© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
29.09.2015 12:50:37

Risom na Poljskem še dodatna ovira

Nikola Miljković

Na polletnem kongresu IIHF, ki je pretekli tedea potekal v Dubrovniku, je mednarodna krovna organizacija odločila, da se spremeni načina napredovanja in nazadovanja reprezentanc med elitno divizijo in divizijo 1A.

Predsednik HZS Matjaž Rakovec je skupaj s predstavniki hokejskih zvez Avstrije in Poljske odločno protestiral zoper predlog, da v primeru, ko bi na prihodnjem SP elitne divizije zadnji dve mesti v skupini B zasedli Francija in Nemčija, ki sta sogostiteljici SP 2017, ne bi v nižjo skupino nazadovala nobena izmed njiju. Tako bi v divizijo 1A nazadovala zgolj zadnjeuvrščena reprezentanca v skupini A elitne divizije, medtem ko bi navzgor namesto dveh napredovala le prvouvrščena ekipa iz SP v Katovicah, kjer bo tekmovala Slovenija.

Vodstvo HZS sicer razume interes sleherne gostiteljice hokejskih prvenstev za promocijo športa na nacionalni ravni, vendar pa ocenjuje, da je bilo v omenjenem primeru na voljo dovolj časa za iskanje primernejše rešitve, saj je bila odločitev o francosko-nemškem sogostiteljstvu SP elitne divizije 2017 sprejeta že v Stockholmu pred tremi leti. Odločitve, ki so sprejete s preglasovanjem, po mnenju HZS ne spodbujajo tekmovalnosti in niso v najboljšem interesu športa.

HZS bo skupaj z drugimi prizadetimi zvezami po prejemu ustrezne dokumentacije s strani krovne mednarodne organizacije le-to preučila ter se skupaj z drugimi zvezami odločila o nadaljnjih korakih.