© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
04.11.2014 08:47:35

Druga domača, a prva z gledalci

Arsen Perić

Druga domača evropska tekma je pred Unionom Olimpijo, prva s prisotnostjo gledalcev. Srečanje z Zenitom iz St. Peterburga se bo začelo ob 18. uri.

Sobotni poraz je bil povsem nepričakovan, bil je boleč, bil je nepotreben. Metalac je s svojim nenadejanim uspehom, do katerega je prišel ne kriv ne dolžen, pošteno stresel zeleno-beli tabor. Na včerajšnjem dopoldanskem treningu je bilo čutiti drugačne vibracije od tistih, ki smo jih bili vajeni pred evropskimi tekmami.

"Prespali smo, kolikor smo po takem porazu lahko spali. V nedeljo smo imeli sestanek in analizo, ugotovili smo, da na tak način ne smemo več igrati in se obnašati na igrišču. Obramba še ni bila tak problem, razen skoka, se je pa v drugem polčasu v napadu zavlekel strah v kosti. Dali smo le 23 točk, kar je na domačem igrišču nesprejemljivo, zato je prišel poraz, ki je boleč, a je treba živeti dalje," je bil po dveh (ne)prespanih nočeh slabe volje trener Aleš Pipan.

pipan 1 nm
Nikola MIljković

To bo za nas po porazu težka tekma, a fantje imajo priložnost, da se izvlečejo, da odigramo dobro, pogumno, brez pritiska in skušamo doseči novo zmago v evropskem pokalu.


NONŠALANCA IN OMALOVAŽEVANJE
Celjan na ljubljanski klopi je dobro vedel, kje se skrivajo razlogi za na videz nerazumljiv strah v dvoboju z zadnjeuvrščeno ekipo, s katero so igrali v svoji dvorani in ob polčasu vodili za 12 točk.

"Ta strah je bil posledica nonšalance in napačnega razmišljanja mojih igralcev. Nimamo tako izkušenih igralcev, da bi vedeli, kaj se lahko v košarki zgodi. Začeli so igrati po svoje, z nekimi cirkuškimi vložki, skušali biti atraktivni in omalovaževati nasprotnika. To se hitro vrne kot bumerang in prav to se nam je zgodilo. Potem ko je bilo treba nekaj odigrati, so ti isti igralci, ki so prej s svojo nonšalanco pripeljali do tega, bili bledi in jih ni bilo nikjer," je bil oster Pipan, ki je, kot bi slutil, kaj se bo zgodilo, na zadnjega tekmeca v ligi ABA svoje varovance opozarjal že po zmagi nad Szolnoki Olajem prejšnjo sredo.

"Takoj po zmagi v Debrecenu sem jim povedal, kako pomembna je tekma z Metalcem, kako ni niti slučajno naivna ekipa in da je to, da je še brez zmage, še bolj nevarno. To sem govoril pet minut po zmagi nad Szolnokijem, o tem smo se pogovarjali še dva dni potem, a …," ni dokončal stavka trener zeleno-belih in mu ga tudi ni bilo treba.

KRIVI SMO DRUGI
Ljubljančani so si polomili zobe na jekleni oviri, imenovani Metalac, poraz je kot britev zarezal v moštvo, ki je po dobrem začetku sezone komaj dobro dobilo neko zmagovalno miselnost in je pri navijačih začelo dajati vtis resne ekipe, ki lahko letos res nekaj naredi in, predvsem, lahko tekmece, ki so slabši od nje, premaguje.

Pipan je zanimivo odgovoril na vprašanje o odzivu igralcev po porazu. "Odzvali so se tako, kot se odzovejo vsi igralci po porazih. Glavo dol in kapuco gor. Jutri je zanje nov dan, oni niso krivi. Krivi smo drugi, kar je v košarki normalno."

Drži, tudi Celjan ob sobotni – lahko ji rečemo tudi tako – sramoti ni brez madeža. Trmoglavo držanje Marka Marinovića v igri, čeprav srbskemu organizatorju igre ni uspelo razigrati napada zmajev, njegova obramba pa je lahko tako ali tako vsakič znova predmet razprave, je bilo, milo rečeno, vprašljivo.

ENA OD DVEH KLJUČNIH
Tako za Pipana kot za ekipo popravni izpit sledi drevi, ko bi bile lahko Stožice, vsaj glede na lanskoletne izkušnje obiska v evropskem pokalu, celo najbolj polne v tej sezoni. "To bo za nas po porazu težka tekma, a fantje imajo priložnost, da se izvlečejo, da odigramo dobro, pogumno, brez pritiska in skušamo doseči novo zmago v evropskem pokalu," napoveduje Pipan, ki današnji dvoboj z Zenitom in naslednjega v gosteh z VEF Rigo označuje kot ključna glede uvrstitve v naslednji krog.

"Zenit je poletna ruska ekipa. Je kompaktna, dobro sestavljena. Krasi jo izreden skok v napadu. Igralcem sem poudaril, da bo obrambni skok zelo pomemben, če jo hočemo premagati. Po dobrem skoku veliko igra v tranziciji in protinapadu, kjer prednjačita organizator igre Hodge in Jones, ki večino košev daje na nepostavljeno obrambo. Posebno pozornost bo treba posvetiti še Landryju, Kanadčanu, ki je edini od visokih igralcev, ki zna zadeti tudi za tri točke, ob tem je tudi izreden skakalec v napadu. Tu je še Kuljagin, ruska perspektiva, ki lahko dela vse, ima proste roke. Vanj polagajo velike upe tako v Zenitu kot Rusiji na splošno," je tekmeca opisal trener Olimpije.