© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
lp
lp
14.03.2016 19:22:43

Pavličević okrepil zmaje

www.alesfevzer.com

Union Olimpija bo v končnico državnega prvenstva krenila okrepljena na mestu organizatorja igre, kar je pričakovano, potem ko je ob koncu februarja moštvo zapustil Američan Zack Wright, ki se je medtem preselil v ruski Avtodor iz Saratova.

Ljubljančani že sedmo sezono hrepenijo po naslovu državnega prvaka. Potem ko so na domačih tleh nazadnje slavili v sezoni 2008/09, so prestol prepustili Krki, ki si je domačo konkurenco pokorila kar petkrat zapored, v prejšnji sezoni pa se je vse skupaj še bolj postavilo na glavo in prestižno lovoriko so odnesli Šentjurčani.

Pred vsako od teh sezon smo iz tabora zmajev slišali odločne besede, kako je vrnitev domačega primata ena bistvenih nalog, ki jo navsezadnje – naveličani od neuspešnih poskusov vrnitve na vrh – narekujejo tudi glavni sponzorji. Tudi lani poleti je bilo tako, čeprav je na drugi strani res, da so v Stožicah z močno okrnjenim proračunom sestavili eno skromnejših zasedb (če ne celo najbolj skromno) v zadnjih 20 letih.

Črnogorski organizator igre Nikola Pavličević pravzaprav ni take vrste okrepitev, da bi se trener Gašper Potočnik s svojimi sodelavci tolkel po prsih, češ kakšnega »kapitalca« je dobil. Je pa 27-letni in 190 cm visoki košarkar ravno pravšnji za letošnje moštvo in obenem igralec, ki ga je bilo v tem trenutku mogoče zvabiti v zmajevo gnezdo. In če se bo za nameček izkazal za igralca, ki lahko moštvu prinese nekaj dodatne vrednosti, bodo v Olimpiji zadovoljni.

Njegov dosedanji klub Sutjeska je kot debitant v regionalni ligi pristal na predzadnjem mestu, kar pomeni, da si je – tako kot tudi zadnjeuvrščeni Tajfun – za naslednjo sezono zaprl vrata tega tekmovanja. Posledično se je takoj po zadnjem krogu rednega dela v klubu začela zgodnja spomladanska razprodaja, Pavličević je, denimo, že šesti član moštva iz Nikšića, ki bo srečo poskusil drugje. Enkrat jo je že zunaj meja svoje domovine, vendar si avanture pri dunajskem moštvu Zepter Vienna pač ne more šteti v čast. Odhod v Ljubljano bo tako zanj prva prava tujina, čeprav – roko na srce – niti slovenska liga žal ni nek presežek.

Pavličević je bil sicer eden boljših posameznikov Sutjeske v ligi ABA, v povprečju je igral 30 minut na tekmo in v tem času dosegal 12,6 točk, 2,3 podaje in 2,9 skoka. Pri dveh presenetljivih zmagah Nikšićanov nad Unionom Olimpijo je sodeloval z 11 oziroma 14 točkami. Statistični pokazatelji celotne lige ga v pogledu indeksa uvrščajo na 45. mesto. Za primerjavo: najboljši Olimpijin košarkar je bil Sava Lešić na skupno drugem mestu. Na lestvici strelcev je bil Pavličević skupno 18., Lešić tretji, med podajalci so bili, zanimivo, vsi trije Olimpijini organizatorji igre bolje uvrščeni od Črnogorca (slednji je bil 43., Wright 9., Luka Rupnik 23., Dawan Robinson pa 30.). Še najboljši je bil Pavličević na lestvici ukradenih žog (8.).