© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
11.09.2015 13:52:30

Liga EBEL 2015/16: Kdo lahko zgrabi bika za roge?

S štirimi tekmami se bo danes začela deseta sezona v razširjenem avstrijskem tekmovanju. Tudi letos bo tekmoval le en slovenski predstavnik, Telemach Olimpija, ki bo sezono v ligi EBEL začel šele v soboto, naslov prvaka branijo rdeči biki iz Salzburga.

Milijonarsko moštvo iz Mozartovega mesta, katerega proračun iz sezone v sezono sega skoraj do zvezd, bo v novo tekmovalno leto znova vstopilo kot daleč največji favorit za vnovično osvojitev velikega srebrnega pokala. Salzburžani, kjer se že nekaj let dokazuje naš mladi čuvaj mreže Luka Gračnar, so lani osvojili že peti naslov v devetih letih, način, na katerega jim je to uspelo, je jemal dih – od 13 tekem v končnici so jih dobili kar 12 (!), s Celovčani in nato v finalu še Vienno so tako rekoč pometli. Zmagovalne ekipe se ne menja in v Salzburgu so se tega načela kar pošteno držali. Resda jih je zapustil Thomas Raffl, ki se bo pri Winnipegu boril za preboj v ligo NHL, a trener Dan Ratushny bo v sezono vstopil z dobro naoljenim strojem, še posebej pa uigranim moštvom, ki se je prebilo tudi v šestnajstino finala hokejske lige prvakov.

vienna ap
Arsen Perić

NOVOSTI

– prvič v zgodovini lige EBEL bo zmagovalec srečanja po rednem delu osvojil tri točke. Zmaga po podaljšku ali kazenskih strelih bo vredna dve točki, poraz po podaljšku ali kazenskih strelih pa eno točko.

– zaradi dolgih poti na gostovanja bodo ekipe kar lepo število srečanj odigrale eno za drugo oziroma v dvodnevnih paketih četrtek/petek, petek/sobota, sobota/nedelja

– petminutni podaljšek je vodstvo lige povečalo za dve minuti in bo ta trajal sedem minut. Tega bosta moštvi začeli s štirimi igralci na ledu (plus vratar), po prvi prekinitvi po treh minutah igre pa bodo na led trenerji pošiljali le še po tri hokejiste

Bržčas bodo Salzburžanom najbolj za vrat dihali Dunajčani, prav tako udeleženci šestnajstine finala lige prvakov. Moštvo, kjer se bo dokazoval Klemen Pretnar, je v zadnjih treh letih dvakrat igralo v finalu lige EBEL. Trener Jim Boni je lani prevzel moštvo šele ob koncu sezone, ko je poskrbel za red in napredek, letos pa bo lahko morebitne šampione po svojem kalupu oblikoval celo sezono. Če se še kdo lahko – realno gledano – spogleduje z veliko srebrnino, so to gotovo rumeno-črni iz avstrijske prestolnice.

ZVESTOBA
Stalni udeleženci končnice so tudi igralci Linza, ki imajo vsako leto vplačan vsaj abonma za polfinale, najbolj sladko pa so se smejali leta 2013, ko so v vitrino lahko dodali tudi lovoriko lige EBEL. Peto leto na klopi črnih kril je pred strategom Robom Daumom, ki se po trgu ni veliko oziral. Najbolj boleč je bil sicer odhod Briana Leblerja v DEL, s koncem kariere se spogleduje izvrstni in izkušeni branilec Curtis Murphy. Kot rečeno, bomo v črno-turkiznih dresih spremljali mnoge znane obraze, za kar naj bi v večji meri s svojo karizmo in čutom za zvestobo do kluba poskrbel prav Daum. Bojda so njegovi varovanci zavrnili več celo donosnejših pogodb tudi močnejših klubov drugih lig.

linz ap
Arsen Perić

V lov na naslov se lahko znova vpletejo tudi Celovčani, čeprav je za njimi več izredno nestanovitnih let. Lani so se recimo komajda prebili v četrtfinale, leto prej pa se prvaki iz leta 2013 niti niso uvrstili v končnico! Najbolj trofejno moštvo v Avstriji je zadržalo jedro ekipe, tu je nekaj novih obrazov, pot v ligi prvakov so, kot tudi Linz, sklenili po predtekmovanju. Trener Doug Mason je lani ekipo prevzel na polovici sezone, letos pravi, da si bodo prizadevali za dvig samozavesti.

Vsi prvaki v ligi EBEL

2014/15: Salzburg
2013/14: Bolzano
2012/13: KAC Celovec
2011/12: Linz
2010/11: Salzburg
2009/10: Salzburg
2008/09: KAC Celovec
2007/08: Salzburg
2006/07: Salzburg

V četverico, ki bi morala krojiti dogajanje na sredini lestvice, spadajo beljaški VSV, Znojmo, Alba 19 in Dornbirn. Moštvo, ki mu bo s klopi četrto leto zapovedoval Hannu Järvenpää v ligi EBEL, razen prve (finale), sezone ni nikoli sklenilo z odmevnim dosežkom. Lani so bili Beljačani sicer edini, ki so v končnici spravili Salzburžane na kolena. V modro-beli opravi bomo letos prvič spremljali risa, Žiga Panceta in Miha Verliča, ter več igralcev iz drugih EBEL klubov, najšibkejši pa naj bi bili na branilskih mestih, skoraj gotovo bodo dodali še kakšnega, predvsem izkušenega branilca.

