© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Lucijan Pejčič
Lucijan Pejčič
20.02.2016 21:22:13

Je panika in ni panike

www.alesfevzer.com

Pravzaprav nič novega. Union Olimpija se je spet znašla na kolenih, kar se je v zadnjih letih zgodilo že večkrat. Nemara je videti, da padci sploh niso več boleči, vendar morajo biti. Ko bo namreč takšno klecanje postalo navada, bo v resnici prav zares začelo boleti.

"Je panika in hkrati ni panike," nam je oni dan dejal direktor Matevž Zupančič in globoko zavzdihnil. Kot da bi tehtnico, ki je ob njegovem prvem odzivu ostala uravnotežena, vendarle poskušal malenkost nagniti na stran panike. Ni jim vseeno, zagotovo jim ni. Ljudem v klubu, ki bi moral biti na drugi ravni, pa že dolgo ni.

"Od novega leta naprej je bilo vse videti v redu. Igrali smo dobro, celo nekaj pomembnih tekem smo odločili v svojo korist. Še posebej po zadnji zmagi z Mega Leksom je bila naša ekipa nadvse samozavestna, potem pa na četrtfinalnih pokalnih tekmah povsem pregorela," je razlagal in pristavil, da bi lahko iskal okoliščine, zaradi česar je prišlo do neprijetnih porazov, vendar tega ne želi početi: "To se ne bi spodobilo. Dejstvo je, da je izpad v četrtfinalu pokala veliko razočaranje in tega ne more spremeniti nič. Naš cilj je bil osvojitev naslova." In pri tem velja, da ne bi bilo nič drugače, če bi Ljubljančani pokleknili komaj v finalu.

Ko so zmaji pred enim letom to tekmovanje zapustili v polfinalu (ravno tako so jih zaustavili Laščani), je moral takratni trener Aleš Pipan krmilo prepustiti Memiju Bečiroviću, tokrat naj bi se Gašper Potočnik obdržal na ladji. "Za zdaj velja, da menjave ne bo, saj takšnih potez ni dobro delati v afektu," je pojasnil Zupančič in glede morebitnih sprememb v igralskem kadru najprej zavrnil takšna namigovanja, potem pa spomnil, da do njih lahko pride do 15. marca, ko je zadnji rok za prestope.

GAŠPER POTOČNIK OSTAJA TRENER
Za zdaj torej v Stožicah ne bo sprememb. Začasna selitev v Halo Tivoli, ki jim je v preteklosti prinesla številne uspehe in nepozabno evropsko dogodivščino, zmajem ni prinesla nič dobrega, igralcem in trenerju bo kvečjemu odnesla nekaj denarja. Februarski zaslužek jim je v prenesenem pomenu odnesel Goran Jurak, nekdanji zmaj, ki pri skoraj 39 letih igra kot mladenič. Da bodo finančno kaznovani, če ne bodo osvojili pokalnega naslova, so zmaji vedeli, to imajo namreč zapisano v svojih pogodbah, motivacija pa, kot kaže, vseeno ni bila dovolj močna.

Zdaj jim preostaneta še zadnji dve tekmi v ligi ABA (v gosteh pri Metalcu in doma s Partizanom), ki jim lahko prineseta uvrstitev tik pod vrhom (beri: za prvimi štirimi moštvi, ki se bodo uvrstila v polfinale), čim boljši položaj v regionalnem tekmovanju pa bo skoraj gotovo dobrodošel pri prehajanju v evropske pokale, ne glede na to, kako bodo ti organizirani, pod katerim okriljem bodo delovali in kakšen bo status Slovenije.


zupancic af
Matevž Zupančič
www.alesfevzer.com

ZMAJI V EVROPI, ZMAJI BREZ EVROPE
Union Olimpijo brez Evrope si težko predstavljamo. Vse, kar je ta klub zgradil v preteklosti, je močno povezano z uspehi na mednarodnem prizorišču. Kot zdaj kaže, popolna zmeda okoli organizacije evropskih klubskih tekmovanj slovenski košarki ne bo prinesla nič dobrega. Njen status še nikoli ni bil slabši, v vodstvu Ljubljančanov pa vendarle upajo, da se bo našla pametna rešitev.

"Ne gre le za nas, v podobnem položaju se je znašlo več ekip. Nismo v rangu evrolige, smo eno stopničko nižje. Na splošno situacija v evropski klubski košarki ni dobra. Pravzaprav je katastrofa, kar se dogaja, saj ne vemo, kaj ponujamo. Okoli teve prenosov, gledalcev in sponzorjev je preveč nejasnosti. In to vse zaradi ozkih interesov oziroma zamer določenih ljudi. S tem izgublja košarka. Evroliga s 16 klubi je sicer dobro zastavljena. To bo zaprto tekmovanje z veliko dobrimi tekmami, glede drugih tekmovanj pa je popolna zmeda," je odločno razlagal direktor zmajev in še poudaril, da to, kar se dogaja s Fibo, ni presenetljivo: "Točno to, na kar smo opozarjali eno leto, se je zdaj zgodilo."

PRENATRPAN URNIK
Podobne nejasnosti, kot so v evropski klubski košarki, se obetajo še v slovenskem prostoru. Ideja, po kateri bi v državnem prvenstvu vsi klubi tekmovali od začetka, je po mnenju vodstva Uniona Olimpije sporna. Zupančič je prepričan, da ni izvedljivo, da bi Ljubljančani in Novomeščani domače prvenstvo igrali že v prvem delu: "Za kaj takšnega ne vidim možnosti. To ne bi bilo dobro za razvoj mladih igralcev, saj bi ostali brez vadbe – le potovali bi in igrali tekme. Mi že zdaj v rednem delu sezone odigramo približno 60 tekem. Ne morejo pa nas prisiliti, da bi opustili igranje v kakšnem drugem tekmovanju in s tem že od oktobra igrali domačo ligo."

Morda bi se lahko sistem uskladil in bi bila ideja izvedljiva, vendar povečevati število tekem res ne bi imelo nobenega smisla. V regionalnem tekmovanju bo po novem nastopalo le 12 ekip, kar pomeni, da bodo v rednem delu štirje krogi manj, in če bi tudi državno prvenstvo štelo manj klubov, bi se morda našla rešitev. Ali pa če Ljubljančani ne bodo igrali v mednarodnem tekmovanju, kar je sicer manj verjetno, ni pa izključeno. V tem primeru bo zanje nastop v prvem delu lige Telemach celo rešitev pred premajhnim številom tekem.

Kdo ve, kaj bo prineslo poletje, ko bodo evropska klubska tekmovanja (pod okriljem Uleba in Fibe) dobila novo podobo. Vendar se bo morala Union Olimpija ne glede na vse krčevito potruditi, da se bo vrnila na stare položaje. Sicer bo klecanje postalo navada in začelo bo boleti. Če bo, denimo, še sedmič zapored ostala brez naslova državnega prvaka …