© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
25.11.2018 14:37:32

Aleksander Bolšunov v Ruki do druge zmage, Johaugova prva po dopinški kazni

reuters

Rus Aleksander Bolšunov je na tekmi za svetovni pokal smučarskih tekačev v finski Ruki zmagal na 15 km klasično in po sobotnem sprintu slavil drugič v dveh dnevih. Med tekmovalkami je Norvežanka Therese Johaug prišla prva v cilj na 10 km klasično. Slovenci so ostali brez točk pokala.

Anamarija Lampič je bila 35. (+2:35,21), druga slovenska predstavnica Alenka Čebašek pa 52. (+3:14,5). Na startni listi druge tekme sezone sta bila Miha Šimenc in Janez Lampič; slednji z zadnjo številko 94 ni nastopil, Šimenc pa je bil 58. (+2:50,6).

Tridesetletna Johaugova je slavila prvo zmago v pokalu po 18-mesečni odsotnosti zaradi dopinške kazni. Druga je bila Švedinja Charlotte Kalla z 22,5 sekunde zaostanka, tretja pa rojakinja slednje Ebba Andersson (+32,8). Bolšunov je za 19,5 sekunde ugnal Norvežana Emila Iversena, tretji je bil Šved Calle Halvarsson (+21,2).

Enaindvajsetletni Bolšunov je zabeležil četrto zmago v pokalu doslej in je najbolj vroče ime uvoda sezone. Po sprintu je svojo premoč dokazal še na razdalji in za skoraj 20 sekund ugnal prvega najbližjega tekmeca. Norvežan Johann Hoesflot Klaebo, branilec skupne zmage v pokalu, je tudi tokrat ostal razočaran. Zanesljivo je bil v vodstvu že v sobotnem sprintu, pa nato nespametno prepustil zmago iznajdljivemu Bolšunovu. Za slednjim je na razdalji dan pozneje Klaebo zaostal 47,6 sekunde ter zasedel deveto mesto.

Tridesetletna Johaugova je bila pozitivna na testiranju izven tekmovanj septembra 2016. Potem je trdila, da je nevede uporabljala kremo za ustnice, ki je vsebovala tudi snovi s seznama prepovedanih poživil. Pozneje je izgubila tudi pritožbo na arbitražnem razsodišču za šport v Lozani in ni smela sodelovati na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji. Aprila se je njena kazen iztekla in z dvema zmagama na tekmah Fis konec minulega tedna v norveškem Beitostolenu je že pokazala dobro formo.

Svetovni pokal se bo po uvodni tekmi na Finskem nadaljeval v Lillehammerju na Norveškem; olimpijsko prizorišče iz leta 1994 bo tekmovanje gostilo od petka naprej.