© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
24.02.2022 09:00:12

Kaj se dogaja?! Po skromnih predstavah na OI najboljši Slovenec OSTAJA DOMA!

profimedia.si

Za smučarske skakalce po vrnitvi z olimpijskih iger ni predaha.

Konec tedna jih čakata dve tekmi v Lahtiju, pravico do nastopa ima spet sedem Slovencev. Glavni trener Robert Hrgota se je sprva odločil, da bo olimpijski peterici pridružil Žigo Jelarja ter Anžeta Semeniča, nato pa je konec tedna Anže Lanišek rahlo zbolel, zato bo ostal doma.

Na Kitajskem so skakalci osvojili dve kolajni. Peter Prevc in Timi Zajc sta skupaj z Uršo Bogataj in Niko Križnar osvojila naslov olimpijskega prvaka na premierni tekmi mešanih ekip, na moštveni tekmi pa sta se jima za srebrno kolajno pridružila še Lovro Kos in Cene Prevc.

Čeprav je skakalni izkupiček s Kitajske izjemen, bi lahko bil še večji. Na vseh tekmah so bili Slovenci blizu odličja, Peter Prevc je za pol točke ostal brez brona na srednji skakalnici, Zajc je bil na veliki po polovici tekme tretji, na koncu pa se mu ni izšlo za kolajno in je končal kot šesti.

"Glavni cilj je, da v nadaljevanje sezone prenesemo iste skoke kot na olimpijskih igrah. Na svetovnih prvenstvih v poletih nas vedno uvrščajo med favorite in mi se bomo seveda potrudili, da bomo v Vikersundu to vlogo upravičili. Pomembno bo, da bodo fantje v poletih uživali, ob dobrih skokih bo dosegljiva tudi kolajna. Zlasti ekipna," je dejal Hrgota o zadnjem delu skakalne sezone.

Čeprav ima Slovenija spet pravico do nastopa s sedmimi skakalci, bo na Finskem nastopila le s šestimi. Dodatno kvoto je Sloveniji sicer preko celinskega pokala priskakal član B-ekipe Semenič, ki po besedah trenerja Igorja Medveda že vse od decembra kaže zelo dobre skoke. Zato pa bo v ekipi manjkal njegov soimenjak Lanišek, najboljši Slovenec to zimo v svetovnem pokalu.

"Fantje so po vrnitvi z iger dobro. Obdržali so visoko raven skokov. Tudi Anže ni prav nič potrt, v redu skače in je nabrušen. Vendar je minuli konec tedna rahlo zbolel, zato bo izustil Lahti in raje treniral v Planici," je povedal Hrgota in dodal, da so imeli fantje po vrnitvi domov precej medijskih in sponzorskih obveznosti, vendar so ta teden dobro trenirali.

"Od ponedeljka naprej smo skakali v Planici in fantje so super trenirali. Na Finsko jih gre šest, saj bo Domen Prevc (onkraj luže je dobro nastopal v celinskem pokalu, op. STA) za zdaj še tekmoval v celinskem pokalu, potem pa bomo videli, če bo nared za polete," je pojasnil glavni trener.

Skakalci se bodo iz Lahtija najprej preselili v Lillehammer, nato v Oslo, po turneji raw air pa jih čakajo le še tekme na letalnicah. Najprej eden od vrhuncev sezone, v Vikersundu bo od 10. do 13. marca SP v poletih, nato poleti v Oberstdorfu, za konec pa še tradicionalni finale na letalnici bratov Gorišek.

V ospredju je boj za veliki kristalni globus povsem odprt. Nemec Karl Geiger ima na prvem mestu 1189 točk, tri točke več od drugouvrščenega Japonca Ryoyuja Kobayashija, olimpijskega prvaka s srednje skakalnice.

Tretji je branilec lanske zmage, Norvežan Halvor Egner Granerud (910 točk), četrti pa njegov rojak, olimpijski prvak z velike naprave Marius Lindvik (903). Najboljšo peterico zaokrožuje Lanišek (657), v "top 10" je od Slovencev še Cene Prevc (436), ki je deseti.