© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
10.03.2016 11:12:01

Rok Marguč: Nekaj mora biti narobe, da je odlično

Nikola Miljković

Deskarji alpskega sloga so pretekli konec tedna sklenili sezono v svetovnem pokalu. Zgodaj, je bila naša prva misel, pri tem pa nam je prikimal tudi najboljši slovenski deskar sezone Rok Marguč. Za Laščanom je izredno razgibano tekmovalno leto, pod katero je z nami potegnil črto, nismo pa ostali le pri deskarskih temah.

Seveda smo naš pogovor začeli z njegovim poklicem. Devetindvajsetletni izkušeni deskar je letos v skupnem seštevku svetovnega pokala pristal na petem mestu, kar je bila zanj najboljša uvrstitev v karieri, trikrat se je v svetovnem pokalu prebil na oder za najboljše tri, in če vemo, da mu je do te sezone ta podvig skupno uspel štirikrat, je več kot očitno, da Rok sezone ni sklenil poklapan.

rok marguc pm
Profimedia

STARA JE VEČ VRAČALA
Jo je pa zato nekoliko poklapan začel. Prvi del tekmovalnega leta namreč za dvakratnega olimpijca ni bil spodbuden, še zdaleč ne. Tisti, ki ste ga bolj budno spremljali v zadnjih mesecih, veste, da se je Marguč spopadal s težavami glede opreme, za tiste, ki ga niste, pa se je še enkrat ozrl v preteklost. "Pravzaprav gre za preprosto zadevo. Na stari deski sem se počutil bolj samozavestnega in sem zaradi tega bolje stal v zavojih, deska ti tako pač več vrne," je na kratko pojasnil Rok, ki se zaradi slabega starta jezi, hkrati pa tudi ne: "V to, s katerimi deskami bom dirkal, sem šel sam zavestno. Želel sem napredek, a mi je v tej želji spodletelo."

169-14-marguc OBREZ GLAVNI pm
Profimedia

Raje na smuči kot na desko prostega sloga

Glede na to, koliko časa Rok preživi na snegu, smo ga vprašali, ali kdaj stopi tudi na smuči ali na primer svojo desko zamenja za desko prostega sloga. "Nazadnje sem smučal pred tremi leti," nam je dejal. Takrat ga je na smuči spravila njegova punca in zanimivo je, da mu je to bolj všeč, kot če bi mu na voljo ponudili desko za prosti slog. "Enkrat, dvakrat na leto rad stopim na smuči, a punca pravi, da sem videti precej smešen, ker imam zaradi deskanja noge preveč narazen," se je na svoj račun spet zasmejal Rok

RESNIČNO GROMOZANSKA
Nato je prišla domača tekma v svetovnem pokalu, na "njegovi" Rogli, kjer je novo zamenjal za staro in se nazaj ni več oziral: "Pred Roglo sem naredil korak nazaj, da sem šel lahko dva naprej. Moram reči, da sta bila ta dva koraka resnično gromozanska."
Zadnje tri tekme v sezoni svetovnega pokala je bil Marguč videti skorajda kot mitološki kralj Midas, ki je vse, česar se je dotaknil, spremenil v zlato. No, zlata ni osvojil, a srebro in dva brona, ki so mu jih obesili okoli vratu, bi s tem lahko povsem enačili.
Lepo se je končalo, čeprav mu je žal, da predvsem v zadnjem mesecu ni bilo več tekem, saj je prepričan, da bi v skupnem seštevku segel še višje. "Če bi zmagal na zadnji tekmi, bi lahko v skupnem seštevku pristal na tretjem mestu," se tega, kako blizu je bil še odmevnejšemu uspehu, zaveda Rok.

rok marguc pm
Profimedia

NE DELAŠ, NE ŽELIŠ, NE SPADAŠ
Z Margučem smo se dotaknili tudi psihičnih naporov in spopadanja z njimi na začetku sezone. "Seveda ne startaš na 22. mesto. Še posebej, ker sem že bil v vrhu, mesta na začetku sezone pa niso bila tista, ki si jih želiš, na katera spadaš, za katera treniraš, delaš. Seveda sem začel dvomiti vase, dejansko ne veš, kaj delaš narobe. Na začetku sezone sem imel res precejšnjo krizo, na koncu pa je teklo tako gladko, da je bilo vse, karkoli sem naredil, prav," je pestro dogajanje opisal svetovni prvak v paralelnem slalomu iz leta 2013.

rok marguc pm
Profimedia

Čeprav je bilo velikokrat težko, pa je Rok brez težav takoj našel tudi odgovor, ko smo ga povprašali o najboljšem ali najlepšem trenutku v sezoni. "Najbolj sem bil vesel v Moskvi, ko sem prvič letos stal na stopničkah," se je široko nasmehnil in nam tako še vedno nekoliko začuden pojasnil okoliščine svojih letošnjih uspehov. "Na zadnji tekmi v Winterbergu so na primer postavili skakalnico, in ko sem jo videl, me je vse kar malo minilo. V Moskvi je bila na progi vmesna rampa, ki je nisem nikoli maral, v Turčiji je bila megla tako gosta, da nismo videli dva 'kola' naprej in podobno. Kot kaže, je moralo biti na tekmi nekaj narobe, da sem se prebil na 'štenge'," se je tem naključjem smejal naš sogovornik.

rok marguc ap
Rok Marguč
Arsen Perić

Ne vem, kaj se z njim dogaja

Žan Košir, prvo ime našega deskanja, ki je lani osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, je to sezono zaradi poškodbe hrbta spremljal le od daleč. Zanimalo nas je, kako je Rok gledal na njegovo stanje, ali sta deskarja v stiku, ali se Žan Roku kdaj potoži ali obratno, ali Rok Žana kdaj tolaži. "Nič kaj nisva v stiku. Vem, da je na začetku sezone še nekaj treniral, a zdaj ga od tekme na Rogli nisem videl. Nič niti ne vem, kaj se dogaja z njim," je dejal Marguč.

