© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
12.12.2014 10:38:47

Žan Košir: Tolažim se, da je za vse enako

Arsen Perić

Tretji športnik Slovenije v preteklem letu po izboru DŠNS in dobitnik dveh olimpijskih kolajn iz Sočija se že intenzivno pripravlja na novo sezono, ki jo bo začel v torek s paralelnim veleslalomom v Carezzi. Vreme mu je onemogočilo boljšo pripravo na sezono.

Ob Petru Prevcu ste bili med dobitniki priznanj v kategoriji posameznikov edini, ki ste se udeležili izbora za športnika leta. Kako vam je bilo všeč?
Zame je bilo to nekaj novega. Vsekakor je bil to lep dogodek. Spet sem se malce spomnil za nazaj, da je bila lanska sezona uspešna. Vedel sem, da bom s temi dosežki prišel v ožji izbor. Škoda le, ker se prireditve niso mogli udeležiti vsi nagrajenci.

Imate pred začetkom sezone za sabo dovolj treninga ali bi si ga morda želeli več?
Pred sezono sem delal po istem sistemu kot lani, kakovost treninga pa ni odvisna samo od mene, ampak predvsem od vremena oziroma snega. Glede tega sta bila letošnje poletje in jesen precej obupna. Žal na to nimam nobenega vpliva.

Ste trenirali zgolj na ledenikih ali še kje drugje?
Drugje za trening ni bilo možnosti. Tudi ta teden slabo kaže, celo na ledenikih stanje ni najboljše. Pogosto je megla, kadar je vreme lepo, pa je velika gneča. Tudi organizatorji prvih tekem se mučijo, da bodo na progo nanosili dovolj snega za izpeljavo tekem. Tolažim se s tem, da je za vse enako in da tudi drugi niso imeli boljših pogojev.

Vaš kolega Rok Marguč je treniral v Rusiji. O tej možnosti niste razmišljali?
Ne. Pot v Rusijo je logistično precej zahtevna, v tem je največja težava. Trening na avstrijskih ledenikih se mi je zdel dovolj. Zadnji dve leti so bili ta čas tudi v tem delu Evrope že dobri pogoji za trening. Kdo pa je vedel, da bo letos drugače? Ujel sem tudi nekaj lepih dni, a težko sem zadovoljen. To vseeno ni to, kar sem si zamislil. Na prve tekme bom prišel z veliko mero adrenalina, če hočem, da večjih napak ne bo. Ne morem pa reči, da sem glede na pogoje pripravljen tako, kot bi si želel, da bi bil.

Pot v Rusijo je logistično precej zahtevna, v tem je največja težava. Trening na avstrijskih ledenikih se mi je zdel dovolj.

Testirali ste tudi nove deske ...
To sem za zdaj opustil. Sezono bom raje začel na lanski opremi in z novo počakal vsaj na naraven sneg. Če bi zdaj začel z novo desko, je to tako, kot če bi šel z letnimi gumami na sneg. Nikoli ne veš, kako se bo stvar obnesla. 

795-24-kosir1 ap
Arsen Perić


Na začetek svetovnega pokala se pripravljate na ledeniku Mölltal. Ste tam sami?
Tu je tudi nekaj drugih ekip, tako da imam primerjave dovolj. S sabo imam še maserja, saj me hrbet pogosto boli. Pet let pa že sodelujem s kondicijskim trenerjem Klemnom Jakšetom.

Uvodni paralelni veleslalom v Carezzi so prestavili na torek. Vam to ustreza ali bi raje videli, da bi bil že jutri?
Precej vseeno mi je, glavno je, da se tekme začnejo. Zdaj bomo imeli na kupu celo tri tekme, potem ko so dodatno v koledar uvrstili še paralelna slaloma v avstrijskem Montafonu. Očitno jim je bil slalom po odpovedi krosa edina možnost in te priložnosti niso hoteli zamuditi. Te discipline nisem veliko treniral, tako da bo treba malce zamižati in se spomniti voženj iz lanske sezone ter zaupati vase. Pripravljam se pač glede na koledar tekem. Tekmi v Montafonu bom vzel kot še eno priložnost več. Od konkurentov sem izvedel, da tudi oni slaloma niso vadili kaj več, tako da smo vsi na istem.

Sezono bom raje začel na lanski opremi in z novo počakal vsaj na naraven sneg. Če bi zdaj začel z novo desko, je to tako, kot če bi šel z letnimi gumami na sneg.

Lani je bilo tekem relativno malo, tako da se zaradi dveh več ne bi smeli pritoževati.
S tema tekmama jih bo skupaj 13, kar je več, kot jih imajo v koledarju alpskega smučanja specialisti za slalom in veleslalom. Če se primerjam z ostalimi športi, tudi Zavec boksa le enkrat ali dvakrat na leto, Kozmus pa petkrat na leto na tekmi zaluča kladivo, pa se ne govori, da je to premalo. Tako mislim, da smo kar v povprečju.