© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
05.01.2015 10:59:36

Planet in njegovi sateliti

Nikola Miljković

Deseta ženska tekma za svetovni pokal na Hrvaškem ni prinesla tako želenega zmagoslavja slovenske šampionke Tine Maze.

Američanka Mikaela Shiffrin je spet kar malce osmešila vse tekmice in edina tekmovala v prvi ligi. Tinino razočaranje po tekmi je bilo veliko, vendar opravičila ni iskala drugje, ampak je okrcala samo sebe.

Mikaela Shiffrin je v finalni vožnji ubranila vodstvo s prve proge. Edina slovenska finalistka Mazejeva je tekmo končala na petem mestu, peta je bila tudi po prvi vožnji. Na startu sta bili še dve Slovenki, Ana Bucik s startno številko 57 in Katarina Lavtar s startno številko 67, ki pa prve vožnje nista končali in sta odstopili.

Slovenska šampionka Mazejeva na progi Crveni spust ni ponovila drugega mesta, svojega največjega uspeha na tem zagrebškem slalomu, ki ga je dosegla leta 2012. Krona snežne kraljice tako ostaja eden izmed neuresničenih ciljev. Mazejeva pa je s solidnim petim mestom osvojila pomembne točke v boju za končni cilj letošnje sezone, zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala za še drugi veliki kristalni globus.
Olimpijska slalomska prvakinja iz Sočija Shiffrinova se je v Zagrebu veselila še 12. zmage v svetovnem pokalu ter druge zmage po vrsti, saj je slavila tudi na zadnjem slalomu v preteklem letu v Kühtaiu. V tej zimi je še tretjič stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, potem ko si je na veleslalomski premieri v Söldnu prvo mesto razdelila s Fenningerjevo.

NOBENI, RAZEN AMERIČANKI
Shiffrinova je na zagrebškem slalomu slavila še drugič, prva je bila tudi na prejšnji tekmi pred dvema letoma, lani je slalom za snežno kraljico odpadel zaradi pomanjkanja snega.
Razmere na progi so bile za dekleta zelo zahtevne, saj je bila proga poledenela in zelo trda in za dobro vožnjo je bilo treba "spustiti" smuči in čim manj poskušati voziti po robnikih. Taka vožnja ni uspela nobeni tekmovalki razen izjemni Američanki, kako težka proga je bila (ne postavitev), pa pove tudi dejstvo, da je že na prvi progi v snegu končalo 25 tekmovalk, na drugi pa še osem.

SMUČI SO SE ODZVALE IDEALNO
"Občutki so izjemni. Hrib je zahteven in dolg, toda progo so pripravili izjemno dobro, tako da je bilo res užitek smučati. Dobro sem se zabavala na progi," je dejala velika zmagovalka. "Po prvi vožnji sem poskušala odmisliti to, da vodim, in sem hotela tudi na drugi progi pokazati vse, kar znam. Res je bilo ledeno, toda to je podlaga, ki mi zelo odgovarja. Poleg tega pa so se moje smuči odzvale idealno. Proga je vzdržala vse tekmovalke, kar so nekatere tudi pokazale, tako da mislim, da je bila to res poštena tekma. Res sem vesela, da sem spet v Zagrebu in to na najvišji stopnički," je še dejala razigrana Mikaela.

812-20-shiffrin foto1 nm
Nikola Miljković

Zelo veseli sta bili tudi obe ostali gospodični na drugi in tretji stopnički, čeprav sta za Mikaelo zaostali tako veliko, da se s takim zaostankom na drugih slalomih verjetno ne bi uvrstili niti med deseterico.
Norvežanka Nina Loeseth je delila navdušenje s Shiffrinovo, saj je v Zagrebu spet dosegla dobro uvrstitev. Nina je na Sljemenu nastopila že šestič, trikrat je odstopila, na ostalih treh dirkah pa je bila peta, četrta in včeraj tretja. "Všeč mi je tukaj. Progo vedno pripravijo izjemno dobro. Poleg tega pa je veliko glasnih navijačev, ki te vzpodbujajo vso progo."

JOK IN HLIPANJE ANDORKE
Izjemen rezultat pa je dosegla tudi Mireia Gutierrez. Kdo? Nikoli slišali? Zelo verjetno. Mireia je namreč iz Andore in se je sploh prvič uvrstila med dobitnice točk na tekmah svetovnega pokala. Prvo vožnjo je začela s startno številko 62 in se uvrstila v drugi tek. Bila je tako vzhičena po tem zanjo (in za Andoro) zgodovinskem uspehu, da po prihodu v cilj kar ni mogla ustaviti joka oziroma hlipanja. Toda treba je bilo opraviti še z drugo progo. In Gutierrezova je to naredila tako, kot je treba, in na koncu prehitela dve Nemki ter osvojila dvajseto mesto. Izjemen uspeh za malo pirenejsko državico, ki se je tako vpisala na zemljevid svetovnega alpskega smučanja. Gutierrezova tekmuje v svetovnem pokalu že več kot pet let, vendar samo na nekaterih tekmah, ker andorska smučarska zveza nima denarja, da bi jo pošiljala na vse tekme svetovnega pokala.

"Izjemno sem vesela," je dejala Mireia, ki trenira skupaj s francosko reprezentanco in niti nima (denarja) za svojega trenerja. "Res treniram skupaj s Francozinjami in ogromno mi pomeni, da mi pomagajo na tak način. Smučanje imam zelo rada, zdaj pa sem končno dosegla tisto, za kar sem trenirala dolga leta. No, zdaj bom še malce bolj ambiciozna," je še povedala simpatična Andorka. Kaj pa ostala naša dekleta razen Tine?