© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
zu
zu
13.02.2016 09:30:41

Čustveni Jure Franko, junak Sarajeva 84, v zadnjem času veliko joka

Jure Franko
Jure Franko
Nikola Miljković

Jugoslovanski heroj Sarajeva 84 Jure Franko je očitno sila čustven človek.

Jure Franko je eden od slovenskih smučarskih herojev. V času nekdanje Jugoslavije so ga nekaj časa skoraj dobesedno nosili po rokah, seveda zaradi uspeha na olimpijskih igrah, ki ga je leta 1984 gostilo Sarajevo. Tedaj je v Novi Gorici vzgojeni smučar v veleslalomu osvojil srebrno medaljo, ki je bila sploh prva slovenska in tudi jugoslovanska na olimpijskih igrah. "Volimo Jureta više od bureka," se je tedaj slišalo na vsakem koraku.

Kasneje je skorajda povsem poniknil, dolgo časa ga ni bilo nikjer videti. V zadnjem času se spet več pojavlja v javnosti, nedolgo tega je v pogovoru za Primorske novice razkril, da še vedno pozorno spremlja udejstvovanje slovenskih zimskih športnikov. A ne samo spremlja, celo fanatično navija. Pri tem pa le s težavo premaguje svoja čustva.

"Ma, kaj srce! Moji doma so se že navadili, da vriskam, jočem. Fant skoči tja dol v dno skakalnice, meni se ulije. Ko je zmagovala Tina, sem jokal, zdaj, ko zmaguje Prevc, jočem, zadnjič sem se zjokal za Ano Drev. Vem, kaj doživlja tisti človek v tistem trenutku, vem, kaj vse je potrebno, da se to zgodi, in tako se vrnem v čas, ko sem bil sam v enakem položaju," je z zanimivimi besedami Primorskim novicam postregel danes 53-letni Franko.