© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
14.02.2015 09:01:08

Še zadnja skušnjava

Reuters

Danes bo na vrsti zadnja tekma za dekleta na tem svetovnem prvenstvu, jutri pa se bo z moškim slalomom prvenstvo tudi uradno končalo.

Najboljša smučarka bo lovila četrto kolajno in morda si najbolj od vsega na tem prvenstvu na tej tekmi želi zlato. V slalomu še nima kolajne z velikih tekmovanj.

Kdo je prva favoritinja današnjega ženskega slaloma? Domačini bi seveda stavili na domačinko iz Vaila Mikaelo Shiffrin, ki lahko postane tretja smučarka, ki bi ubranila zlato s prejšnjega svetovnega prvenstva (po Janici Kostelić 2003 in 2005 ter Christel Cranz 1937, 1938 in 1939), in prva smučarka po Deborah Compagnoni (Sestriere 1997), ki bi slavila na domačem prvenstvu.

Ameriška najstnica, komaj 19-letna Shiffrinova, lahko postane druga smučarka v zgodovini, ki bi sestavila olimpijsko in svetovno zlato (po Kostelićevi 2003 in 2005). "Veselim se slaloma pred domačimi navijači, saj mi to daje poseben zagon," je dejala Miki, ki kljub vsemu ni taka favoritinja za zlato, kot je bila Lindsey Vonn v superveleslalomu in smuku. Kot vemo, ameriška snežna kraljica ni vzdržala pritiska domačega okolja in je v solzah končala prvenstvo. Shiffrinova zagotovo ne bo jokala, četudi bo poražena, kajti pred njo je še skoraj vsa kariera, ki jo bo skušala iz leta v leto, iz sezone v sezono nadgrajevati.

"Počutim se kot malo dekletce. Tu, pri nas doma, je svetovno prvenstvo in zame je vzdušje na tem prvenstvu prav posebno," je dejala Shiffrinova, po kateri so v Vailu, kjer je doma, celo poimenovali ulico.

847-28-shiffrin re
Mikaela Shiffrin
Reuters

"Na tekmo se pripravljam kar doma in mama mi skuha kosilo ter večerjo. Prav neverjetno je, da lahko spim v svoji postelji in grem zjutraj na trening," je razigrana Mikaela, ki je imela skoraj mesec dni časa od zadnje tekme (slalom v Flachauu je bil 14. januarja), da se je pripravila na slalom na svetovnem prvenstvu. "Všeč mi je bilo, da sem imela dovolj časa za priprave. Na treningu sem blestela," se je smejala Mikaela in nadaljevala: "Veliko sem se ukvarjala tako s taktiko kot tehniko na tem snegu. Res mislim, da lahko osvojim zlato kolajno."

Mikaela je bila samozavestna, kot so Američanke po navadi, čeprav je prvo lekcijo iz skromnosti dobila že na veleslalomu, ko je tudi bila med favoritinjami za kolajno, pa je končala v ozadju.

Ali jo bo to spravilo s tira? Verjetno ne, vendar je dobila opozorilo, da ne sme jemati kolajne kot nekaj samoumevnega. Mnogi strokovnjaki več možnosti napovedujejo Švedinji Fridi Hansdotter, ki je vodilna v svetovnem pokalu.

Med tistimi, ki bi se lahko okitile s kolajno, pa je še nekaj deklet, saj je od vseh tekem svetovnega pokala ravno v slalomu stalo na stopničkah največ različnih priimkov.

In kdo so poleg Mikaele in Fride še kandidatke za snežinko? Zagotovo Tina Maze, pa Avstrijka Kathrin Zettel in njena rojakinja Michi Kirchgasser, morda tudi Nicole Hosp, predvsem pa je treba računati še na drugo Švedinjo Mario Pietlä-Holmner iz ozadja pa bi se do kolajn lahko prebile še Čehinja Šarka Strachova in Švicarka Wendy Holdner.

Mazejeva bo novo odličje napadala s prvega startnega položaja, za njo bo startala Shiffrinova, številko 3 in 4 pa bosta imeli prvi adutinji avstrijskega in švedskega tabora Zettlova in Hansdotterjeva.

Ana Bucik bo startala s številko 28, Katarina Lavtar bo imela številko 38, na startu pa bo kar 120 tekmovalk.

Prva vožnja bo na sporedu ob 18.15, druga pa bo ob 22.15 po srednjeevropskem času.