© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
zu
zu
09.12.2016 13:03:26

Organizatorji na Pokljuki s kandidaturo za SP napovedujejo obsežne spremembe

Arsen Perić

Pokljuka se je na letošnjem kongresu Mednarodne biatlonske zveze (IBU) neuspešno potegovala za svetovno prvenstvo leta 2020 ali 2021. Tekmovanji sta dobila italijanska Anterselva in ruski Tjumen, ob robu letošnjega svetovnega pokala na Pokljuki pa so slovenski prireditelji najavili kandidaturo za SP 2023.

Slovenski prireditelji so predstavili film, posnet za letošnjo kandidaturo, ki pa obenem predstavlja vse pomembne načrte tudi za kandidaturo 2023, o kateri bo IBU odločala na kongresu 2018 v Poreču.

Tim Farčnik iz OK Pokljuka je poudaril, da je velika prednost Pokljuke lokacija v srednji Evropi, zanesljivi snežni pogoji in odlične namestitvene kapacitete na Bledu, kjer na majhnem področju lahko nastanijo vse reprezentance in druge udeležence prvenstva ter večino gledalcev.

Še bolj pomembna je najava, da bi Pokljuka s prvenstvom, nazadnje ga je gostila leta 2001, naredila tudi velik napredek v infrastrukturi, ki bi zagotavljal tudi dolgoročno prisotnost tega slovenskega prireditelja svetovnega pokala v koledarju mednarodne zveze.

Velika težava je dostop na Pokljuko, kjer bodo eno od težav rešili z izgradnjo blejske obvoznice, s čimer se bodo obiskovalci Pokljuke izognili centru Bleda, slovenski prireditelji pa v primeru pridobitve SP obljubljajo tudi širitev ceste na Pokljuko.

"Prepričani smo, da prav Pokljuka lahko med vsemi kandidati za SP naredi največji infrastrukturni napredek, če primerjamo zdajšnje stanje s tem, kako bi izgledala Pokljuka za SP," pa je na predstavitvi dejal generalni sekretar OK Pokljuka Tomaž Šušteršič.

Ob popravkih na progi, kjer naj bi zagotovili bolj atraktiven zaključek tekme, ter spremembah biatlonskega centra za boljše pogoje športnikov, novinarjev in prirediteljev tekme, naj bi Pokljuka med SP povečala tudi kapacitete za gledalce in Rudno polje naj bi med SP lahko sprejelo do 15.000 ljubiteljev biatlona.