washington, a njena družina si ni mogla privoščiti zdravljenja, tako da je šla življenjska pot košarkarice strmo navzdol.

Leta 2012 jo je na ulici naključno srečala stara tekmica Chamique Holdsclaw. Slednja je LaRuejevo prepoznala medtem, ko je ta prosila za denar za hrano. "Chamique, kupi mi sendvič," je po besedah Holdsclawove dejala LaRuejeva. Slednjo je nekdanja tekmica prepoznala šele potem, ko je videla, da gre za osebo z znanim obrazom, ki je še višja od nje.

Holdsclawova je bila takrat šokirana, kasneje tistega dne je iz svojega hotela z grozo opazovala LaRuejevo, ki je spala na ulici. Kazala je očitne znake psihoze in shizofrenije, pogovarjala se je z izmišljenimi osebami in podobno.

ŠE VEDNO JO IŠČEJO
Washington Post je zapisal, da je v množici brezdomcev v ameriški prestolnici LaRuejeva gotovo najboljši športnik oziroma športnica. Kje je danes, ne ve praktično nihče ...

Nekatere nekdanje soigralke so se v zadnjem obdobju podale v iskalno akcijo, a brez uspeha. Holdshawova je medtem postala ambasadorka za mentalno zdravje.

Galerija