© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Lucijan Pejčič
Lucijan Pejčič
30.06.2015 14:36:55

Rašo Nesterović: Klubov bo 12, Tajfun odloča o usodi zmajev

Arsen Peric / KMA

Generalni sekretar KZS, od lanskega novembra dalje. Rašo Nesterović, nekdanji odlični košarkar, je zadovoljen. Pravi, da je to delo pestro, zanimivo in da mu ni nikoli dolgčas. Marsikaj nas je zanimalo, odgovori pa so v njegovem slogu – kratki in neposredni.


Kot kaže, je zapleta okoli lige ABA po nedeljskem priznanju Fibe vendarle konec. Pa je res tako glede na to, da stvari še niso povsem dorečene?

Najprej je treba vedeti, da je to nekaj povsem novega. To je združenje dvanajstih klubov, ki so lastniki te lige. Vsak klub je udeležen v istem odstotku (8,33 odstotka). Srbija ima štiri, Hrvaška tri, Slovenija dva, preostale tri države pa imajo po enega predstavnika. Ustanovitelji so klubi, ki so v prejšnji sezoni nastopali v tej ligi, zato sta iz Slovenije v tej družbi Union Olimpija in Krka. Ta liga bo imela svoje vodstvo, nekaj postavljenih ljudi na položajih, ne bo pa je več vodilo neko podjetje. Pomembno je tudi to, da se bodo morali klubi (teh dvanajst, ki bo v določeni sezoni nastopalo v ligi) o prav vseh podrobnostih dogovarjati z zvezami in Fibo. Nihče več ne bo mogel odločati na svojo roko, to ne bo več 'one–man–show'.

So zdaj vse vpletene strani zadovoljne? KZS je denimo dolgo časa stala ob strani in previdno čakala na razplet.
Črta je zdaj potegnjena. Bistvo je, da so to ligo prevzeli klubi in da jo bodo klubi tudi vodili. To je zdaj združenje tistih klubov, ki igrajo v tej ligi.

Očitno so ljudje, ki odločajo o tem in zdaj vodijo Olimpijo, presodili, da nisem dovolj dober kandidat in da oni bolje opravljajo to delo. Verjetno je treba še njih vprašati.

Koliko klubov bo nastopalo v tej ligi?
Klubov bo dvanajst.

Košarkarsko javnost najbolj zanima, kateri dve moštvi iz Slovenije bosta potemtakem nastopali v ligi. Glede na postavljene kriterije sta si nastop priigrala Tajfun in Krka, Union Olimpija pa medtem potrpežljivo čaka na končni razplet in morebitno posebno povabilo. Ali ostaja pri tem?
Kakor jaz razumem, je edino vprašanje, ali se bodo v Šentjurju odločili za udeležbo v tem tekmovanju. V takšnem scenariju bo Union Olimpija ostala brez nastopa, če seveda ne bo kakšnih zahrbtnih iger – denimo medsebojnih dogovarjanj, o katerih zveze in drugi klubi ne bi ničesar vedeli. Vseeno mislim, da v tej novoustanovljeni ligi in z novim načinom delovanja takšnih stvari ne bo več.

Takšen razplet bi Union Olimpiji po pravilih Uleba celo zaprl vrata v evropski pokal, ki si ga je priigrala na parketu.
Ne vem, kakšna so pravila v zvezi s tem. Je pa jasno, da takšen razplet določene posledice gotovo vleče za seboj. Treba je spoštovati, kaj se je zgodilo v prvenstvu in izhajati iz tega. Bistveno je to, kakšna bo odločitev vodstva Tajfuna – ali imajo primerno dvorano in druge pogoje za nastop v tem tekmovanju. Odločitev je njihova. Ko bo to novo združenje klubov registrirano in bo nova liga zares ugledala luč sveta, se bodo morali v Šentjurju dokončno odločiti.

Torej jih nihče ni peljal žejne čez vodo, kot mislijo v teh dneh. Pravijo, da so poslušali nasvet KZS in čakali, medtem pa naj bi zamudili s prijavo.
Ne, oni so tisto obvestilo dobili od vodstva stare lige ABA, ki od 1. maja ni več priznana in sploh ne obstaja več.

Ena od pomembnejših nalog bo uskladitev terminov tekem.
Uskladiti je treba koledar domačih prvenstev, lige ABA in evropskih pokalov, tako da bodo vsa tekmovanja enakovredna. Vem, da je to težko, vendar je na drugi strani nujno. Da ne bo predolgih premorov, kot je bil denimo v tej sezoni v Srbiji, ko so klubi približno en mesec čakali na začetek končnice v domači ligi.

