© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
25.11.2017 14:42:50

Drevova s številko 13, Kline s številko 1, smukači z žalnimi trakovi

Reuters

Onstran Atlantika bosta danes na sporedu prvi preizkušnji severnoameriške turneje svetovnega pokala v alpskem smučanju. Alpske smučarske se bodo v Killingtonu merile v veleslalomu. Na startu bodo štiri Slovenke, Ana Drev bo imela številko 13. V Lake Louisu bo moški smuk s petimi Slovenci na startu. Boštjan Kline je dobil številko 1.

Drugi veleslalom za svetovni pokal alpskih smučark v Killingtonu v ameriški zvezni državi Vermont se bo začel ob 16. uri po srednjeevropskem času. Drevova, ki je na veleslalomski premieri sezone v Söldnu po odstopu na prvi progi ostala brez uvrstitve, bo finale naskakovala kot edina slovenska predstavnica v prvi petnajsterici.

Tina Robnik, ki je v Söldnu z devetim mestom vpisala najboljši dosežek kariere, bo startala kot 25. po vrsti, s startno številko 38 se bo spustila Meta Hrovat, ki je bila v Söldnu 28. Zadnji slovenski nastop bo pri številki 46, nosila jo bo Ana Bucik.

V nedeljo bo v Killingtonu še slalom, na njem bodo nastopile Bucikova, Hrovatova in lažje poškodovana Maruša Ferk.

Zmagovalka veleslaloma v Söldnu je bila Nemka Viktoria Rebensburg, ki se bo po progi spustila s številko 3. Avstrijki Evi-Marii Brem je pripadla številka 1, svetovna prvakinja v disciplini ter nosilka malega kristalnega globusa Tessa Worley bo imela številko 2, številki 4 in 5 bosta nosili Italijanki Sofia Goggia in Federica Brignone, ameriški favoritinji Mikaeli Shiffrin je pripadla številka 6.

V kanadskem Lake Louisu se bo ob 20.15 po srednjeevropskem času sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju odprla tudi za tekmovalce v hitrih disciplinah. Na smuku bo slovenske barva branila peterica Boštjan Kline, Klemen Kosi, Miha Hrobat, Martin Čater in Tilen Debelak, na nedeljskem superveleslalomu pa se bodo preizkusili Kline, Kosi, Čater in Debelak, ki je bil v internih kvalifikacijah hitrejši od Hrobata.

Kanadski organizatorji tekem svetovnega pokala so zaradi novega snega in visokih temperatur odpovedali treninga smuka, ki bi morala biti v sredo in četrtek. Edini trening, kar je bil tudi predpogoj za izvedbo smuka, so tako smukači opravili v petek.

Najboljšo popotnico za smuk si je zagotovil Francoz Adrien Theaux (1:51,54), drugo in tretje mesto pa sta zasedla Avstrijec Mayer in Norvežan Jansrud, ki sta zaostala 0,35 oziroma 0,69 sekunde.

Od peterice Slovencev na startu je bil najvišje uvrščen Boštjan Kline, ki na treningih po pravilu ne razkrije vseh kart in najboljšo vožnjo prihrani za dan tekme. Tri sekunde in šest stotink zaostanka ga je tokrat popeljalo na 39. mesto. Klemen Kosi je postavil 47. čas voženj (+3,41), Martin Čater je bil 62. (+4,51), Tilen Debelak 69. (5,25), Miha Hrobat pa 72. (+5,25).

Najboljšemu slovenskemu smukaču Klinetu, ki je februarja na smuku v Kvitfjellu osvojil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, je pripadla čast, da bo s številko 1 na startu odprl smukaško sezono. Čater (32), Kosi (34), Hrobat (63) in Debelak (73) bodo krenili na progo šele po prvi trideseterici.

V spomin na tragično preminulega francoskega tekmovalca Davida Poissona, ki se je smrtno ponesrečil na pripravah v Nakiski, bodo smukači tekmovali z žalnimi trakovi.