© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
su
su
23.12.2016 13:34:12

Hofer se brani po napadih iz Slovenije: Naj pojasnim, kaj sem želel povedati o Domnu!

Domen Prevc
Domen Prevc
Grega Wernig

Alfa in omega smučarskih skokov se brani po tem, ko so njegove besed pri nas dvignile ogromno prahu.

"Pri Mednarodni smučarski zvezi nismo nujno naklonjeni ideji, da je najstnik glavni protagonist v smučarskih skokih," naj bi Hofer za švicarski Tagesanzeiger dejal v zvezi s 17-letnim Domnom Prevcem in dodal, da tako mladim skakalcem manjka karakterja, karizme in zgovornosti.

Nekaj odzivov iz Slovenije je bilo zelo ostrih, nekaj interpretacij ekstremnih. Tako zelo, da so prišle, do Hoferja, ki v pogovoru za Sportal želel vse skupaj pojasniti. To je tudi storil, sami pa presodite, ali vas je s svojimi besedami prepričal.

"Dolgo me že poznate in dobro veste, da nikdar nisem izpostavljal specifičnih imen ali skakalcev. Govoril sem o sistemu. Ta poskuša pripeljati skakalca do vrhunske mednarodne ravni leto ali dve kasneje kot v preteklosti. Pred leti smo uvedli spodnjo mejo 16 let. Ko prestopiš to mejo, si lahko na najvišji ravni. Pri skokih je zelo pomemben fizični razvoj posameznika," je poudaril 

"To nima opravka z imeni, ampak s sistemom. Naš cilj je, kot sem že omenil, da skakalca čim dlje zadržimo v skakalnem svetu in da je konkurenčen tudi v zrelejših letih. Za skoke je zelo pomembno, da imamo olimpijskega zmagovalca, ki bo dober tudi v prihodnjih letih. Skokom ni v korist, da nekdo kot mlad osvoji zlato olimpijsko medaljo in nato izgine. Pomembno je, da imamo mlade, izkušene, miselne vodje, ambasadorje," je še dodal. 

Ob tem pa je z zelo izbranimi besedami govoril o Sloveniji: "Skoki brez Slovenije ne morejo obstajati. To je ena od zapuščin našega športa. Korenine skakanja so tudi pri vas. Rad sem v Sloveniji, ker imam občutek, da vsi poznajo skoke. Vidiš navdušenost."

Walter Hofer