© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
02.09.2024 22:57:13

Lahko delo za Medvedjeva, v četrtfinale tudi Pegula in Muchova

Profimedia

Po današnjih dvobojih osmine finala so znani novi udeleženci četrtfinala na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku. Peti nosilec Rus Danil Medvedjev je Portugalcu Nunu Borgesu oddal zgolj štiri igre, nadaljevanje si je zagotovil tudi Britanec Jack Draper. V četrtfinale sta napredovali Čehinja Karolina Muchova in Američanka Jessica Pegula.

Jack Draper se je na OP ZDA uvrstil v svoj prvi večji četrtfinale. V New Yorku je premagal Čeha Tomaša Machača s 6:3, 6:1 in 6:2.

Britanski levičar je imel popoln nadzor že v zgodnjih fazah na stadionu Louis Armstrong, kjer je igral z visoko intenzivnostjo in dosegel 35 winnerjev ter postal prvi Britanec, ki je napredoval v osmino finala na turnirju na trdi podlagi po nekdanjem prvaku Andyju Murrayju leta 2016.

"Mislil sem, da je bila zadnjih nekajkrat, ko sva igrala, res težka bitka. Danes se mi je zdelo, da sem odigral na spodobni ravni, morda je moj nasprotnik danes malce zaostajal za najboljšim tenisom, a moral sem ostati močan pri točkah in bilo je neverjetno igrati tukaj na Louisu Armstrongu," je bil vzhičen 22-letni Draper. "Lani sem izgubil tukaj v istem krogu, tako da je lepo, ko sem se vrnil letos boljši."

Draper se bo za premierni polfinale na turnirjih za veliki slam pomeril z boljšim iz avstralskega dvoboja med desetim igralcem sveta Alexom de Minaurjem in Jordanom Thompsonom.

Medvedjev, zmagovalec leta 2021 v New Yorku, je z zmago s 6:0, 6:1, 6:3 premagal nepostavljenega Borgesa, ki se je potegoval za to, da postane prvi Portugalec, ki se bo uvrstil v četrtfinale turnirjev za grand slam. A se je namesto tega Medvedjev uvrstil v svoj peti četrtfinale na OP ZDA v šestih letih.

Medvedjev se bo za mesto v polfinalu srečal z Italijanom Jannikom Sinnerjem, če prvi igralec sveta premaga Tommyja Paula iz Združenih držav Amerike v obračunu osmine finala v nočnem terminu na stadionu Arthur Ashe.

"To sezono sem dvakrat igral s Tommyjem. Enkrat sem ga premagal, a se mi zdi, da bi moral on obakrat premagati mene," je dejal Medvedjev. "Z Jannikom sem imel neverjetne bitke. Za oba bo zelo fizično."

Medvedjev je edini nekdanji prvak, ki je ostal na turnirju po šokantnih izpadih Srba Novaka Đokovića in Španca Carlosa Alcaraza.

Pri ženskah je v osmini finala zmagala Čehinja Karolina Muchova, ki na svetovni lestvici zaseda 52. mesto. Po zmagi proti peti nosilki iz Italije Jasmine Paolini s 6:3, 6:3 se je drugič po vrsti uvrstila v četrtfinale na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku. Lani se je na zadnjem teniškem turnirju za veliki slam v sezoni zaustavila v polfinalu.

Muchova letos v Flushing Meadowsu še ni izgubila niza. Čehinja bo šestič zaigrala v četrtfinalu na turnirjih za grand slam.

Lansko sezono je končala po OP ZDA zaradi poškodbe zapestja. Februarja je bila operirana. "To je bila moja najhujša poškodba, a v svoji glavi sem res želela narediti vse, da bi si opomogla," je dejala in rekla, da se počuti "srečna kot otrok".

Na stadionu Arthurja Asha je 30-letna Pegula potrebovala 1 uro in 27 minut, da je ugnala obetavno 20-letno Dijano Šnajder iz Rusije, najmlajšo igralko, ki se je ta teden uvrstila v osmino finala.

Z zmago se je Pegula prebila v sedmi četrtfinale na turnirjih za grand slam v karieri in drugega na OP ZDA. Pegula, rojena v Buffalu v New Yorku, se je pred tem leta 2022 uvrstila med elitno osmerico v New Yorku.

V četrtfinalu jo čaka še ena težka nasprotnica, prva številka sveta in zmagovalka OP ZDA leta 2022 Poljakinja Iga Swiatek ali 16. nosilka Ljudmila Samsonova iz Rusije. Swiatek je bila tista, ki je Pegulo izločila v četrtfinalu OP ZDA leta 2022.