© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
16.10.2015 15:04:15

Jan Muršak: Slaba vest ga že peče

Nikola Miljković

V nedeljo je naš reprezentant utrpel poškodbo, s katero se ni srečal prvič.

Lani ga je poškodba mišice nad kolkom od hokeja odvrnila za štiri tedne, decembra in januarja je izpustil pet tekem, kot kaže, letos ne bo nič drugače. No, vseeno pa nekaj je drugače kot lani, del okrevanja bo namreč Jan Muršak opravil kar v svojem Mariboru.

mursak pm
Profimedia

Večji del tedna smo bili v stiku s hitrim hokejistom. V sredo, ko je že bil v Sloveniji, nam je dejal, da nam ne more zaupati ničesar novega, zato smo naš "zmenek" prestavili za 24 ur in včeraj nam je lahko o svojem stanju povedal nekaj več. "V redu sem, ne gre za res hudo poškodbo, potreboval pa bom kar nekaj časa, da jo pozdravim. Poškodovana je mišica nad kolkom, zaradi česar ne bom igral tri do štiri tedne," nam je s svežimi informacijami postregel 27-letni napadalec in skomignil z rameni: "Hokej je kontaktni šport, tega dela telesa ne moreš dobro zaščititi. Vem, da bi bilo lahko huje, zato nisem jezen ali kaj podobnega, ker se mi je to zgodilo."

RAJE SE GA NE DOTIKA
Muršak, ki ga v prihodnje čakajo veliko počivanja ter številne terapije, pravi, da lahko sicer normalno hodi in sedi in da lahko celo dvigne kaj lažjega, najbolj pa se mora izogibati rotaciji trupa. "Takrat zelo boli, prav tako pa je poškodovano območje zelo občutljivo, ne morem se ga niti dotakniti," je pojasnil Jan.

mursak dc
Drago Cvetanovič

Lani pozimi se je sicer že po dveh tednih po enaki poškodbi vrnil na led, toda takrat je lahko le drsal. Zaradi bolečin v tem predelu se še veliko dlje ni smel dotakniti ploščka, saj je bila že podaja ploščka zanj preboleča.
Podobno pričakuje tudi tokrat, vsekakor pa mu je veliko lažje, ker bo del okrevanja opravil kar doma. CSKA je ta teden odpotoval na desetdnevno gostovanje na vzhod Rusije, tudi k njegovemu prvemu delodajalcu v ligi KHL v Habarovsk, Jan pa se je odpravil na svoje potovanje, ki ga je povedlo kar v domovino. "V Moskvi klubski zdravnik seveda ni ostal, nisem pa bil navdušen, da bi zame poskrbel nekdo drug. V Rusiji zdravstvo ni najbolje urejeno, v Moskvi je še najbolj, a vseeno mi tuji zdravniki niso dišali. Še preden sem trenerja vprašal, ali grem lahko v tem času, ko ekipe ne bo v Moskvi, domov, mi je že sam predlagal, naj grem, si odpočijem in poskušam tam opraviti kakšno terapijo. Tako se je dobro izteklo," je pripovedoval hokejski olimpijec.

jan mursak gw
Grega Wernig

Jan zdaj vsak dan na terapijah na novem Inštitutu za športno medicino preživi okoli tri ure, kjer imajo, kot je dejal, res sijajno opremo za rehabilitacijo: "Vsekakor je veliko boljše kot v Rusiji, veliko bolj zaupam zdravstvenemu osebju tu. Zelo veliko srečo imam, da so me takoj vzeli na terapije."

NOVEMBRA GA ZDAJ NE BO
Odlični napadalec, ki je pred časom s CSKA-jem pogodbo podaljšal še za prihodnjo sezono, zagotovo lažje prenaša trenutno zagato, saj mu je ta ponudila priložnost, da se vrne domov. "Seveda bi raje igral. Domov sem nameraval priti konec tega meseca, nekaj dni pred zborom reprezentance, zato bi vseeno nekaj časa preživel doma. Zdaj bom novembrski zbor izpustil," je pojasnil.

858-24-mursak ap
Arsen Perić

V Mariboru sicer lahko vsaj malo uživa. Pravi, da mu prija sprememba okolja, da je rade volje pojedel nekaj jedi, ki jih v Moskvi ne more dobiti, lepo je videti starše in nekatere prijatelje, čeprav večino njegovega časa zavzema počitek. "Da, spočil se bom, čeprav mi to ni pogodu, ker moram vseskozi nekaj delati, biti v pogonu. Samo nekaj dni ne treniram, pa me zaradi tega že peče slaba vest. A vem, da ne smem," se zaveda Jan, ki je s potekom svoje sezone zadovoljen.

016-23-mursak pm
Profimedia

Na 20 tekmah je vknjižil 17 točk (5 + 12), trener nanj še vedno zelo računa, veliko igra, je eden od nosilcev moštva, igra v vseh situacijah, edina razlika – čeprav mu to ni novo, saj je bilo tako že lani, – je, da že od začetka igra na mestu centralnega napadalca. "A to mi je v redu. Mogoče zaradi tega letos več podajam kot zadevam, a mi to mesto bolj ugaja, saj tu ni toliko fizične igre, kot je je na krilu, sam pa tudi nisem ravno visok. Zdaj imam vlogo organizatorja igre, kreiram igro, kar mi je zelo všeč," je zatrdil.

Ob koncu smo ga vprašali, ali si bo te deževne dni krajšal s čim posebnim, je z nasmeškom dejal: "Da, vreme res ni krasno. Mogoče bom res šel v kino. V Rusiji zelo težko najdeš kino, ki nima sinhroniziranih filmov."