© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
24.12.2014 11:56:33

Massi: Nič kaj umirjeno

Andrea Massi in Tina Maze sta konec tedna uživala v Modeni.
Andrea Massi in Tina Maze sta konec tedna uživala v Modeni.
Grega Wernig

Ekipa aMaze si je vzela nekaj prostih dni, zato so člani najboljše smučarske ekipe na svetu lahko odšli domov k družinam.

Odmor so si vsekakor zaslužili, saj so bili v pogonu od tekme konec novembra v Söldnu. Toda božični prazniki niso za vse enaki. Vodja ekipe Andrea Massi ima v teh dneh dela čez glavo, saj mora organizirati vse potrebno za vrnitev na sneg, ki bo že v četrtek, 25. decembra.

"Še iščemo pravo rešitev za treninge pred nadaljevanjem svetovnega pokala. V igri imamo nekaj smučišč in upam, da se nam bo izšlo, da ne bomo doživeli kakšne zakulisne igrice. V Evropi je malo snega, tako da prav veliko možnosti nimamo," je včeraj govoril Massi, ki je hitel urejati podrobnosti za nove Tinine podvige.

Mogoče je, da se bo ekipa aMaze spet zbrala na božič v Raiteralmu, kjer je snega dovolj in kjer so že "domači". Samo če si tega smučišča "slučajno" ne bodo izbrale tudi Avstrijke.

759-27-massi gw
Grega Wernig

Massi, ki ni pretiran ljubitelj verskih praznikov, mora opraviti še cel kup obveznosti tudi do sponzorjev, ki ekipi zvesto stojijo ob strani. "Samo prišel sem domov in dal umazano perilo prat, pa sem moral že naprej. Določene stvari moram še opraviti, Tini pa privoščim počitek, ki ga je po napornih tekmah v Val d' Iseru res potrebovala," je še dejal Massi, ki je navdušen nad do zdaj opravljenim v svetovnem pokalu.

Mazejeva je v francoskih Alpah prismučala sedmo in tretje mesto, kar je po Massijevih besedah zelo zelo dobro. "Nikoli ne iščemo opravičil in tega ne govorimo na glas, ampak Tine se je na tekmah v Val d' Iseru tudi malce lotevala bolezen. Poleg utrujenosti je bil to poglavitni razlog, da ni smučala tako agresivno in napadalno, kot bi lahko, kar bi jo pripeljalo na vrh odra za najboljše," je dejal Andrea, ki se kot specialist za telesno pripravo verjetno najbolj zaveda, kako pomemben je počitek utrujenega telesa – predvsem za psihično stanje. "Tina v teh dneh res potrebuje počitek in sonce, da si napolni energijske celice, saj je pred njo še dolga sezona."

Val d' Isere je pokazal tudi dva obraza Lindsey Vonn, ki je v smuku zmagala, v superveleslalomu pa ostala v snegu. "Sneg na progi v Val d' Iseru je bil res nenavaden. Celo bolj agresiven kot tisti v Severni Ameriki. Poleg tega je bila proga v zgornjem delu mehka, spodaj pa ledena. Za najboljše smučanje potrebuješ na taki progi vrhunski občutek in veliko pazljivost. Lindsey je v superveleslalomu naredila eno malo napako, ko jo je malce odneslo iz idealne linije, pa je že bila v mehkem snegu. Potegnilo ji je smuči in ni imela več rešitve. Tina pa je vozila pametno, tako kot se je počutila. V tem pogledu je res dozorela," je še povedal Massi.

770-28-massi nm
Nikola Miljković

V ekipi aMaze bi si želeli malce več premora pred naslednjimi tekmami, vendar je za to bolj malo prostora, saj si tekme sledijo druga za drugo, tako da pravega počitka v resnici ni. Toda za odlično telesno pripravljeno Korošico je dovolj tudi dan ali dva, da si povrne psihično mirnost in da se lahko potem na snežnem treningu ali tekmi popolnoma zbere za nalogo, ki jo ima pred sabo.

Tina bo današnji dan preživela v Črni, v krogu družine, z očetom, mamo in sestro, jutri pa bo morala že zgodaj na pot. Naporno? Vsekakor. Ampak tako kot pravijo tisti, ki želijo ali so uspeli v svoji karieri – počivali bomo takrat, ko ne bomo imeli več motiva in energije za življenje. Dokler v nas žari ogenj, pa moramo vsak dan posebej naložiti drva, da se plamen razplamti.