© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
06.11.2014 14:01:03

Tehnika v redu, hitrost ne vedno

Grega Wernig

Pomembno se je bilo pobrati po šoku z Metalcem tri dni prej. Zmajem je to uspelo, čeprav so hodili po robu tudi na dvoboju evropskega pokala z Zenitom.

Ponovno so precej lahkomiselno pustili tekmecu, da se je približal in ogrozil njihovo zmago, za katero so prej dobršni del srečanja naredili večino stvari, kot je treba.

Če kaj, potem med slednje sicer gotovo ne spadajo prosti meti, ki so bili v torek zvečer znova šibkost Ljubljančanov. Komaj 58-odstotno so jih izvajali, pri 36 poskusih je to kar 15 zgrešenih. V zadnji četrtini so zadeli le sedem od 15 prostih metov.

"Mislim, da vsi skupaj preveč poudarjamo proste mete. Teh ne meče trener, ampak igralci. Ti trenirajo odlično, trdo delajo in proste mete trenirajo prav toliko, kot vse ostale evropske ekipe. S te strani ne vidim problema. Problem pa je v glavah igralcev. Če smo jih lahko na tekmi s Szolnokijem metali 18:20, na naslednjih dveh tekmah pa jih spet izvajali slabo, potem ne gre za tehniko ali količino ponovitev, ampak le za trenutno razpoloženost igralcev in seveda glavo, ki je ali pa ni na mestu," je po tekmi govoril trener Aleš Pipan.

Slednji je bil zelo zadovoljen s tistim, kar je od svojih varovancev videl v prvih 20 minutah, v katerih so dosegli 51 točk in imeli 15 točk naskoka. "Igrali smo poletno, kot se košarka mora igrati, kot bi jo morali igrati vseh 40 minut, a nam to zaenkrat še ne uspeva. Zaprli smo vse poti do koša, dobro igrali obrambo, agresivno, z veliko protinapadi, z dobro tranzicijo, bili dobri v skoku pod obema obročema, zadevali od daleč," je Pipan našteval številne dobre stvari, ki so jih prikazali košarkarji Olimpije.

Potem pa se je v drugem polčasu spet marsikaj obrnilo na glavo. "Težko je v takem tempu igrati do konca, potem pridejo na sceno še naši prosti meti, ki jih omenjate. Če bi vse normalno zadeli, kot igralci znajo, bi tekmo brez stresa privedli do konca, tako pa očitno brez tega ne gre. Do težav je prišlo tudi zato, ker smo v določenem obdobju sprejemali napačne odločitve. Ko je bilo treba igro ustaviti, smo hiteli, ko je bilo treba hiteti, smo se ustavljali. Nekaj je bilo nezbranosti, slabih podaj in gostje so to izkoristili ter se približali," je povedal strateg zeleno-belih.

Prvo ime ekipe je bil v torek Sasu Salin, ki je z 21 točkami in desetimi skoki – v obeh kategorijah je bil najboljši posameznik Olimpije – dosegel dvojnega dvojčka, po lastnih besedah verjetno prvega v članski konkurenci. "Najpomembneje je, da smo zmagali. To daje dober občutek, boljši od tistega, kako smo prišli do uspeha. Na koncu je zmaga tisto, kar šteje, čeprav se je spet skoraj zgodilo enako kot z Metalcem. Ne moremo biti veseli zaradi tega, a vsaj zmago imamo," se je Finec zavedal, da ni bilo vse tako, kot bi moralo biti.

"Ne vem, kaj je glavni razlog za ponovni padec. Morda smo postali nervozni, mogoče je strah pred zmago tisti, ki nas zavira. Mladi smo, učiti se še moramo," je skušal najti vzroke, o prostih metih pa povedal: "Bolj ali manj je to v naših glavah. Kako jih izboljšati? Ni lahko, moramo verjeti, da bomo, ko stopimo na črto prostih metov, zadeli. Vsi v ekipi smo tega sposobni, to dokazujemo na treningih, a na tekmah, ko se znajdemo v drugačnem položaju, je vse drugače," je bil jezen tudi sam nase zaradi enega zgrešenega poskusa.