© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
02.05.2015 15:42:12

Nekoč je igral v NBA, zdaj bo naslednjih 23 let preživel v zaporu

vszi

Napovedovali so mu odlično kariero v ligi NBA, toda on se je namesto igranju košarke raje posvetil kriminalnim dejanjem.

Javaris Crittenton bi lahko postal velik košarkar. Morda ne eden največjih, a talenta za igranje v najmočnejši košarkarski ligi na svetu je zagotovo imel dovolj. Leta 2007 je bil kot 19. nabor prve runde izbral s strani Los Angeles Lakersov, ki so ga potem zamenjali v Memphis v tisti veliki menjavi, ki je vključevala tudi brata Gasol

V Memphisu je nakazal, da gre za talentiranega košarkarja, na tekmi proti New Yorku je tako na primer dosegel kar 23 točk, kar je bil njegov rekord kariere. Tudi v Memhpisu se ni zadržal dolgo, ampak je bil zamenjan v Washington Wizardse, kjer je poskrbel, da je zanj slišala celotna Amerika. 

A na njegovo žalost ne zaradi njegovega košarkarskega znanja, temveč zaradi incidenta, ki se je zgodil v slačilnici Washingtona. Decembra 2009 sta namreč iz svojih omaric orožje drug proti drugemu potegnila Crittenton in takratni prvi zvezdnik ekipe Gilbert Arenas. Razlog? Neporavnani računi zaradi stav. 

Oba košarkarja sta bila suspendirana do konca sezone. Crittenton se je sicer potem še poskusil vrniti h košarki, a avanture v Charlottu je bilo konec, še preden se je sploh začela, podobno je bilo tudi z igranjem na Kitajskem in v ameriški razvojni ligi. 

Če je bilo igranja košarke zanj po tistem incidentu v slačilnici konec, pa je bilo povsem nasprotno z orožjem. Z njim se je Crittenton še naprej zelo rad "igral". Čeprav je bil zaradi nezakonitega posedovanja orožja že leta 2009 obsojen na eno leto pogojno, ga to ni izučilo.

Crittenton je namreč postal pravi razbojnik, tat in morilec. Avgusta 2011 je bil aretiran zaradi suma, da je ubil 22-letno mati štirih otrok Jullian Jones. Policija je sumila, da je bila Jonesova le kolateralna škoda in da je v resnici Javaris hotel ubiti moškega, za katerega je sumil, da ga je oropal. Jonesovo je Crittenton zadel v nogo, rane pa so bile tako hude, da je kasneje v bolnišnici umrla. 

Sledila je aretacija, Crittentona je aretiral FBI, toda ob plačilu 230 tisoč dolarjev je na sojenje čakal od doma. Tožilstvo ga je obtožilo kar dvanajst različnih kaznivih dejanj v primeru Jullian Jones, od uboja, sodelovanja pri kriminalnih delih na ulici, napada s smrtonosnim orožjem pa vse do lažnega pričanja. Sojenja je bilo konec pred tremi dnevi, ko je Crittentonu sodnik izrekel kazen - 23 let zapora

Ni pa uboj Jullian Jones edini, zaradi katerega je Crittenton dobil 23 let zaporne kazni. Nekdanji košarkar je bil obsojen tudi, da je kot član losangeleške bande Crips sodeloval v streljanju na brata Trontaviousa in Demontineza Stephensa, člana rivalske bande Bloods, s katerimi so Crips že nekaj časa v vojni.

Tudi tu pa se ne končajo kriminalna dejanja Crittentona. Obtožen je bil namreč tudi zaradi razpečevanja kokaina in marihuane na ulicah Atlante.