© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
26.02.2022 13:35:36

SLOVENIJO prehitela še ŠPANIJA, pa BELGIJA, HRVAŠKA že ZDAVNAJ... Od VELESILE do POLOMIJE...

Na današnjem in jutrišnjem moškem slalomu v Garmischu sta oziroma bosta nastopila dva Slovenca, kar je sicer še vedno sto odstotkov več kot na olimpijskih igrah na Kitajskem.

V slovenskih dresih sta in bosta v slalomih nastopila Žan Kranjec (sicer bolj veleslalomski specialist) in Tijan Marovt (nesojeni olimpijec), saj je Štefan Hadalin, najboljši slovenski slalomist, zaradi osebnih razlogov že končal sezono.
Lahko pa se spomnimo slaloma v Schladmingu iz leta 2001, ko je bilo na startu osem slovenskih slalomistov in vseh osem se je uvrstilo v finale. Na koncu je Mitja Kunc pristal na tretjem mestu, od šestega do osmega so bili Jure Košir, Matjaž Vrhovnik in Rene Mlekuž, 13. je bil Drago Grubelnik, 18. Andrej Miklavc, 21. Uroš Pavlovčič, Mitja Valenčič pa je v drugi vožnji odstopil.
Danes je slika povsem drugačna. Slovenija ne more zbrati osmih slalomistov, pa če bi vzeli še vse tekmovalce, ki so v tako imenovani ekipi evropskega pokala s poškodovanimi oziroma odsotnimi tekmovalci vred. In podobna ali pa še hujša je slika v veleslalomu. Ob tem je treba opozoriti na to, da ima Žan Kranjec 30 let, Štefan Hadalin 27 in tudi Tijan Marovt, ki se prebija v svetovnem pokalu, že 24 let. Tu je sicer še Aljaž Dvornik, ki tekmuje v samostojni ekipi, a ima tudi on že 26 let, pa nič omembe vrednih rezultatov niti v evropskem pokalu.
Na tekmah v Garmischu ima več slalomistov kot Slovenija kar osem držav, med njimi tudi Velika Britanija, ZDA in Hrvaška. In dežela na sončni strani Alp, kjer je smučanje nacionalni šport, je pristala v družbi Belgije, Španije, Japonske, Rusije ... Če zdaj odgovornim na Smučarski zvezi Slovenije ne zvonijo alarmi, potem ne vemo, kdaj jim bodo. Ali pa se skrivajo za sončnimi očali lesketa srebrne olimpijske kolajne?

GARMISCH
Država  tekmovalci
Švica           11
Avstrija       8
Nemčija      7
Italija          7
Norveška    6
ZDA            5
Hrvaška      4
V. Britanija      3
elgija, Bolgarija, Kanada, Španija, Japonska, Rusija, Švedska in Slovenija po 2; Avstralija, Estonija, Finska, Izrael in Poljska po 1.

Kralj Henrik

Na današnjem slalomu v Garmischu pa je zmagal Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je po drugem mestu po prvem teku premagal mladega Švicarja Tanguyja Nefa (sina slovite Sonje Nef), ki je v drugi vožnji odstopil. Drugi je bil Švicar Loic Meillard s 14 stotinkami zaostanka, tretji pa Avstrijec Manuel Feller (+0,51).

Kranjec se je v prvi vožnji uvrstil na 42. mesto, Tijan Marovt pa je odstopil (oba Španca sta se uvrstila v drugo vožnjo), tako da bosta imela priložnost za popravni izpit jutri.