© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(czs)
(czs)
27.01.2022 16:04:06

Še manj kot teden do začetka

Anna Hasselborg
Anna Hasselborg
WCF/RICHARD GRAY

V sredo, 2. februarja, že dva dni pred otvoritveno slovesnostjo, se začne olimpijski turnir v curlingu v mešanih dvojicah. Gre za prvo tekmovanje letošnjih olimpijskih iger.

Curling bo tudi šport, ki bo na olimpijskih igrah trajal najdlje – skupaj s klasično kategorijo traja namreč vse do zaključnega dne. Slovenije letos tam še ne bo.

Curling bo tako prvi in tudi najdlje trajajoči šport letošnjih zimskih olimpijskih iger v Pekingu. Na turnirju mešanih dvojic letos nastopa deset najboljših držav – Avstralija, Kanada, Kitajska, Češka, Velika Britanija, Italija, Norveška, Švedska, Švica in ZDA. Medtem ko se je večina držav na olimpijske igre prebila direktno, glede na rezultate s svetovnih prvenstev, sta se Avstralija in ZDA tja prebili preko kvalifikacijskega turnirja. Prav Avstralska ekipa, ki jo sestavljata Tahli Gill in Dean Hewitt, pa je presenečenje nabora ekip tokratnih olimpijskih iger, saj gre za prvi nastop na olimpijskem turnirju v zgodovini curlinga. Prvi nastop na olimpijskih igrah čaka tudi češki par.

Med favorite zagotovo spada Kanada, za katero nastopata John Morris, aktualni olimpijski prvak v tej disciplini, in Rachel Homan, ki je Kanado na prejšnjih olimpijskih igrah zastopala v ženski kategoriji. Pozabiti pa ne smemo niti na Švedsko in Veliko Britanijo, kjer nastopajo večkratni evropski in svetovni prvaki, Švico, trenutno olimpijsko podprvakinjo, ter Norveško, ki je v Pjongčangu zasedla tretje mesto. Po rednem delu, kjer se vsaka ekipa pomeri z vsako, bodo finalne tekme na vrsto v torek, osmega februarja.

Bo Kanada osvojila kolajno tudi v klasični kategoriji?

Presenečenj glede udeleženk na olimpijskih igrah je v klasični kategoriji manj. V ženki in moški kategoriji se bo prav tako pomerilo po deset ekip. V ženski konkurenci nastopajo Kanada, Kitajska, Danska, Velika Britanija, Japonska, ekipa ruskega olimpijskega komiteja, Južna Koreja, Švedska, Švica in ZDA. Med favoritinje gotovo spadajo Kanadčanke, Švedinje in Švicarke, a je pričakovati trd boj za kolajne, saj skoraj vse države na tekmovanje pošiljajo zelo izkušene tekmovalke. V Pjongčangu 2018 je Kanada prvič v zgodovini ostala brez olimpijskih odličij v klasični kategoriji, kar je bilo veliko presenečenje, zato se na letošnje olimpijske igre odpravljajo še bolj motivirani.

Močna moška konkurenca – bitka aktualnih nosilcev kolajn ter evropskih in svetovnih prvakov

V moški konkurenci nastopajo Kanada, Kitajska, Danska, Velika Britanija, Italija, Norveška, Ruski olimpijski komite, Švedska, Švica in ZDA. Prav slednje tri so dobitnice odličij s prejšnjih olimpijskih iger in bodo v Pekingu nastopale v istih sestavah. V boj za kolajne pa se bodo tokrat gotovo pomešali še aktualni evropski prvaki iz Velike Britanije in Kanadčani, za katere bo nastopal izkušeni Brad Gushue, nekdanji svetovni in olimpijski prvak. V ženski konkurenci bodo finalna tekmovanja potekala 19. februarja, v moški pa 20.

Slovenija še ni med olimpijskimi državami

Slovenijo bo v Pekingu zastopalo 40 športnikov, med njimi pa še ne bo igralcev curlinga. Slovenske reprezentance se sicer udeležujejo evropskih in svetovnih prvenstev v vseh kategorijah, a zaradi neustreznih razmer za trening trenutno spadajo v drugo najmočnejšo kategorijo evropskih reprezentanc. V Sloveniji namreč ni namenske dvorane za curling, hokejske površine pa so za tekmovalno treniranje neprimerne. Kljub temu slovenski curling napreduje, mladinska reprezentanca se je leta 2020 že udeležila mladinskih olimpijskih iger v Lozani. (czs)

Galerija
Bruce Mouat