© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
14.04.2016 16:52:19

Zupančič: Mogoče imamo podlago za pogajanja

Grega Wernig

Kako čas res leti, kaže tudi podatek, da se bodo čez zgolj deset dni naši najboljši hokejisti začeli boriti za vnovičen preboj na elitno raven reprezentančnega hokeja.

Hitro bo tu 23. april, ko bodo risi odigrali prvo tekmo v Katovicah. Do takrat bodo odigrali še dve pripravljalni tekmi (to soboto na Jesenicah z Japonci in naslednjo sredo v Budimpešti z Madžari), dve sta že za njimi. Po srečanju s Hrvati v Zagrebu so jih gostili še na Bledu in jih dvakrat previsoko premagali, v gorenjskem turističnem biseru s kar 9:1. "Na tej tekmi smo bili bolj sveži že na samem začetku. Mislim, da smo tiste stvari, ki so mogoče manjkale v Zagrebu, sploh kontinuiteta igre, da bi sestavili tri dobre tretjine, v veliki meri izpolnili. Tokrat ne morem izpostaviti nobenega posameznika, danes je ekipa delala v pravo smer, in to je bil končni rezultat tega dela," je uvodoma pokomentiral dve predstavi svojih varovancev.

199-20-zupancic gw
Grega Wernig

"Take tekme se igrajo zato, da se nekaj stvari preizkusi. Malo smo tudi spremenili napadalne trojke, branilske pare in videli, kaj lahko pričakujemo. Bolj smo se ukvarjali sami s sabo, in ne s tekmecem, pomembnejši so bili naša igra, pristop in to, da rastemo iz tekme v tekmo, saj bodo tudi tekmeci vse boljši," se je v prvi dve pripravljalni tekmi ozrl Zupančič.

9

zadetkov je na tekmah med Slovenijo in Hrvaško dosegel Rok Tičar, ki je v torek prehitel prej najbolj učinkovitega igralca v teh obračunih, danes pa selektorja Nika Zupančiča, ki je v času igranja osemkrat zatresel hrvaško mrežo.

Tisti, ki smo si rise na teh ogledali v živo, smo se lahko še enkrat prepričali, da so Hrvati ne samo za enega, temveč za dva razreda slabši kot Slovenci. Na selektorja smo tako usmerili vprašanje o smotrnosti igranja tekem s tako slabšo ekipo. "Ne gre samo za razbijanje monotonosti treningov, tudi na taki tekmi lahko vidim veliko stvari. Absolutno," je sprva rekel naš sogovornik, nato pa dodal še podobne misli, kot smo jih zadnja leta neštetokrat slišali izustiti njegovega predhodnika Matjaža Kopitarja"Če mi kdo predlaga boljšo rešitev, jo bom takoj rade volje sprejel. Drugega nasprotnika preprosto ni! To je to. V tem trenutku ga ni, če mi lahko kdo svetuje, kaj storiti, pa bi rade volje sprejel predlog. V taki situaciji smo vedno bili, mislim, da bo tako tudi v prihodnje, upam pa, da ne bomo. Upam, da se bo kaj spremenilo, upam, da bomo zadržali ranking, ki ga imamo. Mogoče imamo podlago za pogajanja pri pridružitvi ligi 12 reprezentanc. To bi bila za nas odlična rešitev," je razpredal Zupančič.

slovenija hrvaska hokej ticar gw
Grega Wernig

Kot smo zapisali že včeraj, so se članski izbrani vrsti v sredo dopoldne pridružili igralci Olimpije, natančneje branilec Andrej Tavželj ter napadalci Aleš Mušič, Anže Ropret, Gregor Koblar in Žiga Pešut. Zaradi bolezni Gašperja Krošlja, ki je izpustil obe tekmi, je na trening prišel tudi vratar Jesenic Žan Us, medtem ko se še vedno ne ve, kdaj se bo v domovino vrnil eden od "Čehov" Mitja Robar. Tu so še skrbi glede kolena Blaža Gregorca, ki je sicer v zadnjih tednih večino časa normalno treniral z moštvom, a nam je naš sogovornik pojasnil, pa tudi branilec sam nam je potrdil, da ne gre za hujšo poškodbo in da bo hitro spet obremenil poškodovani sklep.

NAJTEŽJI DEL TRENERSKEGA POKLICA
Zaradi novih prišlekov se je Zupančič posledično za sodelovanje že moral zahvaliti četverici. Mladi, 17-letni Jan Drozg se je že pred drugo tekmo s Hrvaško preselil k reprezentanci do 18 let, ki jo od ponedeljka dalje v Asiagu čaka SP divizije 1B, po torkovem srečanju s Hrvaško pa so opremo iz slačilnice v blejski dvorani pospravili branilec Mark Čepon ter napadalca Rok Leber in Nik Unuk, ki je v torek na svoji prvi tekmi za člansko izbrano vrsto dosegel enega od zadetkov.

slovenija hrvaska verlic hokej gw
Grega Wernig

Z nalogo krčenja ekipe se je Zupančič, ki je sicer z delom selektorja že dolgo seznanjen, način dela mu seveda ni neznan, vseeno te dni srečal prvič. "Nekako se moraš odločiti, koga boš obdržal, koga ne, ampak mislim, da so fantje profesionalci v taki meri, da se seveda zavedajo, da štirje vratarji ne morejo hkrati stati v golu, da vsi ne morejo vedno igrati power playa. Fantje sicer vse to razumejo, vse odločitve, ki se sprejmejo, pa se sprejmejo v prid ekipe in v dobrobit slovenske hokejske reprezentance," je dejal Zupančič in dodal še: "Je pa res, da o tem prvič odločam jaz in da je to gotovo najtežji del trenerskega poklica."