© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
04.01.2015 08:00:06

Desetič za prvo "jugoslovansko"

Profimedia

Danes bo na hribu v Zagrebu prva tekma svetovnega pokala v novem letu. Tradicionalni slalom za snežno kraljico bo na Medvednici na sporedu desetič v zgodovini, lani je bil odpovedan zaradi pretoplega vremena. Tina Maze je najboljšo uvrstitev v hrvaški prestolnici dosegla leta 2012, ko je bila druga.

Na startu današnjega slaloma bodo tri Slovenke, ob standardni Mazejevi še Ana Bucik in Katarina Lavtar. Zadnjo slalomsko tekmo na tem tradicionalnem smučišču Zagrebčanov je pred dvema letoma dobila Američanka Mikaela Shiffrin, druga je bila Švedinja Frida Hansdotter, tretja pa Kanadčanka Elin Mielzynski. Slovenska šampionka je bila po prvi vožnji druga (za Shiffrinovo je zaostajala 35 stotink), a je v drugi vožnji po napaki odstopila, kar je bil eden redkih odstopov Črnjanke.

Mazejeva bo tekmo na Sljemenu začela kot vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala ter bo skušala vsaj ponoviti, če ne celo izboljšati največji uspeh na progi Crveni spust, drugo mesto iz leta 2012.

Sicer pa je bila na Sljemenu daleč najuspešnejša slalomska kraljica Avstrijka Mariles Schild, ki je zmagala štirikrat (2006, 2007, 2011, 2012), dvakrat je bila najboljša Finka Tanja Poutiainen (2005, 2008), po enkrat pa so slavile Nemka Maria Riesch (2009), Francozinja Sandrine Aubert (2010) in seveda Shiffrinova. Zanimivo je, da nad Zagrebom nikoli ni zmagala dolgo časa nepremagljiva domača junakinja Janica Kostelić (v njeno čast so leta 2006 preimenovali žensko tekmo svetovnega pokala iz Zlatega medveda v Snežno kraljico), saj je bila njena najboljša uvrstitev tretje mesto iz leta 2006.

Še najbližje domači zmagi je bila leta 2007 Ana Jelušić (danes odgovorna za medije pri mednarodni smučarski zvezi), ki je bila na koncu druga. Tudi na moški tekmi (ki je na sporedu od leta 2008) ni bilo domačega zmagovalca, saj je bil Ivica Kostelić trikrat drugi (2008, 2009 in 2011) in enkrat tretji (2012). Morda pa je deseta tekma na zdaj že legendarnem smučišču (start je na višini 978 m, cilj pa 210 metrov nižje) res lepa priložnost, da se med zmagovalce prvič vpiše nekdo, ki se je rodil na ozemlju nekdanje skupne države.

Enaintridesetletna Korošica se je na prvo tekmo v novem letu pripravljala v Dolomitih. Zadnji dan v starem letu je potekal v duhu priprav na nadaljevanje sezone, prvi dan v letu pa je Mazejeva že opravila trening slaloma. In to je za Tino zelo pomembno, saj smučarka, ki tekmuje v vseh disciplinah, potrebuje nekaj časa, da pridobi občutke v posamezni disciplini, posebej slalomu.

V sezoni 2014/15 je Korošica v slalomu res odlična, saj je bil edini slalom v sezoni, ki se ji je nekoliko ponesrečil, tisti v Aspnu (na progi je naredila veliko napako), na zadnji dirki v Kühtaiu pa je bila po prvi vožnji povsem blizu Shiffrinove, v drugi pa so jo zaradi bolezni malce na cedilu pustile moči in je na koncu osvojila šesto mesto.

Tina goji do družine Kostelić, ki v hrvaškem smučanju v bistvu pomeni vse, veliko spoštovanje in ni skrivnost, da je velika prijateljica tako Janice kot Ivice, zato bi ji zmaga na Sljemenu pomenila še toliko več, kajti s tem bi se na neki način tudi zahvalila družini Kostelić za vso pomoč, ki jo je njej in Andrei Massiju nudila predvsem na začetku njune skupne poti.

Mazejeva je prvič startala na Sljemenu leta 2005 in ni končala prve vožnje, naslednje leto pa se ni uvrstila v finale. Potem tri leta na slalomih bolj ali manj ni nastopala (tudi v Zagrebu ne), leta 2010 pa je že dosegla eno boljših uvrstitev in takrat s šestim mestom pokazala, da se razvija v res vsestransko smučarko, ki bi utegnila v naslednjih sezonah vzeti skupno zmago v svetovnem pokalu (to je seveda naredila v rekordni sezoni 2012/13). Leta 2011 je bila Tina na Medvednici 13., leto pozneje pa druga.

Prva favoritinja slaloma je spet Američanka Shiffrinova, ki se je po slabem začetku sezone v slalomu, kot kaže, ujela in je spet v izjemni formi. Za zmago bi se lahko borile še Švedinja Frida Hansdotter, blizu pa naj bi bili tudi njena rojakinja Maria Pietilä-Holmner in ponovno rojena Čehinja Šarka Strachova. Ampak občutek imamo, da je Mazejeva zelo blizu prve "jugo" zmage na edini hrvaški tekmi za svetovni pokal.