© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(TS)
(TS)
05.01.2022 10:44:48

Tenis: Slovenci začeli delo v TE

Vid Mohar
Vid Mohar
TS

Konec leta je izvršni odbor Tennis Europe sprejel sestavo petih odborov, v katerih imajo pomembno vlogo tudi slovenski predstavniki. Ti bodo delovali v obdobju med letoma 2021 in 2024.

V istem obdobju bosta delovala tako predsednik TE Ivo Kaderka kot tudi izvršni odbor organizacije. Tako predsednik kot izvršni odbor sta bila izvoljena na septembrski skupščini, na kateri je Slovenijo zastopal direktor Tenis Slovenije Gregor Krušič, ki kot predstavnik za mednarodne odnose redno sodeluje na konferencah in skupščinah TE in Mednarodne teniške zveze. Zaradi čedalje aktivnejše vloge v delovanju v mednarodnih organizacijah so v delo v različnih odborih vključeni tudi Slovenci. V delo petih odborov (nov je odbor za spolno enakost) so vključeni člani iz 34 držav od skupno 50 članic TE. Luka Zalaznik sodeluje v odboru za seniors tenis, Marko Por v odboru za mladinski tenis, Blaž Anže Pipan v odboru sodniške organizacije in profesionalnih turnirjev WTT, Gregor Krušič pa v odboru za razvoj tenisa v Evropi. Zaradi dobrega dela in vse boljših rezultatov slovenskih igralk in igralcev v vseh starostnih kategorijah je zvezi na skupščini uspelo pridobiti organizacijo trenerske konference TE, ki bo letos jeseni. Predzadnja je bila leta 2018 v Franciji, v Mouratoglou Tennis Academy, zadnja pa leto pozneje v Minsku. Naslednja skupščina Tennis Europe bo marca letos na Portugalskem.



Vabilo na regijske satelite

Na Tenis Sloveniji se želijo prilagoditi željam, potrebam in pričakovanjem svojih članov, zato bodo v letu 2022 začeli organizirano izvedbo regijskih turnirjev po imenu Regijski satelit. Sateliti bodo prilagojeni igralcem, ki ne želijo tekmovati na turnirjih nacionalne ravni, in pri tem poskrbeli, da se bodo merili s primerljivo kakovostnimi nasprotniki, se pri tem zabavali in bili časovno učinkoviti. Cilj je otrokom popestriti teniško vadbo in jih privabiti v čim večjem številu. Turnirji bodo potekali pod vodstvom vrhovnega sodnika in po prirejenem uradnem tekmovalnem sistemu. Sateliti bodo izvedeni štirikrat letno v vseh statističnih regijah istočasno (Primorska, Gorenjska, Osrednjeslovenska, Dolenjska, Savinjska, Koroška, Štajerska, Pomurska regija). Turnirji, na katere se lahko prijavijo samo igralci z jakostjo UTR od 0 do 1 ali nerangirani (UR) igralci, bodo potekali v šestih kategorijah, pri tem velja, da deklice in dečki igrajo skupaj v istem turnirju in se jih po spolu ne ločuje.



Perićevi in Moharju U-16 Ljubljana

Na igriščih ŠRD Max je bilo OP Ljubljane U-16, v kategoriji A sta zmagala Vid Mohar in Nika Perić. Med fanti sta si v finalu stala nasproti Nal Sok (TC Ljubljana) in Vid Mohar (Grosuplje). Prvi niz je po pravi drami z rezultatom 8:6 v podaljšani igri pripadel Soku, ki je tako na šestem medsebojnem dvoboju kot prvi naredil večji korak proti zmagi. Mohar se ni predal, drugi niz dobil s 6:4, tretji niz pa se je nato končal predčasno. Mohar je povedel s 4:0, nato pa je Sok dvoboj predal. Pri dekletih se je tretje turnirske zmage v kategoriji U-16 veselila Nika Perić (ŠD Loka). Prvič ji je to uspelo januarja 2020 na igriščih ŠD LTA, preostala dva turnirja pa je osvojila v lanskem decembru. Najprej ji je to uspelo v Celju, zdaj še na igriščih ŠRD Max Ljubljana. Njena tokratna nasprotnica je bila Kaja Najzer (TK In), ki se je Perićevi odlično upirala, a v zaključkih obeh nizov vendarle morala priznati premoč nasprotnici. Bilo je 7:6 (4) in 7:5. V kategoriji B sta bila finalista Miha Bobovnik (Slovan) in Luka Marinšek (Luka Koper), v odločilnem tretjem nizu pa je slavil Bobovnik z 10:6 in zmagal (6:4, 2:6, 10:6).



Peter in Una pri U-12

Na igriščih ŠD LTA so tekmovali v kategoriji U-12. V kategoriji A sta zmagala Peter Škundrič in Una Grubešić. Pri dečkih sta se za naslov pomerila Peter Škundrič (ŽTK Maribor) in Matija Kozjak (TK CC). Za konec je več dobrega tenisa prihranil Škundrič, ki je finalni dvoboj dobil s 6:2 in 6:0 ter s tem le še nadgradil odličen teden. Pri deklicah sta bili v finalu Una Grubešić (GFTA) in Sara Kovačević (Maja). Dvoboj se je končal po dveh nizih, a oba sta bila zelo izenačena. Z rezultatom 7:5 in 6:4 se je novega naslova razveselila Grubešićeva. Veliko dobrega tenisa smo videli tudi v B-kategoriji, kjer sta v finalu še posebej dobro odigrala Gil Kita (Max Ljubljana) in Liza Butina Jazbec (ŽTK Maribor). Prvi je bil v boju za naslov s 6:2 in 6:2 boljši od Tea Cvetka (ŽTK Maribor), Butina Jazbečeva pa je s 6:2 in 6:0 premagala Tinkaro Sep (Hoče). 

Najboljše med deklicami do 12 let