© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
27.12.2014 08:35:23

Pred začetkom novoletne turneje: Favoritov še nikoli več

Arsen Perić

S kvalifikacijami v Oberstdorfu se danes začenja že 63. novoletna turneja štirih skakalnic, vsako leto eden od vrhuncev skakalne sezone. Z velikimi ambicijami se vanjo podaja tudi šesterica slovenskih skakalcev, od katerih vsaj Peter Prevc sodi v širši krog favoritov za skupno zmago.

Edini Slovenec, ki je v dozdajšnji zgodovini turneje pokoril vso konkurenco, je bil pred osemnajstimi leti Primož Peterka, ki je takrat v skupnem seštevku za 28,3 točke ugnal Avstrijca Andreasa Goldbergerja in še za desetinko več Nemca Dieterja Thomo. Zadnji, ki se je znašel na zmagovalnem odru, pa je bil pred enajstimi leti Peter Žonta, takrat tretji v skupnem seštevku za Norvežanom Sigurdom Pettersenom in Avstrijcem Martinom Höllwarthom. Peter Prevc je lani kot četrti za takšnim dosežkom zaostal za 21,1 točke, za kolikor je bil kot tretji pred njim Švicar Simon Ammann. Senzacionalni zmagovalec turneje je bil Avstrijec Thomas Diethart, kot drugi jo je končal njegov po lanski sezoni upokojeni rojak Thomas Morgenstern. Lanska zmaga Dietharta je bila morda celo najbolj senzacionalna v zgodovini turneje, saj ga med favorite pred njo ni uvrščal prav nihče.

OD KOUDELKE DO ZIMZELENEGA JAPONCA
Letos izrazitega favorita za skupno zmago pravzaprav ni. V dozdajšnjem delu sezone sta še najbolj konstantno formo pokazala Ammann in Čeh Roman Koudelka, zmagovalca petih od do zdaj devetih tekem za svetovni pokal, pri čemer sta dve izpustila. Zlasti Koudelka je na zadnjih tekmah v Engelbergu pokazal izvrstno pripravljenost. Že šestletno prevlado zmag na tej turneji bosta za Avstrijce skušala nadaljevati Michael Hayböck in Gregor Schlierenzauer, ki ga kljub slabšemu začetku sezone nikoli ne gre odpisati. Odlično je sezono začel vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Norvežan Anders Fannemel, ki pa je nazadnje v Švici že kazal znake popuščanja (osmi in 21.). Tu je seveda še neuničljivi Japonec Noriaki Kasai, ki je izpustil zadnje štiri tekme svetovnega pokala in se posebej pripravljal samo na to turnejo. Tudi Nemca Severin Freund in Richard Freitag se letos že lahko pohvalita z zmago v svetovnem pokalu in imata tudi na turneji visoke ambicije. Tu je seveda še najboljši skakalec prejšnje sezone Poljak Kamil Stoch, ki je šele v sredo v Wisli uspešno opravil prve skoke po koncu novembra, ko si je na treningu pred uvodno tekmo nove sezone svetovnega pokala v Klingenthalu poškodoval gleženj. Prav zaradi tega dejstva ga je med favorite težko prišteti, a pri skakalcu njegovega kova nikoli točno ne veš, »koliko je ura«.


KAM LAHKO POSEŽEJO SLOVENCI?
V ta krog najboljših zagotovo sodi tudi naš prvi adut Peter Prevc, ki je turnejo dočakal z neprimerno boljšim izhodiščem kot lani, ko se je nato dvakrat uvrstil na zmagovalni oder, a se predvsem zaradi 18. mesta v Garmischu ni uspel vmešati v boj za skupno zmago. Ker je letos njegova forma še toliko bolj stabilna, so njegove možnosti večje, tudi ob dejstvu, da je vrh še širši, kot je bil lani. Čeprav si je na zadnjih tekmah privoščil nekaj napak, ga te ne skrbijo, saj verjame, da se je tudi iz njih nekaj naučil. Sodeč po zadnjih predstavah v Engelbergu lahko zelo visoko poseže tudi Jernej Damjan, ki priznava, da še na nobeno turnejo, to bo že njegova deveta, ni odpotoval tako dobro pripravljen. Svoje izkušnje bo gotovo znal unovčiti tudi Robert Kranjec, odlično formo na zadnjih tekmah kaže Matjaž Pungertar, Nejc Dežman in Anže Lanišek pa kadarkoli lahko presenetita. Razlogov za optimizem je torej več kot dovolj.