Nekateri klubi pač delajo dobro, drugi ne, na koncu pa vidimo rezultat vsega tega. Dejstvo je, da so igrice, ki so se doslej dogajale pod mizo, povzročile, da je naša košarka tam, kjer je.

Kako gledate na razplet domačega prvenstva. V finale sta se presenetljivo uvrstila Tajfun in Rogaška, favorizirani Union Olimpija in Krka pa sta doživeli hladen tuš. Je to dobro za slovensko košarko ali ne?
Težko rečem, ali je to dobro ali ne. Nekateri klubi pač delajo dobro, drugi ne, na koncu pa vidimo rezultat vsega tega. Dejstvo je, da so igrice, ki so se doslej dogajale pod mizo, povzročile, da je naša košarka tam, kjer je. Za vse bi moralo biti edino merilo igrišče in kdor tam ni sposoben dokazati svoje kvalitete, nima kaj računati na posebna povabila in prijateljske vezi. Ni prav, da klub po vezah išče možnost za nastop, ki si ga sploh ni zaslužil.

Marsikdo pravi, da brez Olimpije ni slovenske košarke.
To drži, vendar se je treba vprašati, brez kakšne Olimpije ni slovenske košarke. Ali govorimo o močni Olimpiji, ki bo uspešna tudi na igrišču, ali o takšni Olimpiji, ki ji z vseh strani vsi nekaj podarjajo?

Kako kaže z izredno naturalizacijo Bryanta Dunstona in njegovim morebitnim nastopom za slovensko reprezentanco?
Mi z vsemi močmi skušamo zadevo speljati in dajemo prave argumente za ugodno rešitev vloge. Bomo videli, kako se bodo odločili ljudje iz politike, ki o tem odločajo.

Ali obstaja kakšen rok, do kdaj naj bi dobili odgovor?
Upam, da bo čim prej. Če bi se razpletlo do začetka priprav, bi bilo super.

Ali na zvezi resno verjamete v pozitiven odgovor politike?
Če ne bi verjeli, ne bi šli v to. Ne vem, ali bo odgovor pozitiven, vendar mi resno verjamemo, da se bo vse skupaj izšlo tako, kot smo si zamislili.

Medtem je KZS oddala kandidaturo za organizacijo ene od predtekmovalnih skupin na evropskem prvenstvu leta 2017. To je verjetno posledica dobrih učinkov po EuroBasketu pred dvema letoma.
Mi smo imeli že pred časom pogovor z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in ko smo mu omenili to možnost, je bil takoj za to, da poskusimo. Če smo enkrat že uspešno organizirali to tekmovanje, ne vem, zakaj ne bi še enkrat.

879-34-nesterovic portret

Govoriva o dvorani v ljubljanskih Stožicah?
Da.

Za vami je dolga kariera v ligi NBA. Ali vam uspe spremljati dogajanje v Severni Ameriki?
Bolj malo, morda pogledam kakšno tekmo v posnetku, več pa ne.

Kako vidite letošnje zmagovalce lige, moštvo Golden Stata?
Skozi celotno sezono so igrali najbolje, bili so najbolj učinkovita in tudi atraktivna ekipa, tako da so zasluženo osvojili naslov.

Mi smo imeli že pred časom pogovor z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in ko smo mu omenili to možnost, je bil takoj za to, da poskusimo. Če smo enkrat že uspešno organizirali to tekmovanje, ne vem, zakaj ne bi še enkrat.

Verjetno vsaj v grobem poznate razplet nabora. Vaša Minnesota, pri kateri ste začeli kariero v ligi NBA, je izbrala prva in zdaj ima v moštvu tri prve izbore iz zadnjih treh let.
To še nič ne pomeni. Če je igralec prvi izbor, še ni nujno, da bo postal zvezda v ligi NBA. Potencial zdaj imajo, vprašanje pa je, kako ga bodo uspeli razviti in vse te fante povezali v celoto.

Pred dobrim letom ste skušali vstopi v Union Olimpijo, vendar niste bili dobro sprejeti. Zakaj?
Očitno so ljudje, ki odločajo o tem in zdaj vodijo ta klub, presodili, da nisem dovolj dober kandidat in da oni bolje opravljajo to delo. Verjetno je treba še njih vprašati.

Ste zaprli ta vrata?
Naučil sem se, da si ne zaprem nobenih vrat, niti teh si nisem. Bomo videli, nikoli ne veš ...