© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
31.12.2014 13:21:14

Prevc: Simon, zakaj si tako zasnežen?

Reuters

Peter Prevc je v Oberstdorfu še enkrat več pokazal, da ima jeklene živce. Po hladnokrvno izvedenem prvem skoku je bil kljub slabšim razmeram kos pritisku tudi v drugem, s tretjim mestom pa je napovedal kandidaturo za boj za skupno zmago na turneji.

Kako vam je ob prvem skoku, ko ste na vrhu skakalnice ostali sami in je pred vami padel še Simon Ammann, uspelo ohraniti tako mirno glavo?
Vedno in na vsaki tekmi sem najbolj osredotočen zgolj nase. Po pravici povedano za Ammannov padec sploh nisem vedel. Videl sem le, da se je na semaforju ustavilo odštevanje, kdaj grem lahko na startno rampo. Mislil sem, da ali še računajo rezultat ali pa čakajo na ugoden veter. Ves čas sem imel v glavi samo to, kako bom skočil. Šele ko sem spodaj videl, da je Ammann ves zasnežen, sem ga moral vprašati, zakaj je tako zasnežen.

Za razliko od nekaterih vaših kolegov nikoli niste sodelovali s športnim psihologom. Očitno ga niti ne potrebujete.
Za zdaj res še nikoli nisem imel takšnih težav, da bi začutil potrebo po psihologu.

Koliko je vaš psiholog pred tekmo trener Goran Janus? Vam v stresni situaciji lahko pomaga s kakšno besedo?
Ko je zadeva bolj stresna, me zagotovo zna pomiriti. Že če mi da napotek ali maksimalno dva, na kaj naj bom osredotočen, je potem precej lažje. Tako lahko odmislim druge stvari in se osredotočim na tisto, kar najbolj šteje.

Ste na tekmi lahko uživali, glede na to, da vreme ni bilo ravno idealno?
Na tekmi sem zelo užival, saj mi je takšno vreme všeč. Pogoji so bili relativno zahtevni, saj je skoraj vso tekmo pihalo od zadaj. Sneženje me nikoli ne moti, nekoliko bolj je treba biti previden le pri doskoku. Ko je na razglasitvi sneg tako lepo padal, mi je bilo skoraj bolj všeč, kot če bi bilo oblačno oziroma brez padavin.

Vas je končni razplet na prvi tekmi kakorkoli presenetil?
Ne, nič me ni presenetilo. No, morda sem mislil, da bodo Nemci nekoliko boljši. Avstrijci na vsako novoletno turnejo pridejo zelo dobro pripravljeni. Vesel pa sem, da se je tako lepo vrnil Kamil Stoch.

Sneženje me nikoli ne moti, nekoliko bolj je treba biti previden le pri doskoku. Ko je na razglasitvi sneg tako lepo padal, mi je bilo skoraj bolj všeč, kot če bi bilo oblačno oziroma brez padavin.

Menite, da lahko vodilni Stefan Kraft zdrži na enaki ravni do konca turneje?
Če je bil lahko na eni tekmi tako uspešen, to pomeni, da je lahko tudi na naslednjih. Na takšni turneji se vse lahko hitro spreminja, enemu v dobro in drugemu v slabo. To mediji lažje ocenite, saj imate več podatkov, kako se kdo vede v določeni situaciji.

Naslednja postaja novoletne turneje je Garmisch-Partenkirchen. Tam ste edino solidno uvrstitev dosegli predlani z desetim mestom. Ali to pomeni, da vam skakalnica ne ustreza, ali je razlog morda kje drugje?
Mogoče je res razlog prav v tem, da mi skakalnica ne leži najbolj. No, to mi predstavlja samo izziv, da se že na kvalifikacijah z napravo čim bolje spoznam ter jo skušam osvojiti in premagati.

V tujih medijih vas do včeraj niso prištevali med favorite za skupno zmago, zdaj je to že nekoliko drugače. Kako gledate na to?
To težko komentiram, saj tujih medijev ne berem. Ali me štejejo za favorita ali ne, je povsem njihova stvar. Jaz sem osredotočen na to, da bom dobro skakal, na naslednjo tekmo in na naslednjo nalogo, ki jo moram opraviti. Šele ko bo vsega konec, bom pogledal, kako stvari stojijo v skupnem seštevku.

Pričakujete, da bo turneja odločena šele v Bischofshofnu in da si do takrat nihče ne bo pridobil kakšne večje prednosti?
Menim, da si odločilne prednosti že pred zadnjo tekmo ne bo mogoče nabrati. Razlike so minimalne, štejeta vsak meter in vsaka sodniška ocena. Treba je torej ostati osredotočen na skoke in odmisliti vse ostalo.