© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
12.06.2015 08:59:17

Fiba in liga ABA: Ušesa tako in drugače

abaphoto

Hrbet, imenovan liga ABA, se kot poligon Fibe in Uleba v prvi veliki bitki vojne za prevlado na evropskem košarkarskem parketu vse bolj upogiba. Breme za nacionalne zveze in predvsem klube držav iz nekdanje Jugoslavije je vse težje. Pritiskata obe strani, vsaka vleče na svojo in terja odločitve.

Generalni sekretar Fibe Patrick Baumann je ta teden prvi šel v ofenzivo in s pismom vsem zvezam stopnjeval napetost. Spomnil jih je na pismo, ki jim ga je poslal 29. maja, in na to, da od nikogar ni dobil odgovora oziroma da nobena od zvez ni napravila nikakršnega koraka v smeri želenih potez, ki jih je Fiba zahtevala. Še enkrat je dal jasno vedeti, da se potrpljenje izteka, enako čas, tega imajo zveze le še do 18. junija, ko bo zasedal izvršni odbor Fibe.

Če do takrat v Ženevi ne bodo slišali tistega, kar želijo, naj bi sledile sankcije. In edino, kar je sprejemljivo za Fibina "ušesa", je odločni "ne" zdajšnji ligi ABA. Kazen za neposlušnost: nenastop na EuroBasketu za Srbijo, Makedonijo, Slovenijo in Hrvaško, slednji naj bi celo odvzeli gostiteljstvo skupine. Fibo še kako moti, da so nedavno na sestanku v Ljubljani nekateri klubi še enkrat dali svoj glas zdajšnji ligi ABA, in prav ti naj bi to svojo odločitev zdaj preklicali. Sicer ...

VUJOŠEVIĆ: UKINITEV LIGE ABA KATASTROFA
Križem rok ne stoji niti evroliga, ki je te dni prav tako na "Jadran" poslala jasno sporočilo: ni lige ABA, ni nastopov v evroligi in evropskem pokalu! Kaj je torej storiti klubom, posebej tistim, ki nastopajo v Evropi? Zmeda je popolna, nihče ne ve, kaj naj stori, veliko se govori, vsak nekaj pripomni, komentira, pravih odločitev pa še vedno ni.

780-30-vujosevic ap
Arsen Perić

Ali pač? Srbska zveza oziroma njen predsednik Dragan Đilas sporoča, da bodo srbski klubi izstopili iz lige ABA. Toda očitno je govoril v svojem imenu, saj v klubih takega stališča ni bilo mogoče slišati, razen pri Crveni zvezdi. Slednja, na čelu s svojim predsednikom Nebojšo Čovićem, že ves čas najbolj vneto "pomaga" Đilasu in je glasna nasprotnica vodstva lige ABA oziroma zagovornica tega, da se posamezniki umaknejo od vodenja lige.

Kjer je na eni strani Zvezda, je na drugi Partizan. Njegov trener Duško Vujošević je na zadnji tiskovni konferenci pred začetkom finala srbske lige, ki se začenja drevi, več časa kot dvoboju namenil ligi ABA, Fibi, Đilasu ... "Če bi Fibo res kaj brigalo za to regijo, ne bi pustila, da tako mladi fantje odhajajo iz naših klubov v Španijo in druge države. Čoviću in Đilasu ustreza, da se taka liga razbije. V Srbiji je oblast nad ligo in zvezo v veliki meri prevzel en klub, zdaj bi to rad storil še z jadransko ligo," je neposreden kot vedno Vujošević, ki odkrito pravi, da bi bila katastrofa, če bi se liga ABA ukinila in bi se igralo zgolj srbsko prvenstvo: "Če želite biti prvaki, morate teči s prvaki," sporoča trener Partizana, ki je zelo skeptičen do tega, da bi bilo mogoče v tako kratkem času organizirati morebitno novo jadransko ligo.

HRVATI SPREMENILI STALIŠČE
Na Hrvaškem so bili prvi in pravzaprav edini, kjer so tako zveza kot klubi stopili za ligo ABA, a kaže, da so Fibine grožnje glede evropskega prvenstva tudi tam spremenile položaj. Upravni odbor Hrvaške košarkarske zveze je na svoji sredini seji sprejel stališče, da popolnoma podpira pravila Fibe in ne bo dovolil hrvaškim klubom, da nastopajo v ligi, ki je Fiba ne priznava. Hkrati bo HKZ v nadaljnjih pogovorih s Fibo in nacionalnimi zvezami v regiji podprl vsak predlog, ki bo v korist hrvaške reprezentančne in klubske košarke. Kar je nekoliko nelogično. Če podpiraš Fibo, potem je jasno, da to ni v korist neke Cedevite, ki si je izborila igranje v evroligi.

Tega se v zagrebškem klubu, ki trenutno igra finale domačega prvenstva s Cibono in vodi z 2:1 v zmagah, še kako dobro zavedajo. "Od zveze smo zahtevali nujen sestanek s Fibo. Naj klubom iz regionalne lige pojasnijo, v katerem evropskem tekmovanju bodo igrali, če ne bo lige ABA. Strah nas je, da naslednjo sezono ne bo nikakršne regionalne lige, če ne bo lige ABA, to pa bi bilo za vse klube pogubno," pravi direktor Cedevite Krešo Novosel.

SMODIŠ: GROŽNJA PREPOZNA
In Slovenci? Zveza se drži nazaj, ne želi se izpostavljati kot srbska. Na Leskoškovi 12 čakajo, kaj bo storila večina, do takrat pa so v javnost poslali le formalno sporočilo, ki ne pove nič konkretnega: "Košarkarska zveza Slovenije je članica Fibe. S članstvom se je dolžna ravnati po statutu in pravilnikih, ki veljajo za vse njene članice. Konec maja smo, tako kot preostale federacije s tega področja, na KZS prejeli uraden dopis Fibe, s katerim nas je opomnila ravno na svoje statute in pravilnike. Na temo regionalne lige je bilo govora na seji Združenja klubov Lige Telemach, prav tako smo se s klubi vnovič sestali med finalno serijo državnega prvenstva, tudi sicer pa smo na to temo s klubi v rednih stikih." 

matjaz smodis

Podobno kot zveza bosta verjetno tudi Union Olimpija in Krka čakali, naj prvi korak naredi kdo drug, in potem sporočili svoje stališče. Matjaž Smodiš razkazovanje mišic Fibe in Uleba vidi kot zakonski prepir. "Ideja, da imaš krovno organizacijo, ki vodi svetovno košarko, je super. A v praksi je težko izvedljivo, ker je ogromno osebnih, nacionalnih, sponzorskih interesov v vseh zvezah in te je težko uskladiti. Grožnje Fibe so sestavni del tega. Upam le, da so tako pametni, da se bodo dogovorili oziroma ne bodo oškodovali košarke. Prav je, da se enkrat naredi red," pravi Smoki.

O morebitni izločitvi posameznih držav z EuroBasketa pravi: "Če to naredijo, potem morajo pri tem vztrajati in za to imeti tehten razlog. Sicer bodo izpadli smešni, nesoglasja in zamere bodo lahko še večji. Ta grožnja je prišla veliko prepozno. Če bi zagrozili lani ali na začetku pretekle sezone, bi še razumel, ker bi bil čas za pogajanja. Tik pred zdajci pa ... " Ni dokončal stavka, a si lahko mislimo, da je to neumnost oziroma vsaj nekorektno. Zato so nas sama ušesa od pričakovanja, kaj bomo mi in Fiba slišali v naslednjih dneh oziroma ali in kdo jih bo dobil okrog ušes.