© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
08.02.2022 20:37:48

Z LAHKOTO! Ljubljančani po drugi zmagi na derbiju zanesljivo v finale

Martin Metelko

Hokejisti SŽ Olimpije so na drugi polfinalni tekmi državnega prvenstva premagali Sij Acroni Jesenice s 5:0 (2:0, 1:0, 2:0) in se uvrstili v finale. Prvo tekmo v gosteh so dobili s 3:0. Njihov tekmec v finalu bo zmagovalec dvoboja Slavija Junior - Triglav.

Ljubljanski hokejisti so si zanesljivo priborili finale državnega prvenstva. Tudi v današnji povratni tekmi polfinala so bili boljši od Jeseničanov in po zmagi s 3:0 na prvi tekmi tokrat slavili s 5:0. Tekmeca v velikem finalu še nimajo, saj Slavija Junior in Triglav še nista odigrala svojega polfinala.

Današnji zadnji derbi v sezoni je bil nekakšen drugi del finala pred finalom. Po nastopih v rednem delu in razvrstitvi ekip v DP je bilo jasno, da v tej sezoni ne bo tradicionalnega obračuna obeh najmočnejših slovenskih hokejskih zasedb v velikem finalu, saj sta se stara rivala znašla v paru že v polfinalu.

Ker polfinale poteka po sistemu boljši iz dveh tekem, so si hokejisti SŽ Olimpije že na prvi tekmi z zmago s tremi goli priigrali lepo zalogo. Danes pa so hitro pokazali, da ne bodo le branili te prednosti, ampak iskali novo zmago v prestižnih obračunih.

V prvi tretjini so sicer potrebovali nekaj časa, da so premoč na ledu tudi spremenili v prednost pri zadetkih. V jeseniških vratih se je z dobrimi obrambami izkazal Oscar Fröberg, medtem ko domači vratar Paavo Hölsä v prvem delu praktično ni imel dela.

Prvi gol je dosegel Gregor Koblar, ko je bil s hrbtom obrnjen proti vratom in je na slepo udaril po ploščku, nekaj minut zatem pa so imeli domači po jeseniški kazni in napaki s šestimi igralci na ledu poldrugo minuto na ledu kar dva moža več, kar je izkoristil Guillame Leclerc.

V nadaljevanju so do sape prišli tudi železarji in nekajkrat zapretili, a vendarle bili daleč od zadetka, še najbolj nevarna sta bila poskusa Erica Panceta in Gašperja Glaviča. Olimpija pa je stopnjevala ritem in bila nevarna praktično ob vsaki akciji, a je goste reševal razpoloženi vratar. A tudi on ni mogel preprečiti vodstva domačih s 3:0, ko je odbitek iz bližine za njegov hrbet pospravil Jaka Šturm.

Ob skupni prednosti šestih golov je bila tako zadnja tretjina le še formalnost. A domači niso popuščali, že v 42. minuti se je pred vrati sam znašel Jaka Sodja in povišal vodstvo. Jeseničani so tako ob izgubljenem polfinalu iskali vsaj priložnost za častni zadetek, a so bile njihove nevarne akcije redke, Ljubljančani pa dovolj zbrani v obrambi, da je Hölsä ohranil mrežo nedotaknjeno. Za piko na i pri domačih pa je poskrbel Sodja v zadnji minuti.

SŽ Olimpija - Jesenice 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)

Ljubljana - Dvorana Tivoli. 750 gledalcev. Sodniki: Groznik, Zrnič (glavna), Hribar, Javornik.
Strelci: 1:0 Koblar (Tomaževič, Kapel, 14.), 2:0 Leclerc (Čimžar, Ropret, 17.), 3:0 Šturm (Maia, Sodja, 37.), 4:0 Sodja (Šturm, 42.), 5:0 Sodja (Kappel, Koblar, 60.).
Kazenske minute: SŽ Olimpija 6, Sij Acroni Jesenice 8.

Značke: hokej dp