© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ue
ue
11.03.2022 18:41:06

SLOVENSKA LETALSKA ESKADRILJA nad Vikersundom! Vrhunski obet po prvem dnevu POLETOV...

Profimedia

Prvi tekmovalni dan svetovnega prvenstva v poletih na Norveškem je četverica Slovencev odlično opravila svoje delo.

Sedemindvajseto svetovno prvenstvo v poletih v Vikersundu se je za Slovenijo začelo odlično, saj je s številko osem do 231.5 metra poletel Domen Prevc, ki je dolgo vodil z 215 točkami. Vse do številke 24, ki jo je nosil Peter Prevc, ki ga je odneslo do 236 metrov, prevzel pa je vodstvo z 219 točkami. Za tri slovenske zastave na prvih treh mestih je s poletom serije in osebnim rekordom nato s številko 32 poskrbel Timi Zajc. Poletel je kar 242.5 metra, a doskočil sonožno in z 220 točkami vseeno prišel na trenutno prvo mesto. Le desetinko je nato zaostal domačin Robert Johansson z 231 metri in 219,9 točke, enako tesno pa je bilo po poletu Anžeta Laniška s številko 35. Pristal je pri 230 metrih, 220,1 točke pa je bilo dovolj za drugo mesto po prvi izmed štirih serij. V vodstvu je bil domačin Marius Lindvik z 232.5 metra in 227,4 točke, Zajc je bil tretji, Peter peti in Domen sedmi.

V drugi seriji prvega dne je začel pihati vedno močnejši veter v hrbet, ki je premešal vrstni red tudi na vrhu. V vodstvu je z 226.5 metra in 457,5 točke sicer ostal Lindvik, na drugo mesto se je z 230 metri in 451 točkami prebil Avstrijec Stefan Kraft, sicer šesti po prvi seriji. Na tretjega je poletel Domen z 222.5 metra in 437,6 točke, sledili so še trije Slovenci. Četrti je bil Zajc z 218 metri in 436,5 točke, peti Lanišek z 211.5 metra in 426,6 točke, sedmi pa Peter z 207.5 metra in 419,6 točke, vmes je bil Norvežan Johansson z 206 metri in 420,4 točke. 
Branilec naslova, Nemec Karl Geiger (389,9), je 13. in bržkone ne bo ubranil zmage iz Planice 2020.

Izjave po prvem dnevu
Domen Prevc: “Preporodno. Že na treningih na manjših skakalnicah sem kazal dobre skoke, boljše skoke smo pobrali in jih prenesli sem. Ta skakalnica mi res ustreza, ima lep ritem, ujamem se z njo in potem je rezultat tu. Pričakujem težko borbo, vsak skok šteje. Potrebno je biti pazljiv, previden in upam, da bom še kanček bolj užival kot danes.”
Timi Zajc: “Prvi polet je bil res vrhunski, škoda doskoka, tam sem izgubil 15 točk, a ob novem osebnem rekordu se ti lahko res smeji. Drugi skok je bil malo preveč previden, a smo v igri za medaljo in jutri bom znova skušal tako uživati kot danes.”
Anže Lanišek: “Super letimo vsi skupaj, kot ekipa kažemo, da smo zelo močni. Manjši kiks z moje strani v drugi seriji, a še vedno dovolj dobro, da me je odneslo čez dvesto metrov, razmere so bile kar težke. Jutri je nov dan, spočijmo se in poizkusimo odleteti še dlje.”
Peter Prevc: “Prvi dan se je zaključil kar zelo dobro. Že nekaj let nisem letel 'suvereno' okrog 230 metrov, letos se je to spet malo vrnilo. V prvi seriji super skok, v drugi seriji manjša napaka, mogoče tudi zato, ker je bilo 5 kilometrov na uro več hitrosti in je bilo potrebno prej odskočiti, da si bil pravočasen na odskočnem pomolu. S tem se nisem najbolje adaptiral. So pa super rezultati danes in gremo naprej. Jutri odločno v nov dan, sproščenosti si preveč ne smem privoščiti, saj je potrebno biti osredotočen do konca.”
Robert Hrgota: “Odlično! Če imaš štiri fante med prvih sedem zagotovo nekaj 'štima' dobro. Predvsem prva serija je bila pri vseh štirih res odlična. Naredile so se razlike, poskakali so res vrhunsko. V drugi seriji mogoče Anže in Peter malo slabše, a veseli me, da kljub kiksom ostajata med sedmimi letalci. Vsi štirje so še vedno v igri. Moramo pa ostati osredotočeni, kot smo bili pred prvo serijo, ko so začeli z ničle. Zbrani moramo biti, nadvse uživati in poizkusiti iz skoka v skok stvari dograditi.”
Jutri ob 16.30 uri se bo začela tretja serija, ki ji bo sledila še odločilna četrta, po kateri bomo dobili novega svetovnega prvaka v poletih. V nedeljo za konec prvenstva sledi še moštvena tekma, kjer Slovenci niti približno ne bi smeli imeti pravih tekmecev.