© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
08.10.2014 08:36:06

NHL: Kopi bi imel še tretji prstan

Reuters

Los Angeles Kingsi so pred novo sezono najboljše hokejske lige na svetu odločeni, da bodo naredili vse, da bi ubranili veliki Stanleyjev pokal.

Kaj je lepšega kot v novo, že 98. sezono kreniti kot najboljša hokejska ekipa na svetu. Kingsi so lani v velikem finalu na kolena spravili Rangerse iz New Yorka in drugič v zadnjih treh letih odnesli pokal v mesto angelov. Eden ključnih igralcev najboljše ekipe na ledu v zadnjih letih je bil tudi Hrušičan Anže Kopitar, ki lahko zdaj na roki nosi dva šampionska prstana. Po letu 2012, ko so Kralji iz Los Angelesa prvič osvojili prestižno lovoriko, so mnogi menili, da so pač imeli srečo in da so bili bolj muha enodnevnica kot karkoli drugega. Ampak že takrat je Kopitar dejal: »Imamo odlično moštvo, dobro sestavljeno in zdi se, da smo lahko v vrhu še nekaj naslednjih let.« In Anže je imel prav. V sezoni 2012/13 sicer niso blesteli, po rednem delu lanske sezone pa so se že tolkli po prsih tisti, ki so govorili o kometu, ki je zašel v Kalifornijo. Po izjemnih tekmah, ko so se Kralji vračali iz brezna, so letos spet dvignili Stanleyjev pokal.


KDO SO FAVORITI?
Tudi ali pa predvsem zato jih zdaj uvrščajo med glavne favorite za novi naslov. Njihova največja moč sta ekipni duh in res dobro sestavljeno moštvo, njihova največja slabost pa je doseganje zadetkov. V pretekli sezoni je bil najnevarnejši napadalec Kraljev Kopitar, letos pa so izgubili dva pomembna igralca, Willieja Mitchella in Colina Fraserja, prišel pa je Adam Cracknell. Glavni tekmeci Los Angelesa bodo zagotovo Kosmatinci iz Bostona, ki so bili najboljša ekipa rednega dela v pretekli sezoni. Letos so sicer izgubili Jaroma Iginlo, toda še vedno imajo po imenih skoraj zagotovo najboljše moštvo v ligi. Njihova največja težava je v tem, da vsi od njih pričakujejo najmanj finale lige NHL, s pritiskom pa ni prav lahko živeti in igrati. Naslov bodo hoteli vzeti tudi lanski finalisti iz New Yorka, ki so precej spremenili moštvo in bi uigranost utegnila postati težava. Strokovnjaki jim letos ne napovedujejo prav veliko uspeha, ravno to pa bi jih utegnilo dodatno motivirati. In tu so potem še tri ekipe, ki jim večina napoveduje, da bodo v končnici prišle daleč – Detroit Red Wings, Pittsburgh Penguins in legendarno kanadsko moštvo Montreal Canadians.


REDNI DEL V ŠTEVILKAH
Toda redni del je s tekmovalnega vidika pomemben samo toliko, da se ekipa uvrsti v končnico oziroma v konferenčni četrtfinale. Takrat se šele začne igrati pravi, tekmovalni hokej. Letos so pripravili tudi nekaj sprememb v pravilih (bolj so se približali mednarodnim pravilom), ki pa bistveno ne bodo vplivale na potek igre.

Redni del se bo torej začel danes, 8. oktobra, in trajal do 11. aprila, 30 ekip pa bo odigralo 82 tekem. Od velikih spektaklov je pomembna zimska klasika, ki bo 1. januarja med Chicagom in Washingtonom, stadionska tekma pa bo 21. februarja, kalifornijski derbi med Kingsi in Sharksi iz San Joseja.