© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
02.07.2018 22:20:46

Si je kdo predstavljal, da bo šel Roger po Noletovih stopinjah? Poglejte, kakšen se je pred svetom predstavil Federer (FOTO)

Roger Federer
Roger Federer
Reuters

V Wimbledonu se je včeraj začel tretji teniški turnir za grand slam v sezoni. Brez težav je prvo oviro na poti do devetega naslova na sveti travi preskočil Švicar Roger Federer.

Na turnirju posameznic sta napredovali obe ameriški zvezdniški sestri Venus in Serena Williams. Na igrišče je stopil tudi edini slovenski predstavnik med moškimi Aljaž Bedene.

Rekorder po številu osvojenih grand slamov Roger Federer je pričakovano brez oddanega niza začel letošnji teniški turnir v Wimbledonu. Branilec naslova je na osrednjem igrišču napad na wimbledonsko krono začel z zmago proti Srbu Dušanu Lajoviću z izidom 3:0 v nizih, s 6:1, 6:3, 6:4.

Šestintridesetletni švicarski as lovi v Wimbledonu svojo že 21. lovoriko na turnirjih za veliki slam. Z devetim pokalom zmagovalca Wimbledona bi se izenačil z absolutno rekorderko po številu osvojenih naslovov v posamični konkurenci v Wimbledonu Čehinjo Martino Navratilovo, zdaj naturalizirano Američanko.

Prvo oviro je preskočil v 79 minutah. V drugem krogu se bo pomeril s Slovakom Lukašom Lackom.

"Res sem srečen, ker sem znova tukaj v Wimbledonu. Lahko sem samo užival, ker sem tako dobro začel. Ko tako dobro začneš, prvi, drugi niz, lahko samo uživaš v trenutku," je bil poetično in sentimentalno razpoložen Federer.

Bolj kot s samo uvodno zmago je Švicar zanimanje medijev požel z novim opremljevalcem ter stilskim izzivom. Po dveh desetletjih v majici, hlačkah in čevljih ameriškega proizvajalca Nike je Federer v Wimbledonu nastopil v dresu japonskega športnega velikana Uniqlo, ki jo je v preteklosti zastopal Novak Đoković, drugi zvezdnik tega opremljevalca pa je zdaj Kei Nišikori.

federer
twitter

federer 18 re
Reuters

federer 18 re
Reuters


Slovenijo med moškimi zastopa le Aljaž Bedene. Ljubljančan, ki je pred leti slovensko reprezentanco zamenjal za britansko, ko je sprejel tudi britanski potni list, se je v prvem krogu pomeril proti Britancu Cameronu Norrieju, trenutno 79. na svetovni lestvici.

Bedene je domačina premagal po pravem maratonu v štirih nizih z izidom 4:6, 7:6 (4), 7:6 (4), 6:4. Prvi niz je dobil Britanec, naslednja dva pa sta se končala po podaljšani igri. Dvoboj je trajal dve uri in 49 minut. Bedene v 2. krogu čaka boljšega iz dvoboja med Moldavcem Albotom in Špancem Carrenom Busto.

V konkurenci posameznic bo nastopila Polona Hercog. V konkurenci parov bosta zaigrali še Andreja Klepač in Katarina Srebotnik, med mladinkami pa Nika Radišič.

Svoj nastop je že opravila Serena Williams, ki se v teniške arene vrača po rojstvu hčerke in ki je že pred turnirjem poskrbela za nekaj vroče krvi. Organizatorji Wimbledona so jo postavili na 25. mesto, čeprav je njena uvrstitev na lestvici WTA šele 183.

Mlajša od sester Williams (36 let), ki je podoben status uživala tudi v Parizu, kjer je prišla zgolj do osmine finala, je v prvem krogu pričakovano odpravila Nizozemko Arantxa Rus, ki je na 107. mestu svetovne lestvice.

Williamsova, ki se je v Wimbledon vrnila po dveh letih, se je za dobljeni prvi niz morala kar potruditi, saj je oddala pet iger. Nazadnje, ko je leta 2016 nastopala v Londonu, je turnir tudi dobila. Williamsova ima v Wimbledonu že sedem posamičnih šampionskih velikih krožnikov.

Že prvi dan se je od turnirja poslovilo nekaj nosilcev, med njimi sta bila najvišje na lestvici favoritov četrta nosilka Američanka Sloane Stephens, ki jo je z 1:6, 3:6 presenetila Hrvatica Donna Vekić, ter šesti nosilec Bolgar Grigor Dimitrov, ki ni bil kos švicarskemu veteranu Stanu Wawrinki, ki je nazaj v karavani po poškodbi kolena in je uvodni dvoboj dobil po štirih nizih z 1:6, 7:6 (3), 7:6 (5) in 6:4.