© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
01.12.2014 20:23:19

Hokejisti se borijo z otroško boleznijo

Reuters

V ligi NHL vedno večji preplah, najboljše klubsko tekmovanje se srečuje z epidemijo bolezni, ki lahko vpliva tudi na plodnost.

V zadnjem mesecu se je v ligi NHL pojavila nenavadna epidemija ene od bolj kot ne otroške bolezni mumps. Mumps je sicer nalezljiva virusna bolezen, pri kateri pride do akutnega vnetja obušesne žleze slinavke, lahko pa tudi do vnetja drugih žlez slinavk, možganskih ovojnic, mod, jajčnikov ali trebušne slinavke.

V zadnjem mesecu so primere mumpsa že potrdili pri Anaheimu in Minnesoti, pri St. Louisu so se simptomi pojavili, a mumpsa niso potrdili, zaskrbljujoče pa je, da so ta konec tedna prvi primer obolenja z mumpsom prijavili tudi New York Rangersi.

Čeprav mumps prištevamo med tako imenovane otroške bolezni, lahko zbolijo tudi odrasli, pri moških obstaja pri okužbi z virsom mumpsa kar 25-odstotno tveganje za neplodnost, če pride do vnetja mod.

Na začetku novembra sta prva zbolela Račka Francois Beauchemin in Corey Perry, ki so ju nemudoma dali v karanteno, njune soigralce so cepili, branilec in napadalec pa sta zaradi zdravljenja morala izpustiti pet tekem. A pri Anaheimu očitno bolezni niso zajezili, saj se kasneje okužil še branilec Clayton Stoner, ki se še vedno ni priključil moštvu.

Drug klub, ki se je spopadal z mumpsom je bila Minnesota. Branilca Jonas Brodin in Marco Scandella sta postala prva Divjaka, ki so ju poslali v karanteno, šele zdaj pa so v Minessoti dognali, da sta se že pred časom z enakimi simptomi srečala Keith Ballard in Christian Folin, a takrat niso ugotovili, da gre za mumps.

Pri Bluesih še niso odkrili, da bi kdo zbolel, simptomi naj bi kazali na bolezen, vendar pa bolezni v svoji slačilnici še niso povsem izključili.

Vodstvo lige NHL je vedno bolj zaskrbljeno, saj so prvi primer zdaj odkrili pri ekipi vzhodne konference, to je pri New York Rangersih, kjer so potrdili, da je zbolel napadalec Tanner Glass.

Ekipe počasi zajema manjša panika, saj moštva vseskozi potujejo iz ene strani Amerike na drugo. Predvsem je trenutno nezaželena pot v Anaheim oziroma Los Angeles. Pri Kraljih Anžeta Kopitarja se do zdaj niso srečali s simptomi, ki bi kazali na obolenje z virusom mumps.