© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
23.05.2015 15:21:39

Ker nikjer drugje ni tako pomemben

Reuters

Ob vseh štirih klubih, ki so se uvrstili v konferenčne finale v ligi NBA, imajo v teh dneh največ razlogov za zadovoljstvo pri Minnesoti Timberwolves, ki je v noči na sredo dobila pravico do prvega nabora na letošnjem žrebu.

Zakaj takšno veselje, je jasno. Nabor igralcev je v ligi NBA pomembnejši kot pri kateremkoli drugem športu. Samo v košarki je mogoče, da se klub z eno samo pravilno povlečeno potezo iz moštva z dna lestvice preobrazi v moštvo, povsem konkurenčno za naslov prvaka. Spomnite se samo na samooklicanega kralja LeBrona Jamesa, pa vam bo jasno.

A tako kot je možno čez noč postati kandidat za naslov prvaka, je povsem možno, da si klub s katastrofalno odločitvijo na naboru za nekaj let povsem zapre možnosti za kakšno vidnejšo odločitev. Starejši ljubitelji košarke se bodo zagotovo spomnili, kako je Portland leta 1984 namesto Michaela Jordana izbral Sama Bowieja, še vedno je svež spomin na nabor leta 2003, ko je Detroit, ki je izbiral kot drugi, pred Carmelom Anthonyjem, Chrisom Boshem in Dwyanom Wadom izbral Darka Miličića, ali na leto 2007, ko je – znova Portland – namesto Kevina Duranta izbral Grega Odena.

Pritisk na direktorje klubov je tako na dan nabora izjemen, nič drugače ne bo niti letos, ko bo pod največjim pritiskom Milt Newton, direktor Minnesote. Odločitev, koga izbrati, ne bo nič kaj lahka, a strokovnjaki so si enotni – glede na ponudbo skorajda ne more zgrešiti. Še posebej, ker Volkovi potrebujejo visokega košarkarja, na letošnji nabor pa sta se prijavila dva, ki zares izstopata.

Prvi je Jahlil Okafor, center neverjetnih telesnih predispozicij, ki je v letošnji sezoni osvojil naslov v ligi NCAA. Okafor na igrišču spominja na pravo zverino, ki blokira vse žoge, ki se znajdejo v njegovi bližini, njegova igra v napadu pa je v primerjavi z igro v obrambi še nedodelana. Drugi je Karl-Anthony Towns, ki se je s Kentuckyjem uvrstil na zaključni turnir v ligi NCAA, v polfinalu pa izgubil proti Wisconsinu. V nasprotju z Okaforjem ima Towns veliko večjo raznovrstnost v napadu, a ni tako dober atlet.

Čeprav so strokovnjaki prepričani, da Newton ne more zgrešiti, pa zgodovina Minnesote govori nasprotno. Če pogledamo samo obdobje med letoma 2008 in 2011, ko so imeli Timberwolvesi zaradi menjave Kevina Garnetta na voljo ogromno zelo visokih izborov, lahko ugotovimo, da znajo v Minnesoti še kako brcniti v temo. Leta 2008 so sicer naredili odličen posel, ko so izbrali OJ Maya in ga takoj zamenjali za Kevina Lova, potem pa so začeli grešiti.

Leta 2009 so kot 5. in 6. izbor izbrali Rickyja Rubia in Johnnyja Flynna – v zadnjih letih je igral v Avstraliji, na Kitajskem, v Italiji –, kot 7. izbor pa je v Golden State odšel Stephen Curry. Leta 2010 so kot 4. izbor izbrali Wesleyja Johnsona, 5. izbor je bil na primer DeMarcus Cousins, 7. Greg Monroe, 10. pa Paul George. Leta 2011 so kot 2. izbor izbrali Derricka Williamsa, za njim pa so se zvrstili Jonas Valančiunas, Brandon Knight, Kemba Walker in Klay Thompson.

Si predstavljate peterko Curry, Thompson, George, Love in Cousins? No, nekaj je gotovo … V končnico, kjer so bili Volkovi nazadnje v sezoni 2003/04, ko so izpadli v konferenčnem finalu proti Lakersom, bi se brez dvoma uvrstili.