© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
15.03.2017 20:11:05

Na finalu v Aspnu na voljo le še trije globusi

Reuters

Alpske smučarke in smučarji se bodo do nedelje v Aspnu merili na finalu sezone svetovnega pokala. Na voljo so le še trije kristalni globusi od dvanajstih, pri devetih so tako zmagovalci že odločeni. Trije globusi čakajo svoje lastnice, glede na to, da v moški konkurenci več ni prav nobenih neznank in so vsi globusi že dobili svoje lastnike.

* Moški:

Skupni seštevek (+): Marcel Hirscher si je že na predzadnji tekmi svetovnega pokala v Kranjski Gori zagotovil skupno zmago, to je Solnogradčanu uspelo šestič zaporedoma, kar je nov rekord. Osemindvajsetletni smučar lahko v Aspnu dodatno obogati trenutni izkupiček točk, ki znaša 1425 točk in se približa lastnemu rekordu (1795). Konkurenti ga ne morejo prehiteti. V borbi za ostala mesta je nekoliko bolj tesno. Norvežan Kjetil Jansrud ima 871 točk, njegov rojak Henrik Kristoffersen 867, Francoz Alexis Pinturault 849.

Smuk (+): Za zmago v smukaškem seštevku sta se na zadnjem smuku v Aspnu udarila Kjetil Jansrud in Italijan Peter Fill. Vsi drugi do malega globusa za smukaško zmago niso mogli. Jansrud je imel 33 točk prednosti pred branilcem naslova, oba sta se borila za drugi smukaški globus v karieri, a je tega dobil izkušenejši Fill, ki je pristal na drugem mestu, Jansrud je bil na zadnjem smuku 11.

Superveleslalom (+): Že drugič v karieri si je ta globus zagotovil Kjetil Jansrud. Norvežan je ob tem za zmago ugnal rojaka Aleksandra Aamodta Kildeja (239 točk), branilca naslova, ki bo skušal zadržati drugo mesto proti Hannesu Reicheltu (203), Dominiku Parisu (197), Petru Fillu (190) in Matthiasu Mayerju (189).

Veleslalom (+): Četrtič v karieri je najboljši veleslalomist sezone Avstrijec Marcel Hirscher, dvome o zmagovalcu je razblinil že v Kranjski Gori. Francoz Alexis Pinturault bo v Aspnu skušal ubraniti drugo mesto proti rojaku Mathieuju Faivreju, ki zaostaja 59 točk.

Slalom (+): Marcel Hirscher je v Kranjski Gori za zmago v seštevku te discipline ugnal Henrika Kristoffersena in bil še četrtič najboljši. Norvežan pa bo ob tem že zagotovo drugi. Tudi na tretjem mestu se ne bo veliko spremenilo, saj ima Italijan Manfred Mölgg pred Nemcem Felixom Neureutherjem 91 točk prednosti.

Kombinacija (+): Francoz Alexis Pinturault je uspešno ubranil kristalni globus. Drugi je Švicar Niels Hintermann, tretji Norvežan Aleksander Aamodt Kilde. V Aspnu kombinacije ne bo na programu.

* Ženske:

Skupni seštevek (-): Američanko Mikaelo Shiffrin lahko ob 278 točkah prednosti teoretično še ulovi Slovenka Ilka Štuhec, a ima Američanka tri tekme pred koncem zelo dobre možnosti, da na prestolu najboljše zamenja Švicarko Laro Gut, ki je zaradi poškodbe sezono končala že februarja. Štuhčeva ima pred tretjeuvrščeno Italijanko Sofio Goggia 128 točk prednosti.

Smuk (+): Ilka Štuhec je kot prva Slovenka v zgodovini osvojila smukaški mali kristalni globus. Pred zadnjim smukom je imela udobnih 97 točk prednosti pred Italijanko Sofio Goggia. A na finalnem smuku v Aspnu ni kalkulirala, s startno številko 1 se je odločno pognala v boj, na vso moč, ter svoj drugi mali globus potrdila s četrto smukaško zmago. Mariborčanka je postala najboljša smukačica v sezoni, smukaška kraljica sezone, glede na to, da je na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu osvojila tudi naslov smukaške svetovne prvakinje.

Superveleslalom (-): Med Ilko Štuhec in Tino Weirather iz Liechtensteina gre pričakovati ogorčen dvoboj, Slovenka ima 15 točk prednosti. Tretja je poškodovana Švicarka Lara Gut, ki ima zgolj 12 točk prednosti pred četrto Italijanko Eleno Curtoni.

Veleslalom (-): Svetovna prvakinja Tessa Worley in Mikaela Shiffrin sta v sezoni dobili vsaka po tri tekme. Francozinja pa ima pred Američanko velikih 80 točk naskoka in bo bržkone bogatejša za ta mali globus. Ob morebitni zmagi Shiffrinove Worleyjevi zadostuje uvrstitev do 12. mesta.

Slalom (+): Dvaindvajsetletna Mikaela Shiffrin si je že predčasno zagotovila slalomski seštevek. Za olimpijsko in trikratno svetovno prvakinjo je uvrščena Slovakinja Veronika Velez-Zuzulova. Sto točk za njo zaostaja Švicarka Wendy Holdener (415).

Kombinacija (+): Prvi globus v karieri si je priborila Ilka Štuhec. Slovenka je postala zmagovalka te discipline po treh tekmah, za njo so se ob dejstvu, da v Aspnu kombinacije ne bo, razvrstile Italijanka Federica Brignone, branilka naslova in svetovna prvakinja Švicarka Wendy Holdener ter Avstrijka Michaela Kirchgasser.

* Legenda: - pomeni, da zmagovalec še ni znan, + pa, da je odločitev o zmagovalcu že padla pred finalom.