© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
23.10.2015 20:13:06

Koga sploh briga za Slovence

Nikola Miljković

Prenose tekem lige ABA lahko spremljate prek SiOL TV, torej tisti, ki ste naročniki omenjenega kabelskega operaterja, ostali pa tekem ne morete spremljati na televizijskih sprejemnikih. Prikrajšanih je torej okoli 70 odstotkov gledalcev slovenske televizije.

V zadnjem mesecu smo na uredništvo dobili kar nekaj elektronske pošte, v kateri nas bralci sprašujejo, kako je s prenosi lige ABA. Zakaj tisti, ki nimajo sklenjene pogodbe s SiOL TV, ne morejo spremljati tekem? Telekom Slovenije je pridobil ekskluzivne pravice za prenose tekem regionalne lige. Tako bodo v sezonah 2015/16 in 2016/17 lahko naročniki SiOL TV spremljali prenose vseh tekem slovenskih klubov, ki nastopajo v ligi ABA, v vsakem krogu pa še vsaj eno dodatno tekmo. Prenose tekem je mogoče spremljati tudi prek TviN-a na računalniku in mobilnih napravah. Prek TViN-a tekme ABA-lige lahko z doplačilom spremljajo tudi drugi uporabniki interneta v Sloveniji.

V vsej tej zgodbi Telekom oziroma SiOL TV nista tisti pravni osebi, ki bi ju obtoževali česarkoli, saj sta samo vzeli ponujeno. Veliko bolj bi morali o vsej stvari razmišljati v vodstvu lige ABA, saj so si naredili veliko škodo.
Tisti, ki so želeli gledati tekme na Šport TV, imajo dolge nosove, saj lige ABA tam ni več, čeprav so imeli še dveletno pogodbo, sicer sklenjeno s starim vodstvom lige.
Novo vodstvo lige je sklenilo pogodbo za naslednjih pet let z Arena Sportom, vredno več kot šest milijonov evrov.
"Podpisali smo pogodbo, s katero smo televizijske pravice za ligo ABA prenesli na podjetje Mit, ki je odgovorno za to, da je televizijski prenos omogočen v vsaki državi, ki je zastopana v ligi ABA. Seveda nimamo vpliva na to, na kateri televiziji bodo prenašali tekme. Na žalost, saj bi si želeli in je tudi nam v interesu, da bi bili prenosi lige dostopni vsem gledalcem," je povedal Krešimir Novosel, direktor lige ABA, in nadaljeval:"Poskušamo najti način, da se še na kakšni televiziji ponudijo prenosi lige ABA, vendar je to skoraj nemogoče. Pred začetkom je bil javni razpis – samo v Sloveniji – za prenose lige ABA, pa se ni javil nihče, potem pa se je podjetje le dogovorilo s Telekomom. V razpisu nismo zahtevali nobenega finančnega nadomestila, ampak le, da televizija, ki bi prenašala tekme, pokrije produkcijske stroške. Tudi na Hrvaškem se lahko tekme lige ABA spremlja prek MaxTv oziroma hrvaškega Telekoma. Kdor ni v tem kabelskem sistemu, tekem torej ne more gledati."

novosel
Cropix

Tu so seveda oškodovani tudi klubi, saj se je domet za njihove sponzorje takoj zmanjšal. V primeru športnih televizij pri nas, denimo Sport Kluba ali Šport TV, je drugače, saj sta ta dva ponudnika v ponudbi velike večine kabelskih operaterjev po Sloveniji.
Ali v pravilniku lige ABA ni nobene varovalke glede prenosov tekem? "Pravilo je, da mora biti omogočen prenos vsaj na enem omrežju vsake države udeleženke lige, in temu je zadoščeno tudi v slovenskem primeru. Mi pa ne moremo vplivati na poslovne odločitve. Seveda kot liga nismo najbolj zadovoljni z dejstvom, da del slovenske javnosti ne more gledati tekem," je dodal Novosel.

RAZPIS
Zanimivo, da se na javni razpis za prenose tekem ni javila nobena televizija. Da se ni javil Šport TV, je bolj ali manj logično, saj imajo podpisano pogodbo za prenose; če bi se javili na razpis, potem bi priznali, da je pogodba, ki so jo podpisali, nična. Zdaj pa bodo verjetno iskali pravno pot za rešitev težave in škode, ki je nastala. "Povsod, razen v Sloveniji, ima pravice za prenose televizija Arena Sport, ki pa je pri vas ni. Žal mi je, da se ni kakšna televizijska hiša javila za prenos, saj je bila res lepa priložnost, na koncu pa so se kljub vsemu dogovorili s slovenskim Telekomom. Za nas bi bilo seveda veliko bolje, če bi bili prenosi na televiziji, ki je dosegljiva najširšemu krogu prebivalcev Slovenije, vendar imamo zvezane roke," je še dejal Novosel in navrgel še "cukrček": "Ni normalno, da se prenosi tekem iz Slovenije lahko normalno gledajo na televizijah na Hrvaškem, v BiH, Srbiji, Črni gori in Makedoniji, v Sloveniji pa ne v taki meri, kot bi si želeli."

SLOVENSKI GLEDALCI POSTRANSKA ŠKODA
Kot kaže, pa je vse skupaj posledica tega, da se na ozemlju nekdanje Jugoslavije, ne pa v Sloveniji, za gledalce bojujeta dve televiziji – Arena Sport in Sport Klub. Povsem legitimno, vendar ... Potem ko je pravice za prenose ABA lige kupila Arena Sport, je verjetno v Sloveniji za prenose odpadel Sport Klub (če si je seveda sploh želel prenosov). Poleg tega pa je imela v Sloveniji pogodbo za prenose Šport TV, zato ni čudno, da se nihče ni javil na razpis, ki so ga ponudili našim televizijam. Verjetno pa so tudi v vodstvu lige ABA vedeli, kakšna je situacija, in podpisali pogodbo z Areno Sport, ob tem pa žrtvovali slovenske gledalce. Vodstvo lige ABA je poskrbelo le za to, da so izpolnili pogoje, kako, pa jim je bilo vseeno. Zdaj, ko v vodstvu lige ni več slovenskih predstavnikov, se bo, kot kaže, plesalo le na "jugo" glasbo.