ENOSTAVNA MATEMATIKA
Rok je do zdaj to sezono tekmoval na 14 tekmah, od tega na sedmih v svetovnem pokalu. V primerjavi z alpskimi smučarji in smučarji skakalci je ta številka izjemno majhna, deskarji pa so že večkrat opozorili na skromno število "dirk" na najvišji ravni. "Pri tej temi se mnenja precej krešejo, vse skupaj pa je zelo preprosta matematika. V tej disciplini tekmuje 20 držav, in če bi jih 12 ali 14 organiziralo tekmo v svetovnem pokalu, bi bilo super," je svojo željo obelodanil Rok in dodal: "A tudi Fis na drugi strani sam zelo 'bremza' zadevo. Korejci so letos hoteli prirediti tekmo, pa jim je niso dodelili. Italijani so na drugi strani jezni. Imajo štiri prizorišča za prirejanje tekem svetovnega pokala, toda zdaj so udarili po mizi in rekli, da jih ne bodo več organizirali, dokler vsaj ene ne organizirajo Švicarji. Vse je zapleteno, a za prihodnjo sezono kaže bolje, saj se obeta veliko novih in tudi vrnitev na stara prizorišča; na koledar se vračata tekmi na Japonskem, predolimpijska sezona nas bo poslala tudi v Korejo, v igri pa naj bi bila tudi Kitajska."

878-26-29-marguc nm
Nikola Miljković

DOLOČENO ZADOŠČENJE
Kot rečeno, je glavne tekmovalne sezone že konec, a to ne pomeni, da je Rok desko že pospravil v klet in se nekje na toplem nastavlja sončnim žarkom. Še zdaleč ne. Svoje veliko razočaranje nad novo opremo je že med sezono sporočil svojemu opremljevalcu, ki se je na Rokove klice z novimi deskami odzval že februarja. Zdaj ga čakajo testiranja, verjetno se bo udeležil tekem evropskega pokala na Rogli in na Osojščici, kjer bo bržkone že preizkusil nove deske. Dokler bo vztrajal sneg, bo vztrajal tudi on, pravi, vsaj še mesec dni bo na snegu, nato nanj ne bo stopil do konca avgusta.

828-34-marguc ok
Oliver Kraus (FIS)

Čeprav bi mu jo najraje zagodel …

Odgovora na vprašanje, kaj ima v svojem športu najraje, pri Roku Marguču nismo zasledili ravno pogosto, zato smo mu ga zastavili tokrat. "Dvoboje oziroma vzporedno tekmovanje. Da imaš tekmeca ob sebi, a se ga ne smeš in se ga tudi ne moreš dotakniti, čeprav bi mu jo najraje kakorkoli zagodel, samo da bi se počasneje peljal," se je zasmejal Marguč in še dodal: "Izreden je občutek prostega deskanja, ko se v zavoju s telesom skoraj podrgneš ob sneg, kar na smučeh lahko izkusi redkokdo. Pri deskanju je to veliko bolj ekstremno in mislim, da je tudi videti veliko lepše.

Prvega maja bo začel kondicijske priprave, a ve, da mora treninge pred novo sezono prilagoditi, saj deskarje točno čez leto dni v španski Sierri Nevadi čaka svetovno prvenstvo. "Nisem še razmišljal tako daleč, a če nič drugega, sem letos vsaj zmanjšal razliko osvojenih kolajn v svetovnem pokalu v primerjavi s SP. S tem sem dobil določeno zadoščenje, ker je to zdaj bolj izenačeno," se je spet zasmejal Laščan, ki si želi, da bi bilo SP na sporedu že zdaj, a hkrati trdi: "Mislim, da tudi naslednje leto forma ne bo nič slabša, kot je zdaj, in da bom osvojil peto kolajno."

169-14-marguc OBREZ ZGORAJ pm
Profimedia

PREBUJALA GA JE BOLEČINA
V zadnjih mesecih naš prvi deskar sezone nikoli ni jamral glede kakšne poškodbe, toda vseeno smo ga na tem mestu povprašali, ali bo po sezoni kakšen del njegovega telesa potreboval "servis". "Res je, da o tem nisem nič govoril, toda dejansko sem na začetku novembra na treningu precej hudo padel na ramo. Ta me še zdaj boli, takrat roke sploh nisem mogel premikati, nato me je bolela ob posebnih gibih, recimo ob odrivu na startu. Neugodno je, ko te ponoči zbuja bolečina. Sicer roka zdaj deluje približno normalno, nisem pa se osredotočal na to in zato tega tudi nisem izpostavljal, ker ni bilo krivo za slab začetek sezone. Bom pa v prihodnje najbrž veliko plaval, ker mi je kondicijski trener dejal, da bom bolečino čutil še kar nekaj časa," je pojasnil tudi velik ljubitelj kajtanja, ki pa nam tokrat še ni mogel zaupati, po katerem morju in kateri veter ga bo skupaj z desko nosil po zraku. Z boljšo polovico, pravi, se še nista odločila, kje bosta preživljala najbolj vroče dni v letu.