© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
04.03.2017 13:17:38

Kline po smukaški zmagi predtekmovalec na podkorenski strmini

Grega Wernig

Boštjan Kline, ki je po svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu navdušil na daljnem severu Evrope ter v norveškem Kvitfjellu osvojil zmago na smuku, svojo prvo v svetovnem pokalu, je bil med tistimi, ki so se danes spustili po podkorenski strmini. Mariborčanu je pripadla posebna čast. S Klemenom Kosijem je bil predtekmovalec na veleslalomski progi.

"Je bilo tole kar tekma zame, sem se pripravil kot za tekmo, nisem v vsakem zavoju toliko tvegal, sem pa vseeno skušal čim bolj napadalno odpeljati. V bistvu sem se zelo 'fajn' počutil tudi na veleslalomskih smučkah, čeprav sem bolj navajenih daljših. Je bilo zelo dobro in lepo za peljati, ker sem vozil še pred startno številko 1 kot predtekmovalec. Imel sem kar precej treme, saj nisem navajen tega položaja, a se je na koncu vse dobro izšlo, tudi dobro sem smučal. Dober občutek sem imel in mislim, da je bilo v redu," je dejal Kline, ki še ne razmišlja o tem, da bi v veleslalomu tudi tekmoval.

"Veleslalom je že zdaj v naboru disciplin, sicer bolj za trening kot za samo tekmo svetovnega pokala. Mogoče se mi bo kdaj v prihodnosti uresničila želja, da v svetovnem pokalu poskusim tudi veleslalom, bi pa bilo treba kar dosti narediti in delati na tem," je nadaljeval Mariborčan.

Kline je preizkusil nove veleslalomske smuči, ki bodo v uporabi šele v prihodnji olimpijski sezoni: "To je dobro, da sem lahko poskusil smuči na progi za svetovni pokal, v pogojih, ki so v svetovnem pokalu. Sigurno dobra izkušnja, se moramo jaz in ostali še teh smuči navaditi, ker je drugače vse skupaj. Je bilo pa dobro. Lok je krajši, prej je bil radius 35 m, po novem bo 30 m. Smuča je malo bolj odzivna, malo 'lažje' je z njo smučati. Pri stari si moral bolj delati v zavojih, tu ti smuča več dopušča in tudi manj korekten si lahko, ampak vseeno moraš delati na tem, da ostaja ta fokus."

Ob tem je dodal še nekaj vtisov: "Narediš lahko hiter zavoj, zato se spremenita tako ritem kot tajming. Mislim, da se znajo novim smučem prilagoditi tudi postavitve v tej smeri, da bodo krajše razdalje med zavoji, a so tudi pred temi smučkami bile takšne postavitve, tako da je vprašanje, če se bo kaj spremenilo."

Kline ne pričakuje drastičnih sprememb zaradi novih smuči: "Veleslalomski vrh bo ostal isti, mogoče bo malo več mladih trkalo po vratih trideseterice."

V nedeljo ne bo nastopil kot predtekmovalec na slalomu: "Treniram tudi slalom, ampak zaenkrat še ne toliko, da bi lahko šel kot predtekmovalec. Mogoče tudi kdaj, bomo videli. Tako da bom jutri počival doma."

Kline je še enkrat obnovil vtise ob zmagi v Kvitfjellu, ko je premagal vso smukaško konkurenco: "Zelo lepa izkušnja, zelo lep trenutek oziroma dogodek. Malo prehitro je šlo vse skupaj mimo, ker so si takoj sledile tekme. Ampak vseeno sem si zapomnil tiste občutke in čustva, ki so bila v cilju in ob poslušanju himne, tega mislim, da mi nihče ne more vzeti, razen, če se mi zgodi denimo izguba spomina. Zdaj bo treba seveda potegniti dobre stvari iz vsega tega, se pripraviti na nove tekme in se osredotočiti na smučanje in na to, kar mi prinaša dobre občutke."

Klineta do konca sezone čaka še finale v Aspnu: "Zdaj sledi nekaj malega treningov, doma v Mariboru na Arehu, potem 9. oziroma 10. gremo na pot. V Aspnu pa bom poskusil ponoviti rutine, pripravo in smučati sproščeno, neobremenjeno in tako kot najboljše znam."

Za Klinetom je najboljša sezona v karieri, v skupnem seštevku je 16., v smukaškem seštevku je šesti, v superveleslalomskem pa 10.