© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
09.07.2024 20:11:05

Gledalci s strahom opazovali Jannika Sinnerja! Med dvobojem težko dihal, zdravnik mu je ...

Profimedia

Danil Medvedjev, peti nosilec teniškega turnirja za veliki slam v Wimbledonu, je v četrtfinalu s 6:7 (7), 6:3, 7:6 (4), 2:6, 6:3 premagal prvega igralca sveta, Italijana Jannika Sinnerja. Za Rusom si je polfinale zagotovil še tretji nosilec Carlos Alcaraz. Španec je izločil dvanajstega igralca turnirja Tommyja Paula iz ZDA s 5:7, 6:4, 6:2 in 6:2.

Za začetek dneva na travnati podlagi se je prvič v polfinale grand slamov uvrstila Donna Vekić. Hrvatica, 37. na svetovni lestvici WTA, je v četrtfinalu je s 5:7, 6:4 in 6:1 izločila Novozelandko Lulu Sun, 123. igralka na svetu se je na glavni turnir prebila iz kvalifikacij.

V drugem četrtfinalu tenisačev sta bila 21-letni Alcaraz in Paul v uvodnem nizu izenačena do 5:5, potem pa je dve igri dobil Američan in povedel z 1:0 v nizih in drugega začel s servisom, nato pa povedel z 2:0. Alcaraz je po izenačenju na 3:3 prišel do servisa in nato z njim do vodstva s 5:3. Španec je brez izgubljene točke dobil deseto igro na svoj servis za 1:1 v nizih.

Španec je v tretjem nizu povedel s 3:1 in imel priložnost, da na servis Paula priložnosti, da poviša na 4:1, a mu ni uspelo. Po treh zaporednih dvojnih napakah na servisu je Paul prišel do prednosti, nato pa naslednjo izkoristil za znižanje na 2:4, nato je imel še servis. Izgubil ga je in znova zaostajal za tri igre z 2:5, nato pa je Alcaraz dobil brez izgubljene točke za naslednjo igro za 2:1 v nizih.

Četrtega je odprl Paul, ki pa se je v zaostanku znašel že v tretji igri, v kateri je zgubi servis. V peti igri se je po svojem začetnem udarcu znova znašel v zaostanku, po izenačenju pa je Alcaraz znova prišel do prednosti in jo po napaki tekmeca, ki je poslal žogico izven igrišča. Tako je po treh urah vodil s 4:1. Vsega je bilo nato konec v naslednjih 11 minutah, ko je Španec izkoristil prvo žogico za zmago.

V prvem četrtfinalu je Sinner po izenačenju v nizih na 1:1 in po zaostanku v začetku tretjega niza zaprosil za zdravniški premor. Globoko in težko je dihal na vročini. Ko mu je zdravnik meril raven kisika v krvi, se je bled držal za glavo. Potem so se odpravili iz centralnega igrišča v zdravniško oskrbo. Po dobrih desetih minutah premora se je Italijan vrnil na igrišče in znižal na 2:3. V zaključku niza mu je uspel preobrat in je imel dve priložnosti za odvzem servisa ter osvojitev niza. Medvedjev se je rešil v podaljšano igro, ki jo je tudi dobil za 2:1 v nizih.

Z dvema odvzemoma servisov je Sinnner v četrtem nizu povedel s 4:1 ter je nato do konca oddal le eno igro. Odločilni niz je bolje začel Medvedjev, povedel s 3:1 in imel potem še servis v peti igri, ki jo je po številnih izenačenjih vendarle dobil za 4:1. Brez izgubljene servisne točke je nato prišel do 5:2. Že prvo od treh zaključnih žogic je Rus izkoristil za zmago po točno štirih urah igre.

"Vedel sem, da če želim premagati Jannika, bo to zagotovo težka tekma. On ni več igralec, ki bi ga zlahka premagal. V nekem trenutku sem čutil, da se ne počuti dobro, vendar je bil nato boljši, zato sem vesel, da mi je uspelo še vedno ostati na visoki ravni," je dejal Medvedjev in dodal: "Vedno je težavno, ker želiš odigrati več točk, da bi on še malo bolj trpel, a to sedaj rečem na dober način."

Pri dekletih se bosta v polfinalu pomerili Italijanka Jasmine Paolini in Hrvatica Donna Vekić. Paolini je v drugem četrtfinalu po vsega 57 minutah nadigrala Emmo Navarro iz ZDA s 6:2 in 6:1. Vekić je v četrtfinalu izločila Novozelandko Lulu Sun, ki se je na glavni turnir prebila iz kvalifikacij, s 5:7, 6:4 in 6:1.

Vekić in Paolini sta se doslej pomerili trikrat, Hrvatica je slavila pred tremi leti v Courmayerju, Italijanka pa je bila boljša dvakrat, lani v Montrealu in pred tremi leti v Cinncinatiju.

Sedma tenisačica sveta Paolini je ekspresno premagala Navarro, 17. na WTA, in postala prva Italijanka, ki se je prebila v polfinale Wimbledona.

Osemindvajsetletna Italijanka pred letošnjim letom sploh še ni dobila partije na travnati podlagi, prav tako ni bila višje od drugega kroga na največjih turnirjih. Nato pa je bila presenetljivo v finalu odprtega prvenstva Francije prejšnji mesec, sedaj se spogleduje z drugim finalom na enem izmed štirih največjih turnirjev.

Navarro je poleg tega na poti do četrtfinala premagala Naomi Osako in Coco Gauff, vse tri prejšnje dvoboje s Paolini pa je dobila. Tekmovalka iz New Yorka je je tudi bolje začela četrtfinale in odvzela servis italijanski tekmici za 2:1 v uvodnem nizu.

Paolini, ki se je v tistih trenutkih resno razjezila sama nase, je nato odgovorila s šestimi zaporedno osvojenimi igrami. Tako je po dobljenem prvem nizu povedla tudi v drugem ter v njem oddala le eno igro.

Za začetek dneva na travnati podlagi se je prvič v polfinale grand slamov uvrstila Donna Vekić. Hrvatica, 37. na svetovni lestvici WTA, je v četrtfinalu je s 5:7, 6:4 in 6:1 izločila Novozelandko Lulu Sun, 123. igralka na svetu se je na glavni turnir prebila iz kvalifikacij.

Osemindvajsetletna Vekić je doslej na velikih slamih prišla najvišje do četrtfinala, dosegla ga je na OP ZDA leta 2019 in na OP Avstralije leta 2023. V četrtek se bo pomerila z Italijanko Jasmine Paolini, sedmo nosilko in finalistko Roland Garrosa, ali z Američanko Emmo Navarro, ki je 17. na WTA.

Dvoboj med Sun in Vekić je bil zelo izenačen v uvodnih dveh nizih, ki sta trajala skoraj dve uri. Ko je Vekić uspelo izenačiti na 1:1, je 23-letna Sun ostala brez energije in moči, kar je pet let starejša Osiječanka znala izkoristiti za največji uspeh v dosedanji karieri.