NA DOMAČIH MOČEH
Pred češkimi orli je peta sezona v pisani mednarodni druščini, prav vsakič do zdaj pa so se prebili do končnice, a v tej tekmovanje vedno končali v prvem krogu. Znojmo vseskozi stavi na domače moči, ki so jim letos dodali še šest Slovakov in enega Kanadčana, in ker delajo dolgoročno, so letos zamenjali le, kar se jim je zdelo najnujnejše. Temelji so trdni, resno spogledovanje s končnico se lahko že začne.

banham nm
Nikola Miljković

Vsaj četverica za druge klube

V tej sezone lige EBEL bo za tuje klube igrala najmanj četverica. Branilec Klemen Pretnar se je preselil na Dunaj, vratar Luka Gračnar je ostal v Salzburgu, za beljaški VSV pa bosta po novem igrala napadalca Miha Verlič in Žiga Pance. Branilec Matic Podlipnik je še vedno na preizkušnji pri Bolzanu. 

Tudi madžarsko moštvo je večinoma sestavljeno iz domačih moči, a so kljub temu veliko bolj mednarodno usmerjeni. Alba 19 ima še posebej zelo izkušeno napadalno vrsto, njihov "posvojenec" Frank Banham je kljub 40 letom še vedno zelo poskočen, prvi strelec moštva Andrew Saraurer je prav tako ostal na Madžarskem, novincev pa tudi tu veliko. Vprašanje je, kako se bo po letu premora na ledu izkazal vratar Zoltan Hetenyi, za hudiče pa bo to sezono igral tudi nekdanji napadalec Olimpije Judd Blackwater. Če bodo še malo dvignili svojo učinkovitost, jim končnica ne bi smela uiti.

VSV Beljak ap
Arsen Perić

POMEMBNI DATUMI

– redni del se bo začel danes, 11. septembra, in se bo končal 17. januarja 2016

– drugi del tekmovanja se bo začel 22. januarja in se končal 23. februarja 2016

končnica se bo začela 26. februarja 2016

– začetek polfinala bo 23. marca 2016

zadnja tekma v sezoni bo odigrana najpozneje 14. aprila 2016

– tudi to sezono se bo liga EBEL zaradi reprezentančnih zborov prekinila dvakrat; od 2. do 8. novembra ter od 8. do 14. februarja 2016

Tri sezone, en četrtfinale je izkupiček moštva iz Predarlskega in zato so pri Dornbirnu pred sezono zamenjali nekaj ključnih igralcev, ne pa tudi Dava MacQueena, ki moštvu dirigira, odkar ta ekipa sploh igra v ligi EBEL. Buldogi bodo drsali s kar 15 tujci, klub še vedno boli odhod napadalca Luciana Aquina. Z uvrstitvijo v končnico ne bi presenetili.

GRADNJA ALI TRENER?
Med tistimi, ki naj bi to le spremljali, spada tudi Olimpija, na splošno pa se majhne možnosti pripisuje tudi Bolzanu, Innsbrucku in Grazu.

Italijani so to poletje preživljali pravi kaos in komaj zbrali denar, da so sploh ostali del dvanajsterice. Na mesto trenerja se je vrnil Tom Pokel, ki je moštvo v krstni sezoni popeljal vse do naslova prvakov. Zaradi finančnih težav se je zamenjala glavnina moštva, mnogi pravijo, da lisjaki sezone sploh ne bodo speljali do konca, njihove priprave so bile kratke.

innsbruck 36
Arsen Perić

SISTEM

redni del se bo igral po štirikrožnem sistemu (44 tekem za vsako moštvo), potema se bo liga razdelila v dve skupini (najboljših in najslabših šest)

– prvih šest ekip se bo v skupini za razvrstitev v dvokrožnem sistemu (deset tekem) borilo za najboljša izhodišča pred začetkom končnice, zadnjih šest se bo v kvalifikacijski skupini borilo za preostali dve mesti v končnici

– v začetek drugega dela bosta prvouvrščeni ekipi v obeh skupinah (prvi in sedmi po rednem delu) krenili s 4 bonus točkami, drugouvrščeni s tremi, tretjeuvrščeni z dvema, četrtouvrščeni z 1, peto- in šestouvrščeni pa z nič točkami

– štiri najboljše uvrščene ekipe bodo po drugem delu tekmovanja pred končnico izbirale tekmeca, prva po rednem delu bo izbirala med ekipami od 5. do 8. mesta, nato bosta sledili še druga- in tretjeuvrščena ekipa, četrtouvrščeni bo pripadel tekmec, ki ga ne bo izbral nihče

Eden od bolj nepredvidljivih klubov je gotovo tudi Graz, ki so ga po lanski sezoni zapustili praktično vsi igralci. Razlog? Pravijo, da na novo gradijo moštvo, zadnjih dve leti so črni panterji ostali brez končnice, a že dalj časa se govori o izredno težavnem glavnem trenerju Toddu Bjorkstrandu, ki naj bi bil pravi razlog za odhod zdaj že nekdanjih hokejistov. 

Tu so še morski psi, ki v svojih treh letih še niso izkusili igranja v končnici, tudi letos Innsbrucku pripisujejo isto usodo. S tem se ne strinja trener Christer Olsson, ki je v postavo vnesel mnoge spremembe, zaradi katerih verjame v boljše čase.




Danes v ligi EBEL 
Pari 1. kroga
Znojmo – Linz (17.00)
KAC Celovec – Alba 19 (19.15)
Graz – Bolzano (19.15)
Salzburg – Vienna (19.30)