© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
20.10.2015 20:25:42

Ustavil ga ni niti Terminator

alesfevzer.com

Kar malce je že treba pobrskati po spominu, kdaj je Crvena zvezda pred nedeljskim porazom z Olimpijo nazadnje izgubila dvoboj rednega dela lige ABA na domačem parketu. To je bilo 19. oktobra 2012, ko jo je v petem krogu ugnala v tisti sezoni odlična Igokea. Skoraj natanko tri leta pozneje je Pionir torej spet padel, tudi po veliki zaslugi odličnega Mihe Lapornika.

Nima ravno vsakdo priložnosti, da si kar sam podari najlepše darilo za rojstni dan. Dobro, Laporniku so pri tem seveda pomagali tudi soigralci, a prav on je bil tisti, ki je bil na dan, ko je dopolnil 22 let, med zmaji najboljši na parketu. S trojkami je razdiral obrambo Zvezde in spravljal v obupe tekmece, ki so ga pokrivali. Na njem so se izmenjevali Stefan Jović, Branko Lazić, Marko Simonović in Marko Gudurić, vsi bolj ali manj brez uspeha. "Najbolj neugoden je Lazić, je pravi obrambni terminator," je dejal včeraj po ne ravno dolgem spancu.

Zmaji so se iz Beograda vrnili sredi noči, za slavje ob zmagi in rojstnem dnevu zato ni bilo prave priložnosti. "Malo je bilo veselja, po taki zmagi je to normalno. Vsi so mi tudi čestitali, nazdravili pa bomo danes po večernem treningu (sinoči, op. p.), ko bom prinesel nekaj pijače in hrane."

V OLIMPIJI KOT V ZLATOROGU
Ni bil prvič v Pionirju, v njem je že gostoval z Zlatorogom v sezoni 2011/12. A takrat je bil na drugi strani Partizan, ko so Laščani igrali z Zvezdo, ga ni bilo v postavi. Takrat je bil še 18-letni zelenec, zdaj je eden od nosilcev igre zelenih, predstava v Beogradu pa je bila najboljša na uradni tekmi za Olimpijo. "S svojimi predstavami in minutažo sem zadovoljen, za zdaj mi kar dobro uspeva. Vsaka tekma je nov dan za dokazovanje, upam, da bom igral le še boljše."

11,5

TOČKE NA TEKMO JE V UVODNIH ŠESTIH KROGIH LIGE ABA DOSEGAL LAPORNIK.

Kapetan Tajfuna in nekdanji zmaj Dragiša Drobnjak je govoril o tem, da je precej drugače, če igraš za Zlatorog, Tajfun ali Rogaško, kot če oblečeš dres Olimpije. Je to res? "Jaz ne čutim kakšnega večjega pritiska, kot sem ga v Zlatorogu, vsaj za zdaj je tako. Res sem zelo sproščen, v Ljubljani in Olimpiji se dobro počutim, v vsako tekmo grem z veseljem in komaj čakam, da se začne," pravi Lapornik, ki je proti Zvezdi zadel vseh pet vrženih trojk. "Že pred tekmo sem se počutil zelo dobro. Vesel sem, da nam je uspela tako dobra tekma, ne samo jaz, vsi skupaj kot ekipa smo igrali zelo dobro. Niti v sanjah si nisem mogel predstavljati česa takega, zmaga nad Zvezdo v Pionirju ..." je ves vesel govoril branilec Olimpije.

NA AGRESIJO Z ENAKO MERO
Za to, da premagaš Zvezdo na njenem parketu, moraš pokazati veliko. Zmaji so svojo najboljšo predstavo v tej sezoni. "Tekmo smo odigrali tako, kot smo se na sestankih dogovorili, glavno je bilo, da odgovorimo z enako agresivno igro, kakršno igrajo oni. To nam je uspevalo. Dobro smo začeli, na koncu prve četrtine so po naših napakah sicer povedli, a se nismo predali in smo res garali vso tekmo. V napeti končnici smo bili zbrani, in ko je sirena odpiskala konec, smo bili nagrajeni in seveda zelo veseli," je Lapornik v nekaj stavkih povzel srečanje.

Samo nekaj minut zmaji niso igrali tako, kot so se dogovorili, takrat so rdeče-beli hitro prišli do prednosti devetih točk, ki pa ni bila usodna. "Do tega je prišlo zaradi našega padca zbranosti in agresije Zvezde, ukradli so dve žogi, občinstvo jih je malo dvignilo. Toda nismo se predali, skušali smo odgovoriti z enako mero napadalnosti. To nam je dobro uspelo, vso tekmo smo se jih držali, nismo jim pustili, da povedejo z večjo razliko, bili smo konstantni. Vztrajali smo pri tem, kar smo se dogovorili. Na koncu se nam je poplačalo, v finišu smo odigrali zrelo in zanesljivo obranili prednost."

V RESNI KOŠARKI UTRUJENOSTI NI
Olimpija ima po šestih krogih štiri zmage, kar je za Lapornika izkupiček, ki je zadovoljiv, čeprav še vedno obžaluje poraz s Sutjesko doma. "Toda sezona je še dolga, in če bomo nadaljevali tako, potem bomo še veliko dosegli." To pa je ... "Lahko se kosamo z vsemi. Na vsaki tekmi moramo odigrati najbolje, kot znamo, mislim, da lahko potem posežemo zelo visoko. Recimo, da je to med prve štiri, čeprav ne bi rad konkretno govoril o tem. Pojdimo vsako srečanje posebej, pa bomo videli, kam nas bo to pripeljalo," ponavlja besede svojega trenerja Gašperja Potočnika.

42,9

JE NJEGOV ODSTOTEK META ZA TRI TOČKE, ZADEL JE 12 METOV OD 28.

Očitno se ni le na parketu navzel njegovega načina razmišljanja. "Trener mi zaupa, jaz mu skušam vračati po najboljših močeh. Za zdaj sem se dobro ujel z njegovim sistemom, vse je super," je zadovoljen Lapornik, ki bo po takšni zmagi tudi lažje pozabil na utrujenost. Letošnje poletje je imel le malo premora, saj je bil zraven tako v B-reprezentanci kot na pripravah A-reprezentance, potem je takoj presedlal na klubske treninge. "Utrujenost je prisotna, posebej po tem peklenskem začetku sezone, ko si tekme sledijo na vsake dva, tri dni. Toda v resni košarki moraš utrujenost odmisliti in vsak večer, ko si na parketu, iti na vso moč," se ne pritožuje skromni mladenič.

Če bo tudi zadeval v polno tako kot v Beogradu, potem bo kmalu eden od ljubljencev privržencev ljubljanskih zmajev.