© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
01.01.2019 17:04:19

Po ČRNEM SLOVENSKEM PONEDELJKU vendarle nekaj zadovoljstva

Reuters

Ryoyu Kobayashi je po Oberstdorfu dobil še drugo tekmo 67. novoletne turneje štirih skakalnic. V Garmisch-Partenkirchnu sta med trideseterico nastopila dva Slovenca. Spet se je izkazal 18-letni Timi Zajc, ki je končal na osmem mestu, Anže Semenič pa je do točk prišel s 27. mestom.

"Po doskoku sem bil bolj vesel svojih skokov kot končne uvrstitve. V obeh serijah sem naredil zelo dober skok, na koncu pa je mi zmanjkalo nekaj malega za še boljšo uvrstitev. Na prvi tekmi sem bil deveti, zdaj osmi. Vsako tekmo napredujem, tako da upam, da bom do konca turneje napredoval še bolj," je po novem uspehu kratko in jedrnato v svojem slogu povedal junak slovenskega tabora Timi Zajc.

V slovenskem taboru so skakalci pogoreli v ponedeljkovih kvalifikacijah, v katerih so brez uvrstitve med 50-erico ostali Peter in Domen Prevc ter Bor Pavlovčič. Trener Gorazd Bertoncelj se je odločil, da brata Prevc pošlje domov na trening, da na turneji ne bosta več nastopala in se raje pripravljala na nadaljevanje sezone. Njuni mesti bosta v Avstriji zapolnila Anže Lanišek in Rok Justin.

Potem ko je selektor ponedeljek dan označil kot "črn dan za slovenske smučarske skoke", je bil tokrat nekoliko bolj zadovoljen. "Zadovoljni smo z razpletom. Timi je opravil dva lepa skoka, tudi Anže je odskakal dobro. S tem smo zadovoljni, seveda pa so pri obeh še rezerve v tehniki, kar bomo skušali popraviti in dosežke izboljšati," je dejal Bertoncelj.

"Občutki so neverjetni, neverjetni!" pa je po zmagi na prvi dan novega leta 2019 dejal prvi favorit turneje, 22-letni Kobayashi, ki je zmagal še šestič to zimo, na devetih tekmah pa le enkrat ni stal na zmagovalnem odru. "Malo sem bil živčen. V finalu sem imel zahtevne razmere za skok z vetrom v hrbet, a dal sem vse od sebe in uspelo mi je zmagati," je še dejal Japonec, ki si želi turnejo nadaljevati v istem slogu.

Tako kot na uvodni tekmi turneje, je bil tudi danes drugi domačin Markus Eisenbichler (264,7 točke), tretji pa je bil zmagovalec kvalifikacij, Poljak Dawid Kubacki (256,2). Slednji je bil tudi krvnik edinega preostalega slovenskega skakalca na današnji tekmi Jerneja Damjana in ga gladko preskočil v prvi seriji ter s tem v dvoboju na izpadanje izločil iz nadaljevanja.

V skupnem boju za zlatega orla sta tako zares ostala le še dva skakalca; Kobayashi ima po polovici turneje le 2,3 točke prednosti pred Eisenbichlerjem, ki še ni vrgel puške v koruzo. "Prepričan sem, da če naredim dva zelo dobra skoka, ga lahko tudi premagam. Všeč mi je, da formo merim z najboljšim skakalcem te zime. Tudi sam sem dobro pripravljen in veselim se preostalih dveh tekem," je dejal 27-letni nemški skakalec, ki je obakrat le za malo zaostal za Kobayashijem.

Tretjeuvrščeni Kubacki v boju za zmago na turneji zaostaja za skoraj 23 točk. Njegov rojak, dvakratni zaporedni branilec skupne zmage Kamil Stoch je skupno šesti, a si je nabral 32,1 točke zaostanka.

Novoletna turneja se bo po tekmah v nemških Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu zdaj nadaljevala v Avstriji. Karavana se najprej seli v Innsbruck, kjer bodo kvalifikacije na sporedu že v četrtek ob 14. uri, tretja tekma turneje pa bo na Bergislu v petek prav tako ob 14.00. Zmagovalec prvega vrhunca sezone in bržkone naslednik dvakratnega zaporednega zmagovalca Stocha bo znan v nedeljo, 6. januarja, v Bischofshofnu.