© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp, sta
rp, sta
11.09.2015 10:49:19

V Planici nadaljujejo z deli, zdaj še tek na letalnico

fis

Potem ko so končali z deli okrog letalnice, v dolini pod Poncami potekajo še druga dela.

Ob obeh skakalnicah (120 in 90 metrski) so tako že instalirali reflektorje, vsa ostala dela, kot so ureditev ceste, parkirišč, ograj..., pa naj bi bila končana novembra. Približno do takrat naj bi uredili celotni nordijski center, tudi tekaški stadion, ki bo desno od skakalnic. Tega bodo prvič preizkusili 16. in 17. januarja, ko sta na sporedu tekmi v sprintu in ekipnem sprintu za svetovni pokal.

Video-Gallery about the Nordic Center

Dolina pod Poncami pa naslednjo soboto čaka najbolj nore in drzne tekače, ki se bodo zagrizli v doskočišče prenovljene letalnice v sklopu tekmovanja Red Bull 400. Seznam prijavljenih je iz dneva v dan daljši, na spisku pa je mogoče zaslediti tudi smučarsko tekačico Leo Einfalt in nordijska kombinatorca Gašperja Berlota in Marjana Jelenka. Einfaltova je tudi nekdanja gorska tekačica, nordijska kombinatorca pa bosta del štafete skupaj s sotekmovalcema iz kombinatorskih vrst Jožetom Kamenikom in Luko Oblakom.

Rok za prijave se bo sklenil v nedeljo 13. septembra, do ponedeljka 14. pa imajo nato vsi čas, da poravnajo še startnino v višini 25 evrov in se tako uvrstijo na uradni seznam tekmovalcev, ki se bodo v soboto, 19. septembra borili s strmino v dolini pod Poncami.

Nekateri na letalnici že trenirajo, drugi jo bodo raje potipali šele na dan dirke, menda preventivno, da si ne premislijo. Najboljši že odkrito napovedujejo naskok na zmago, mnogi drugi pa si želijo predvsem priti do cilja. Do njega bo kratka ali dolga pot, odvisno od pogleda, preteči bo namreč 400 metrov po precejšnji strmini do cilja, pri spopadanju z vertikalo pa je dovoljena tudi uporaba zgornjega para okončin.

Tekmovanje bo potekalo v treh kategorijah, moški in ženske posamično, štafeta 4x100 m in gasilska štafeta 8x50 m. Posamezniki bodo razdeljeni v kvalifikacijske skupine. Iz vsake se bo neposredno v finale uvrstilo pet najboljših tekačev, 25 dodatnih finalistov pa bo napredovalo po času kvalifikacijskega teka.

Na letalnico bratov Gorišek so tekači prvič sprintali leta 2012, že takrat pod imenom Red Bull 400, potem še leta 2013, lani pa je zaradi prenove objekta tekma odpadla.

"Red Bull 400 je tekmovanje za vse tekače. Naj bodo gorski ali ne. Lahko so tudi vrhunski športniki, ki tečejo le za trening, ali pa rekreativci, ki želijo med svojimi tekaškimi podvigi odkljukati nekaj prav posebnega. Planiška dirka je menda najtežja od vseh v seriji z enakim imenom, zato med tekači velja za najtežjih 400 metrov na svetu, po času teka pa tudi najdaljših," ob tem pravijo organizatorji tekmovanja.

Med doslej prijavljenimi za letošnjo preizkušnjo velja omeniti zmagovalca 2012, Turka Ahmeta Arslana, pa zmagovalca druge dirke leta 2013, Simona Aliča, in Matjaža Miklošo, ki je stal na stopničkah v Planici in na Kulmu, v Harrachovu pa je zmagal.

Planiška preizkušnja je predzadnja na sporedu, letošnje prvenstvo, ki se je začelo maja v finskem Kuopiu, po tem pa obiskalo kanadski Whistler, nemški Titisee-Neustadt, češki Harrachov, avstrijski Bischofshofen, se bo sklenilo s premiernim tekmovanjem v Park Cityju.