© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
04.11.2014 10:00:50

Matjaž Kopitar: V vsaki en z nogo na žogi

Grega Wernig

Na prvem prijateljskem turnirju bo Slovenija nastopila s pomlajeno oziroma še bolje rečeno osveženo izbrano vrsto.

Matjaž Kopitar je zadnji mesec na seznamu za prvo letošnjo reprezentančno akcijo zamenjal kar lepo kopico imen. Čeprav je na domačem turnirju želel v igro pošiljati kar se da močno reprezentanco, je kaj hitro spoznal, da novembra ne bo mogel računati na kar nekaj preverjenih asov, kot so Jan Muršak, Rok Tičar, Žiga Jeglič, Andrej Tavželj, Žiga Pavlin, ki se jim je na seznamu prečrtanih nato pridružil še Luka Gračnar.

Dan pred zborom je selektor dokončno dobil potrdilo, da ne bo tudi Klemna Pretnarja, Mihe Verliča in Roka Lebra, Sabahudin Kovačević, Robert Sabolič, David Rodman, Aleš Kranjc in Gašper Krošelj pa se bodo risom pridružili tik pred začetkom turnirja EIHC, ki se bo začel v četrtek.

Brez njih treh smo šli aprila v Gojang, kjer bi jih bolj rabili, kot pa na tem turnirju. Vsaj enemu mlajšemu napadu bomo poskušali dati vlogo omenjene trojice.

A v takih razmerah je šef slovenske klopi že vajen delati. Vsaka sezona se bolj kot ne začne podobno, to je s preverjanjem mladih moči, ki na tej ravni delajo šele prve bolj konkretne korake. "Vsa ta leta smo navajeni, da nismo nikoli popolni na teh turnirjih zaradi različnih razlogov. A smo v takšnem položaju, da ne moremo zahtevati igranja naših hokejistov. Lahko padejo v nemilost in si potem sami naredimo škodo. Bo pa nekaj mladih dobilo priložnost, kar je pozitivno, mislim, da bo kar dober turnir," pravi Kopitar. 


VSI Z ENAKIMI TEŽAVAMI
Tudi v drugih taborih so se znašli v podobni situaciji. "Vsi se spopadajo z enakimi težavami kot mi. Že sem govoril z Avstrijci, ki zaradi določenih klubskih razlogov nimajo popolne reprezentance. Nekje sem prebral, da Belorusi pridejo le z igralci iz beloruske ekstralige. Bomo videli. Mi moramo predvsem gledati nase, izkoristiti ta zbor za obnovitev vsega, kar se je dogajalo v preteklosti. Mladi oziroma novi fantje radi hitro pozabijo kakšno stvar," je z nasmeškom dejal selektor.

ALI JIM LAHKO KDO STOPI OB BOK?
Vragolij napadalne trojke Tičar-Jeglič-Sabolič tokrat na ledu ljubljanske dvorane ne bomo mogli spremljati, saj sta prva ostala pri svojem klubu v Bratislavi. A s tem se naš sogovornik prav nič ne obremenjuje. "Brez njih treh smo šli aprila v Gojang, kjer bi jih bolj potrebovali, kot pa na tem turnirju. Čeprav tekme ne štejejo, so za nas vseeno pomembne, ampak na drugi strani pa je to le eden od treh prijateljskih turnirjev, na katerem bomo sodelovali v tej sezoni," je razglabljal "head coach".

matjaz kopitar ap
Arsen Perić

V vsaki peterki bo nekdo, ki bo znal stopiti na žogo. Da, včasih je treba kakšno stvar malo umiriti.

Po tem tednu bo verjetno dobil odgovore na marsikatero vprašanje, ki si jih trenutno zastavlja. Tudi tistega, ali imamo v reprezentanci zgoraj omenjeni trojki igralce, ki bi tem lahko stopili ob bok.
"Vsaj enemu mlajšemu napadu bomo poskušali dati vlogo omenjene trojice. Bomo videli, kako bo, če so sposobni odigrati power play tako, kot ga je treba, ali je še vedno potrebno nekaj časa, da bo pravi," je nadaljeval naš sogovornik, ki pa se hkrati zaveda, da bo mladino treba tudi tokrat držati malo nazaj: "V vsaki peterki bo nekdo, ki bo znal stopiti na žogo. Velikokrat se nam je že zgodilo, da so se na treningih zelo trudili, pa je zaradi "divjanja" prišlo do kakšne neljube poškodbe. Da, včasih je treba kakšno stvar malo umiriti."

RAJE VIDIM, DA POVE, DA NI PRIPRAVLJEN
Zaradi odsotnosti peterke, Kopitar pravi, bo težje trenirati, a v tem ne išče izgovorov. Nekaj trenutkov smo se ustavili še pri trojici, ki je svojo prisotnost odpovedala.
Miha Verlič ima še vedno težave s pljuči oziroma ni še v celoti prebolel pljučnice. Kopitar je dejal, da je v Gradcu že nekajkrat stopil na led, ampak nima namena, da bi ga tu mučili. "Raje vidim, da igralec pove, da ni pripravljen, kot pa da pride in se tukaj, kjer delamo vse na vso moč, še kaj hujšega zgodi," je pojasnil in nadaljeval: "Klemen Pretnar je imel podobno kot Verlič težave z zdravjem. Po bolezni se je prehitro vrnil in dobil še neko infekcijo. Klub, in tudi on sam me je poklical, je prosil, če je možno, da tokrat zbor izpusti."
Rok Leber je v nedeljo utrpel zlom mezinca, njega v sredo ga čaka operacija, po naših informacijah pa naj bi bil odsoten kar mesec dni.

Raje vidim, da igralec pove, da ni pripravljen, kot pa da pride in se tukaj, kjer delamo vse na vso moč, še kaj hujšega zgodi.

ČEPRAV TVEGA, JE PRIŠEL 

Ob koncu smo se pogovarjali še o kapetanu Tomažu Razingarju, ki ga v Ljubljano ne bo. Selektor je nazadnje z njim govoril v ponedeljek zjutraj. "Kot vemo, sem dal Tomaža na seznam rezerv v primeru, če bi po tem premoru šel v kakšen klub, da bi mu tu omogočili pet dni kvalitetnega treninga in pa kakšno tekmo. A ni še stoodstotno, da bo odšel v klub in zato nima smisla, da bi potem drugega igralca pustili doma, samo zato, da bi Tomaž treniral, a bi po tej akciji potem vseeno ostal doma," je pojasnil trener, ki bo ravno ta v četrtek praznoval 49. rojstni dan.

Nazadnje smo se dotaknili tudi statusa branilca Jakoba Milovanovića. Tudi Jakob trenutno nima kluba, je pa vskočil namesto Pretnarja. "Zdi se mi pravično, da je tu. Po naših informacijah je dobro igral v Grenoblu, to sploh ni bilo vprašanje. V Franciji je pač tako, da ima klub določeno kvoto denarja in ko se je eden od poškodovanih igralcev vrnil, enostavno za Jakoba ni bilo več prostora. Tudi sam se je bil pripravljen pokazati tukaj, čeprav nima pogodbe s klubom. S tem malo tvega, če bi prišlo do poškodbe, a je vseeno prišel."